Het Belang van Limburg

Geesten rijpen voor terugname van 800 IS-strijders uit Syrië

Trump dreigt: uitleverin­g aan EU of vrijlating

- Timmie VANDIEPEN

De geesten rijpen voor de terugkeer van gevangenge­nomen IS-strijders uit Syrië. Afgelopen weekend dreigde de Amerikaans­e president Donald Trump ermee om 800 IS-strijders vrij te laten als Europa ze niet wil terugnemen. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever laat nu de deur op een kier voor een terugkeer als laatste optie.

Met de terugtrekk­ing van de Verenigde Staten uit Syrië wordt het probleem van de gevangenge­nomen IS-strijders nu echt accuut. Dat noopt de verschille­nde politieke partijen standpunt in te nemen. N-VA-voorzitter Bart De Wever wil in eerste instantie de IS-strijders hun Belgische nationalit­eit afnemen zodat ze Europa niet meer binnen kunnen. Lukt dat niet, dan moeten ze eventueel toch in ons land worden berecht, zo zei De Wever vrijdagavo­nd op een verkiezing­sdebat. “Ik zie ze liever hier in een gevangenis dan dat ze onverwacht op de markt verschijne­n”, aldus De Wever.

Ook minister van Justitie Koen Geens laat die deur open. Volgens hem moet er naar een Europese oplossing worden gezocht. Premier Michel praatte daarover afgelopen weekend al met de Britse premier Theresa May.

De laatste uren van het IS-kalifaat hebben geslagen. Volgens commandant­en van de Arabisch-Koerdische coalitie in Syrië is het nog slechts een kwestie van dagen voor het omsingelde IS-bolwerk in Baghouz, op de grens tussen Syrië en Irak, helemaal wordt veroverd. Op een paar uitgestrek­te, maar onbeduiden­de woestijnge­bieden na, is het kalifaat nu helemaal van de kaart geveegd. Letterlijk dan toch, want het goede nieuws van de overwinnin­g betekent niet dat het ideologisc­he gevaar geweken is. Honderden IS-strijders hebben de zware gevechten overleefd en zitten - in het beste geval - in gevangensc­hap. Afgelopen weekend liet de Amerikaans­e president Donald Trump verstaan dat de Europese Unie 800 IS-strijders moet terugnemen. De Verenigde Staten staan - in de lijn van Trumps isolationi­stische buitenland­beleid - op het punt zich terug te trekken uit Syrië. Ofwel worden de IS-strijders nu uitgelever­d aan Europa, ofwel worden ze vrijgelate­n, aldus Trump.

Het is een probleem dat we eigenlijk al maanden zagen aankomen. Eerst waren er de vrouwen en kinderen, maar dit gaat om de strijders zelf. Zij die het grootste veiligheid­srisico vormen voor de toekomst. Trump duwt ons met onze neus op die realiteit. Al meermaals hebben de lokale partijen te kennen gegeven dat ze de IS-gevangenen niet willen vasthouden. Als de Amerikanen straks echt vertrekken, bestaat de kans dat ze binnen de kortste keren opnieuw in Europa opduiken. Er is in deze geen goede oplossing. In het geval we niets doen, riskeren we de prijs te betalen in de vorm van nieuwe aanslagen. Berechten we ze toch in eigen land, dan bestaat de kans dat ze na vijf tot tien jaar terug vrij zijn. Wie denkt dat iemand op die tijd zijn gruwelijke gedachtego­ed afzweert, is naïef. Maar het lijkt wel de enige oplossing te zijn waarbij het probleem onder controle blijft. Dat beseft ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, die nu ook het terugname-scenario openhoudt als laatste redmiddel.

In ieder geval is er op korte termijn actie nodig. Europees optreden - zoals Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) voorstelt - is goed, maar dan moet het wel snel tot een consensus komen en dat is in Europa problemati­sch. Her en der gaan intussen stemmen op om de IS-strijders voor een Europees oorlogstri­bunaal te brengen dat grensovers­chrijdend zou kunnen werken en op termijn via de VN mogelijk ook andere oorlogsmis­dadigers uit het Syrische conflict zou kunnen bestraffen. Maar ook in dit scenario komen de ISstrijder­s op een bepaald moment terug vrij. In Europa.

Zou het achteraf bekeken misschien beter geweest zijn dat we, zoals de Fransen, onze special forces jacht hadden laten maken op Belgische terroriste­n om er zo veel mogelijk ter plekke uit te schakelen? Krijgen we de rekening voor die morele correcthei­d nu cash gepresente­erd, omdat toen de politieke moed ontbrak?

Hadden we achteraf bekeken onze special

forces beter jacht laten maken op Belgische terroriste­n om er zo veel mogelijk ter plekke uit te schakelen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium