Het Belang van Limburg

“Charleroi wordt de match van het jaar”

Doelman Steppe en Boli schenken Kanaries verdiend punt in echte cupmatch

- Gunter SCHOOFS

Kan dit nog mislopen voor STVV? De Kanaries van Marc Brys toonden nu ook eens dat ze over de nodig dosis veerkracht beschikken om recht te kruipen na een late achterstan­d. Boli en Acolatse bleven het cliché uitspreken van ‘we bekijken match per match’. Behalve Jerommeke Asamoah, hij zei heus wel waar het op staat: “Charleroi wordt de match van het jaar.” Hij flikte het weer, Marc Brys. Met dezelfde elf namen op het blad in vergelijki­ng met de match tegen Waasland-Beveren, leek STVV voorspelba­ar aan de aftrap te komen. Maar wat deed Brys? Hij had duidelijk een plan klaargesto­omd om de 4-4-2 van Francky Dury, die vaak een 4-2-4 zou worden, pijn te doen met een versterkt middenveld. En dus zette hij er een 3-4-2-1 tegenover, met Sankhon die naast Asamoah naar het middenveld schoof. Gewaagd, maar helemaal doordacht.

Ja, Steppe was in een begenadigd­e dag. Het leek wel of we hem hadden geprikkeld met onze weekendrep­ortage, waarin ter sprake kwam dat Steppe niet meteen de man is van miraculeuz­e en spectacula­ire reddingen. Het sluitstuk van STVV veegde die woorden zaterdagav­ond allemaal van tafel, Harbaoui slaapt allicht een week slecht van de parades waarmee Steppe hem van antwoord diende. Tegelijker­tijd kreeg STVV massa’s ruimte en tijd om tegen te prikken. Daar deed het te weinig mee. Veel te weinig. Met een Kamada van voor de winterstop zou het koekenbak geweest zijn, misschien al na één helft voetballen. “Die laatste pass kwam er te moeilijk”, gaf Yohan Boli toe. Hij stond maar al te vaak met de armen te zwaaien wanneer hij bediend had kunnen én moeten worden. “Eén keer geraakte ik dan toch oog in oog met Bossut voor de rust. Die bal had altijd binnen gemoeten. Maar het is niet makkelijk tegen die Bossut. Hij blijft heel lang recht, ook bij mijn goal later in de match kon je dat zien.”

Het plan van Brys

STVV kwam vooral na de rust beter aan voetballen toe. Voor de kampwissel werd patron Samuel Asamoah te vaak overgeslag­en en moest de Ghanees te veel bijspringe­n om Botaka en Tomiyasu hulp te bieden tegen die onvoorspel­baar Bongonda. “De coach stuurde bij aan de rust en maakte aan iedereen het plan nog eens duidelijk”, ver- klaarde Asamoah na afloop. “De kansen kwamen er meer en meer. Zelf kwam ik er zo dichtbij maar ik geraakte niet voorbij Bossut. Met Sankhon naast me voelde ik me eigenlijk negentig minuten goed. De communicat­ie in het Frans verliep vlot. Positionee­l deed Ibra (Sankhon, nvdr.) het voortreffe­lijk. Of we vooraf getekend hadden voor een punt?”, herhaalde Asamoah de vraag. “Neen, dat niet. We wilden de volle buit. Maar ontevreden zijn we ook weer niet. Zulte Waregem blijft een moeilijke ploeg. Zeker met de namen die ze momenteel hebben rondlopen.”

Zekerheid

Charleroi haalde in minuut 94 de zege nog binnen in Kortrijk, de Buffalo’s gingen dan weer onderuit op de Freethiel. Als STVV volgend weekend de volle buit kan pakken tegen Charleroi, mag het play-off 1-ticket de Kanaries absoluut niet meer ontglippen. “Euhm, Gent? Interessee­rt me niet. Wij blijven match per match kijken”, klonk het bij Boli. Ook Acolatse had die les van Brys duidelijk goed onthouden. Asamoah wond er dan weer geen doekjes om. “Als ik naar de andere uitslagen kijk, kan ik maar één ding concludere­n. De match tegen Charleroi volgend weekend wordt voor ons de wedstrijd van het jaar. We kunnen onszelf zekerheid schenken door hen te kloppen in eigen huis. Dat wordt opnieuw een finale.” Teixeira: heupblessu­re - Jorge Teixeira moest naar de kant door problemen aan de heup. Een blessure waar hij in het verleden ook al mee sukkelde. “Een overstrekk­ing na een duel”, klonk het bij de Portugees. De schade zal pas de volgende dagen duidelijk worden. (gus) STVV oefent dinsdag tegen Van Geneugden -

STVV blijft extra oefenpotte­n inlassen. Dinsdag komt het Malawi van Ronny Van Geneugden op bezoek. De aftrap is om 14.30 uur op Stayen.

(gus/svc)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Yohan Boli (rechts) viert met Botaka de gelijkmake­r in het Regenboogs­tadion.
Foto JEFFREY GAENS Yohan Boli (rechts) viert met Botaka de gelijkmake­r in het Regenboogs­tadion.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium