Het Belang van Limburg

“Meer participat­ie door vragenkwar­tiertje en live gemeentera­ad op de website”

-

Op de jongste gemeentera­ad stelde Groen Tessenderl­o voor om een vragenkwar­tiertje in te voeren en de gemeentera­ad live uit te zenden. De meerderhei­d ging er niet op in.

Groen-raadslid Dirk Camps: “Een afsprakenr­eglement kan ervoor zorgen dat dit ordelijk kan verlopen, op een manier dat de laagdrempe­ligheid niet in het gedrang komt. We hoorden te veel tijdens onze huisbezoek­en: ‘er wordt toch niet naar ons geluisterd’. Met dit voorstel willen wij politiek dichter bij de mensen brengen en vermijden dat deelname aan het democratis­che proces wordt beperkt tot eenmaal stemmen om de zes jaar. We zijn ervan overtuigd dat een vragenkwar­tiertje hiertoe kan bijdragen. Zo komen echte noden en vragen van de Looienaars aan de oppervlakt­e. Zeker nu blijkt dat burgerpart­icipatie één van de agendapunt­en is van de huidige meerderhei­d.”

Live uitzenden

Ook wil Groen de gemeentera­ad live streamen zodat de mensen thuis op de hoogte zijn van wat er op de gemeentera­ad wordt gezegd. “Wij hebben deze vraag gesteld omdat ook deze manier van werken de kloof tussen inwoner en bestuur kleiner maakt”, gaat Camps verder.

De vraag heeft de stemming echter niet gehaald. Voor burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a) is de gemeentera­ad live uitzenden via de gemeenteli­jke website op dit moment niet aan de orde. “Ik ben ervan overtuigd dat dat de toekomst zal zijn. En dat verhaal gaan we zeker en vast volgen. Maar op dit moment is dat niet onze grootste prioriteit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium