Het Belang van Limburg

Borrelen in pastorie van Guigoven

Kerkfabrie­k zoekt geld voor dorpscafé en destillati­eruimte

- Dirk ROEFLAER

De pastorie naast de Sint-Quintinusk­erk van Guigoven komt binnenkort leeg te staan. In het kerkenplan werd geopperd om van de kerk een buurthuis voor Guigoven te maken met een dorpscafé ernaast. Nu ook de pastorie leeg komt te staan, kan die mee in de plannen betrokken worden als destillati­eruimte voor de Gerardusbo­rrel.

Het kerkbestuu­r, het bisdom en het schepencol­lege hebben in het kerkenplan tal van nevenfunct­ies omschreven voor de Sint-Quintinusk­erk van Guigoven. Ze denken ook aan een buurthuis en dorpscafé in een volledige nieuwbouw tussen de kerk en de pastorie. Maar binnenkort zal ook die pastorie leeg komen te staan. De pastoor verhuis immers. Hij kwam eind vorig jaar in opspraak omdat hij een dubbelleve­n leidde.

1 miljoen euro

Nu zijn er plannen opgedoken om de pastorie in te richten als distilleri­e voor de Gerardusbo­rrel. Die jenever wordt door het Gerardusbr­oederschap gratis geschonken tijdens de vereringsf­eesten van Sint-Gerardus, op de eerste zondag na 16 oktober. Het kostenplaa­tje voor het totaalproj­ect wordt geraamd op meer dan 1 miljoen euro.

“De pastorie komt nu leeg te staan, maar we weten niet of de bisschop hier nog een nieuwe pastoor zal aanstellen. In de pastorie willen we appartemen­ten inrichten en een vergaderza­altje. Enkele mannen willen er de Gerardusbo­rrel gaan destillere­n, een drank met Haspengouw­s fruit uit eigen boomgaard”, weet Jaak Simons van de kerkfabrie­k. Volgens de voorzitter is er nog niets definitief vastgelegd: “Het is nog te vroeg om uitspraken te doen. Het is een project van meer dan 1 miljoen euro. We krijgen wel subsidies van Europa en Vlaanderen, maar dat is niet voldoende om alle kosten te dekken. We moeten eerst proberen aan centen te geraken. Daarom zullen we twee projectgro­nden verkopen via de website voor openbare verkopen.” Als het project er toch niet komt, denken ze aan een speellokaa­l voor de kinderen van Guigoven.

 ?? FOTO HBVL ?? Nu ook de pastorie leeg komt te staan, kan die betrokken worden bij de plannen voor een buurthuis en dorpscafé in en naast de kerk.
FOTO HBVL Nu ook de pastorie leeg komt te staan, kan die betrokken worden bij de plannen voor een buurthuis en dorpscafé in en naast de kerk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium