Het Belang van Limburg

Elise Mertens: “Hiervoor speel ik tennis”

Elise Mertens zet met tornooiwin­st in Doha stap richting absolute tennistop

- Hans JACOBS

Een vijfde WTA-titel. Vandaag nummer zestien van de wereld, een sprong van vijf plaatsen. Ja, dat zijn mooie statistiek­en, maar dat is lang niet het belangrijk­ste na haar stuntwinst in Doha tegen nummer drie van de wereld. Wel de wetenschap dat Elise Mertens “de beste tennisweek uit haar carrière” achter de rug heeft. “Dit is een enorme stap vooruit”, zegt haar coach, David Taylor. “Ze heeft haar plaats bij de absolute tennistop.” Mertens blijft zichzelf. “Neen, ik denk nog niet aan de top tien.”

De stunt

Petra Kvitova, Justine Henin, Maria Sharapova, Vera Zvonareva, Victoria Azarenka, Simona Halep, Lucie Safarova, Carla Suarez Navarro, Karoline Pliskova, Elise Mertens: zie hier de laureates van de voorbije tien jaar van het tornooi van Doha. Mertens staat tussen heel schoon volk: een rist grandslamw­innaressen en tennisster­s die nummer één van de wereld waren.

De voorbije editie was ook ‘toevallig’ geen flauw afkooksel, integendee­l. Mertens, toch een toptwintig­speelster, was niet eens een van de reekshoofd­en en klopte, hou u vast, niet één, niet twee, maar drie toptienspe­elsters. Bovendien stonden zowel Angelique Kerber als Simona Halep ooit nummer één van de wereld. Bij Halep is dat niet eens zo lang geleden, en als vaste waarde in grandslamt­ornooien en andere toptornooi­en stijgt ze vandaag van plaats drie naar plaats twee van de wereld. Mertens stond met de rug tegen de muur tegen haar maar vocht zich terug tegen Halep. Nooit klopte ze een beter gerangschi­kte speelster.

“Om speelsters uit de top tien te kloppen, daarvoor speel ik tennis”, zegt een dolgelukki­ge Mertens. “Die halve finale op de Australian Open vorig jaar was mooi, maar een trofee omhooghoud­en, dit soort tornooien te winnen, doet nog meer deugd.”

De ommekeer

Hoe is het mogelijk? Vorig weekend op de Fed Cup legde niemand minder dan Justine Henin de vinger op de wonde. De tennisster op rust gaf commentaar voor de Franse tv tijdens het Fedcupduel waarin Mertens niet speelde zoals we van haar gewend zijn. Dat ze met te weinig vertrouwen speelde, zei Henin. Dat ze met twijfels speelde. Maar ze gaf ook een hoopvolle boodschap. “Mertens heeft het karakter om hier uit te geraken.”

Maar zo’n transforma­tie, van een vertrouwen­sdip naar wat Mertens zelf “de beste tennisweek uit haar carrière” noemt? Mertens: “In het begin van het tornooi speelde ik minder goed. Nadat ik Kiki Bertens (WTA 8) had geklopt, kon ik bevrijd spelen. Dat ik daarna een tweede toptienspe­elster klopte, heeft mijn vertrouwen nog meer opgekrikt. In die finale had ik echt niets te verliezen maar alles te winnen. Ik voelde mij helemaal niet zenuwachti­g in die finale.”

“Het is niet dat haar begin van het tennisseiz­oen zo slecht was”, zegt David Taylor, de Australisc­he coach die Mertens sinds dit seizoen onder zijn hoede heeft. “Ik zou eerder spreken over een oké seizoen. Ze probeert ook punten te pakken voor de wereldrang­lijst in de grote tornooien, we stellen een programma samen dat ook topspeelst­ers hebben.”

De toekomst

Wanneer Mertens deze week in Dubai haar Midden-Oostentour­nee voortzet, zal ze officieel nummer zestien van de wereld staan, een sprong van vijf plaatsen. Dat is fijn, net als de cheque van zo’n 150.000 euro als winnares. Maar de belangrijk­ste les van Doha? “Ik heb elke match beter gespeeld, en bovendien tegen toptienspe­elsters goed tennis gespeeld. Constant toptennis spelen, is de sleutel van de topspeelst­ers. Kijk naar Kiki Bertens vorig en dit seizoen (die zich gestaag naar de top tien werkte, nvdr.). Ik ben tevreden over die constante lijn.” Coach Taylor: “Doha is in dat opzicht een heel belangrijk­e stap.”

Halep flikte in 2014 hetzelfde kunstje: drie toptienspe­elsters kloppen en Doha winnen en vier maanden later stond ze in haar eerste grandslamf­inale. Een voorteken? Mertens: “Ik hoop het, mijn vorig seizoen was het hele jaar door redelijk, ik hoop dat voor te zetten. Maar ik wil vooral met beide benen op de grond blijven.”

Haar coach, coach van onder anderen Martina Hingis, Naomi Osaka of Jelena Ostapenko, is uitgesprok­ener. Op de Australian Open zei hij al dat Mertens ooit de top tien haalt, hij blijft bij die stelling. “Ze is een van de hardste werkers die ik heb gecoacht. Ze heeft talent. Ze heeft haar plaats aan de absolute top.”

Wel, Elise Mertens? “Neen, ik denk nog niet aan de top tien.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Elise Mertens poseert met haar prestigieu­ze adelaar.
FOTO REUTERS Elise Mertens poseert met haar prestigieu­ze adelaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium