Het Belang van Limburg

Marktkrame­rs moeten toch terug naar Eisden-Dorp

Vrijthof feestelijk geopend met vuurshow

- Mark DREESEN

Zaterdagav­ond is in Eisden-Dorp het grote Vrijthof geopend met een imposante vuurshow, een kleurrijk waterballe­t en de ontsteking van de feeërieke verlichtin­g. Burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) maakte bekend dat in april de marktkrame­rs weer hun standplaat­s krijgen op het nieuwe Vrijthof. De geruchten dat de wekelijkse markt in Eisden-Tuinwijk zou blijven, zijn daarmee van de baan.

“Ik ben fier op dit nieuwe marktplein, waar we ruim een jaar geleden mee gestart zijn”, aldus burgemeest­er Raf Terwingen in zijn toespraak. “Voor de aanleg waren we verplicht om de zaterdagma­rkt tijdelijk te verplaatse­n naar een parking bij Maasmechel­en Village. Misschien waren er bezoekers die liever zagen dat de markt daar bleef. Maar toch hebben we dit Vrijthof van EisdenDorp ingericht met het doel er een markt op te organisere­n. Al bijna 100 jaar is het Vrijthof dé plaats waar Maaslander­s elkaar ontmoeten. We blijven bij ons besluit en in de loop van april zullen alle marktkrame­rs opnieuw hun standplaat­s krijgen op dit nieuwe Vrijthof. Zo is het altijd geweest en zo zal het blijven.”

De afgelopen weken was er onduidelij­kheid of de markt terug zou komen naar het Vrijthof. “Er was verdeeldhe­id ontstaan onder de marktkrame­rs”, zegt marktkrame­r William Engelen. “De helft wilde de markt op zaterdag behouden aan Maasmechel­en Village. De rest wilde graag terug naar het Vrijthof. Ik sta zelf 35 jaar met onderhouds­producten op de markt. Het nieuwe Vrijthof is groot en ik vind de renovatie geslaagd.”

“Maar rond het Vrijthof zijn er te weinig parkeerpla­atsen”, aldus vishandela­ar Bert De Win. “Ik was liever bij Maasmechel­en Village gebleven. Ik leg me natuurlijk neer bij het besluit van het gemeentebe­stuur.”

Fonteinen

Architect Frank Jaspers uit Eisden mocht het nieuwe plein tekenen: “Ik heb het Vrijthof centraal uitgerust met veertien fonteinen. Ruim 40 procent van het Limburgse water komt uit Eisden, dus vond ik dat water centraal mocht staan. ’s avonds presentere­n die een echt waterballe­t. De stralen hebben diverse hoogten en meerdere kleuren. Het water in elke fontein is herbruikba­ar, omdat het via putten terug in een vergaarbak vloeit.”

Bij de aanleg van het plein werden ook meerdere archeologi­sche vondsten gedaan. “Eerst vonden we een oude straat, we vonden de fundamente­n van het gemeentehu­is en andere woningen”, zegt Luc Didden uit Lanklaar die het plein aanlegde. “Vroeger was het Vrijthof maar een vierde van het huidige plein. We hebben nu over de totale oppervlakt­e nieuwe klinkers, tegels en betonstraa­tstenen gelegd. Ook de kerk heeft een exmooi, tra brede trappengal­erij met opvallende lichteleme­nten. Het plein heeft ’s avonds een opvallende feeërieke verlichtin­g.”

Het gemeentebe­stuur had de inwoners van Eisden-Dorp uitgenodig­d op de officiële opening zaterdagav­ond. Ze kregen een vuurshow gepresente­erd waarbij uiteindeli­jk een groot champagfon­teinen neglas in vlammen opging. “Ik stond zelf versteld van de bijzondere feeërieke verlichtin­g op het plein”, zegt schepen Marleen Kortleven (Open Vld). Koninklijk­e Harmonie Vrij Vooruit bracht een eerste concert op het nieuwe plein en de lokale handelaars boden alle aanwezigen een receptie aan.

 ?? FOTO MMD
FOTO MMD ?? Veertien verlichte fonteinen zorgen elke avond voor een feeërieke sfeer op het nieuwe Vrijthof.Het vernieuwe plein werd met een vuurshow geopend.
FOTO MMD FOTO MMD Veertien verlichte fonteinen zorgen elke avond voor een feeërieke sfeer op het nieuwe Vrijthof.Het vernieuwe plein werd met een vuurshow geopend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium