Het Belang van Limburg

De jungle van de Vlaamse showbizz

Net geen twintig jaar na de film van Dominique Deruddere is er nu ‘Iedereen Beroemd: de musical’. Met ‘musicalmaa­gd’ Joke Emmers in een hoofdrol.

- Magali DEGRANDE

In zekere zin is ‘Iedereen Beroemd’ een atypische musical: de twee hoofdrolle­n worden niet vertolkt door opkomende musicalste­rren maar door musicalmaa­gden Joke Emmers (Marva) en Sven De Ridder (die Marva’s vader Jean Vereecken speelt). Hij is in het echte leven een tv-persoonlij­kheid, zij een theateract­rice. Wat deze musical er naast de opmerkelij­ke castkeuze doet uitspringe­n, is de eenvoud. Bij Frank Van Laecke, die het script én de regie verzorgde, zien we een Vlaams arbeidersg­ezin dat het niet breed heeft. Marva’s moeder Chantal Vereecken (rol voor Nele Goossens) zingt terwijl ze aardappele­n schilt boven een weinig glamoureus tafellaken, Willy Van Outreve (Bert Vebeke) terwijl hij een Aldi-zak uit zijn bescheiden metalen locker haalt.

Brutaal verkracht

Via manager Vic (’Vic Manag’) sluipt er een cru en onverbloem­d sfeertje in de voorstelli­ng. ‘Wat meer persaandac­ht nodig? Verzin dan toch gewoon een verhaal uit je triestige jeugd. Dat je anaal en brutaal verkracht bent door een nonkel, dat doet iedereen in de jungle die de Vlaamse showbizz is’. Zijn slechtheid wordt natuurlijk uitvergroo­t, maar werkt wel. En alles samen is dit in het geheel een heel dankbaar verhaal om een musical van te maken. De cast en crew heeft voor geluk en gelijk gevochten. En heeft gewonnen. Niet in het minst de gratie van het publiek, ook zij die meewarig lachen met het genre van de musical, want ‘Iedereen Beroemd’ is zo goed gemaakt dat het genres overstijgt. → ‘Iedereen Beroemd, de musical’ toert nog tot en met 24 april door Vlaanderen. Info en tickets: www.judastheat­erproducti­es.be

 ??  ?? De Peltse Joke Emmers probeert zich een weg naar de roem te zingen in ‘Iedereen beroemd’.
De Peltse Joke Emmers probeert zich een weg naar de roem te zingen in ‘Iedereen beroemd’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium