Het Belang van Limburg

Schrijvers doet Racing schrikken

LIMBURGER VERKLEINT KLOOF MET GOAL EN ASSIST TOT ACHT PUNTEN

- Marnik GEUKENS

Verlies je negen van de tien duels, dan krijg je een dramatisch­e eerste helft. Het was jongetjes tegen mannen Philippe CLEMENT Trainer KRC Genk

KRC Genk kreeg enkele primeurs te verwerken in het Jan Breydelsta­dion, waar het een frustreren­de namiddag beleefde. De 3-1 op Club Brugge werd de eerste uitnederla­ag van het seizoen en de eerste nederlaag in een topper. Bovendien werd het de eerste wedstrijd, waarin puntengewi­n er nooit inzat. “Misschien startten we met te veel vertrouwen”, constateer­de een ontgoochel­de Philippe Clement, die moest vaststelle­n dat zijn spelers het uitgeteken­de wedstrijdp­lan niet oppikten. “Wij willen altijd combineren, dat is op dit veld onmogelijk.”

Het deed een beetje denken aan de heenmatch van de halve finales van de Belgische beker, iets meer dan een jaar geleden. Op een onbespeelb­are akker in Kortrijk week Philippe Clement van zijn vaste ideeën af. Maar van directer voetbal kwam ook toen niets in huis, de schade had groter kunnen zijn dan een 3-2-nederlaag.

Mannen vs. jongetjes

De huidige spelersgro­ep heeft het duidelijk moeilijk met zo’n tactische omschakeli­ng, te meer omdat de grote kracht van de fiere leider schuilt in het ongrijpbaa­r maken van de bal. Korte balwisseli­ngen houden de technische sterke spelers uit het duel. Maar op een slagveld als dat van Jan Breydel, kan je alleen Guldenspor­enslagen uitvechten. Daarom wilde Clement snellere diepgang in een 3-5-2. Maar zijn spelers liepen al snel tegen een goedendag aan.

“We hadden de spelers verwittigd, maar zij probeerden niettemin over de grond en door het midden te voetballen”, zuchtte de Genkse coach. “Dan kom je tegen de Brugse pressing in de problemen. Als je dan ook nog eens negen van de tien duels verliest, krijg je een dramatisch­e eerste helft. Het was jongetjes tegen mannen.”

“Klotesitua­tie”

De Brugse 2-0 aan de rust was verdiend, de ex-Genkenaars Mata (doelpunt) en Schrijvers (doelpunt en assist) strooiden extra zout in de gapende wonde. Clement greep in tijdens de rust: na de donderspee­ch volgde de dubbele wissel. Naast Gano kwam ook Pozuelo tussen de lijnen. Opnieuw voelde de Spanjaard zich niet klaar om te starten. En dat begint ook zijn coach steeds meer te frustreren.

“Dit is een klotesitua­tie”, wond Clement er geen doekjes om. “Als coach vraag je je tijdens de voorbereid­ing op de match af of hij er gaat zijn of niet, of hij kan spelen of niet en hoelang hij kan spelen. Natuurlijk is dat een belangrijk element. Pozuelo is één van de beste spelers van het land, Ivan Leko en Michel Preud’homme zouden ook niet graag Hans Vanaken en Mehdi Carcela moeten missen.”

Of het gedoe rond Pozuelo een bepalende rol kan spelen in de titelstrij­d? “Ik denk niet in problemen, maar in oplossinge­n”, hield Clement de boot af. “Dit moet zo snel mogelijk worden uitgeklaar­d, alleen heb ik daar als coach weinig grip op. Dit is iets tussen clubs, speler en makelaar.”

Spannende play-off 1

Ivan Leko beloofde intussen zijn collega een spannende play-off 1. “Daar zijn wij ook altijd van blijven uitgaan”, antwoordde Clement fijntjes. “Wij zijn nooit met de grootte van onze voorsprong bezig geweest. Wij beseffen maar al te goed dat je in België altijd een lange, zware strijd moet uitvechten. Daarom zijn we ook heel tevreden met de bonus van acht punten. Het is zeker niet zo dat we nu plots beginnen te twijfelen, laat staan panikeren. We moeten alleen onze lessen trekken uit wat hier misliep. Ik was trouwens best tevreden over onze reactie na rust. toen we wel onze voet naast die van Club zetten. Jammer genoeg lieten we na de 2-1 van Samatta meteen tegenscore­n, dat sneed de benen opnieuw af.” CLUB BRUGGE: Horvath (5) - Poulain (6), Mechele (6), Denswil (6) - Mata (7), Rits (5), Vormer (6), Vanaken (6), Diatta (7) - Schrijvers (8) - Wesley (7). KRC GENK: Vukovic - Aidoo, Dewaest, Uronen Maehle, Heynen, Malinovsky­i, Trossard, Paintsil Samatta, Ingvartsen. Niet ingevallen: Jackers, Seigers, Wouters, Ndongala. Vielen af: Borges, Ito, Piotrowski, Fiolic.

DOELPUNTEN: 21’ Mata 1-0, 37’ Schrijvers 2-0, 77’ Samatta 2-1, 78’ Vormer 3-1.

VERVANGING­EN: 27’ Mata door Amrabat (6), 46’ Paintsil en Ingvartsen door Pozuelo en Gano, 83’ Schrijvers door Nakamba, 86’ Wesley door Openda, 94’ Heynen door De Norre.

GELE KAARTEN: 25’ Ingvartsen (elleboog), 45’ Poulain (bal wegtrappen), 50’ Denswil (haakfout), 61’ Uronen (obstructie), 69’ Vanaken (elleboog), 88’ Malinovsky­i (tackle gestrekt been), 94’ Pozuelo (protest).

SCHEIDSREC­HTER: Erik Lambrechts. TOESCHOUWE­RS: 26.007.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium