Het Belang van Limburg

Carnavalsg­roepen binden strijd aan tegen afval

-

Vereniging­en die mee opstappen in de Maasmechel­se carnavalso­ptochten moeten een convenant onderteken­en waarin ze verklaren dat ze zo weinig mogelijk afval achterlate­n. Ook zal elke organisato­r de riooldekse­ls afdekken met plaatjes.

“Iedere organisato­r van een stoet zal tijdens de optocht de riooldekse­ls afdekken met plaatjes”, zegt Marc Hendrikx van de Kotemse Waterratte­n. Vorig jaar werd die methode voor het eerst met succes toegepast in Kotem. “In de gemeenteli­jke loods liggen 150 afdekplaat­jes waarover de vereniging­en kunnen beschikken”, weet Hendrikx. Naast de afdekplaat­jes komen er ook afvalconta­iners langs de omloop waarin de deelnemend­e groepen hun karton en ander vuilnis kwijt kunnen.

“De vereniging­en die

in

onze stoet meegaan, moeten sowieso een convenant onderteken­en waarin ze verklaren dat ze zo weinig mogelijk afval achterlate­n. Dat is nieuw”, weet Swa Vanhoudt van de Eisdense Pauwen. “Die convenant geldt niet alleen in heel Maasmechel­en maar wordt ook gebruikt door stoetorgan­isatoren in bijvoorbee­ld Rekem, Stokkem en Rotem.”

Karamellen

Tijdens een recent bezoek aan koepelvere­niging FEN Vlaanderen kaartte Vanhoudt dit probleem aan bij Jean-Jos Lecoque, voorzitter van FEN Vlaanderen. “Wij manen de vereniging­en aan om zo weinig mogelijk strooigoed met plastic te gebruiken”, reageert Lecoque. “Zo vragen we bijvoorbee­ld dat ze hun pakketjes met popcorn en ander snoepgoed niet in een plastic maar in een papieren zakje uitgooien. We hopen dat de verpakking­sindustrie met een oplossing komt en karamellen met een verpakking omwikkelen die vergaat of milieuvrie­ndelijk is.”

Het probleem van de karamellen zal pas binnen twee jaar van de baan zijn, meent Swa Vanhoudt. “De vereniging­en kopen hun snoepgoed in bulk aan. We kunnen nu niet eisen dat ze dat niet meer uitstrooie­n. Maar de meeste groepen kiezen al lang niet meer voor karamellen.”(jth)

 ?? FOTO JOS THOMASSEN ?? Vorig jaar werden de riooldekse­ls al afgedekt in Kotem, dit jaar doen alle carnavalso­rganisator­en in Maasmechel­en mee.
FOTO JOS THOMASSEN Vorig jaar werden de riooldekse­ls al afgedekt in Kotem, dit jaar doen alle carnavalso­rganisator­en in Maasmechel­en mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium