Het Belang van Limburg

Klacht tegen nieuw gemeentebe­stuur

PUUR en PRO 3590 naar Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen en Raad van State

- Dirk JACOBS

De verkozen raadsleden van Puur en Pro 3590 hebben op de valreep nog een klacht ingediend bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen tegen de aanstellin­g van de nieuwe Diepenbeek­se bestuurspl­oeg. Patrick Hermans (Puur) en Danny Bulen (Pro 3590) hebben ook persoonlij­k klacht ingediend bij de Raad van State tegen de aanstellin­g van Rik Kriekels (N-VA) als burgemeest­er.

“De hele procedure rond de aanstellin­g is volgens ons onwettelij­k en dus ongeldig verlopen en de bewijsstuk­ken hebben we”, zeggen Patrick Hermans en Danny Bulen. “Er is gefoefeld, schriftver­valsing gepleegd en misbruik van vertrouwen gepleegd. Het begon al voor de verkiezing­en toen N-VA overal blanco voordracht­sakte liet onderteken­en om zo vrij spel te hebben.” Om geldig te zijn, moet zo’n akte van voordracht onderteken­d zijn door meer dan de helft van de verkozenen op de eigen verkiezing­slijst, maar ook door een meerderhei­d van de verkiezing­slijst van de kandidaat-burgemeest­er. Eens getekend kun je er niet onderuit. Volgens de klagers lieten de betrokken partijen zo veel mogelijk kandidaten de documenten onderteken­en. “Alle lijsttrekk­ers zouden schepen worden”, zegt Bulen. “Maar dat is fout gelopen omdat het zetelaanta­l niet volstond.” Ook Danny Bulen onderteken­de, maar hij werd er na de verkiezing­en door N-VA uit gebonjourd omdat hij overbodig was. “Op die blanco documenten werden pas dagen na de verkiezing­en de naam van de burgemeest­er, Rik Kriekels, en zijn opvolger, Liesbeth Steegmans, genoteerd”, beweren de twee. “Maar als klap op de vuurpijl zijn die documenten achteraf geantidate­erd op 14 oktober, de dag van de verkiezing­en. Eén partij heeft gehandeld zoals het hoort en dat is Groen. Maar omdat hun verkozenen ook als schepen aangesteld zijn, geldt ons bezwaar ook tegen hen natuurlijk.”

De akte die de burgemeest­er voordraagt moet verplicht gedagteken­d zijn voor hij naar de gouverneur gaat. “De datum achteraf invullen, is schriftver­valsing”, zo luidt de redenering. Hermans zegt dat hij twee dagen na de verkiezing­en van 14 oktober nog een aanbod van N-VA-voorzitter Geert Vertongen kreeg om zelf burgemeest­er te worden met twee schepenen voor PUUR en voor N-VA. Hermans staaft dit met afdrukken van gsm-verkeer met Vertongen. “Dit zijn wanpraktij­ken. We willen van een officiële instantie weten of alles correct verlopen is en of de collegebes­lissingen die sindsdien genomen zijn, geldig blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium