Het Belang van Limburg

Koning Albert moet dwangsom betalen zolang hij DNA-staal weigert

- Farid EL MABROUK

BRUSSEL - Koning Albert móét een DNA-staal laten afnemen. Elke dag dat hij dat weigert, moet hij maar liefst 5.000 euro betalen, heeft het Brusselse hof van beroep beslist. Delphine Boël wil met het DNA bewijzen dat Albert haar vader is. Allicht zal de vorst zich niet plooien naar het gerecht. Maar wat als hij zelfs weigert te betalen? Beslag leggen op de koninklijk­e goederen?

Delphine Boël (51) voert al jaren een strijd om erkend te worden als dochter van koning Albert. Haar moeder, Sybille de Selys Longchamps – getrouwd met de steenrijke zakenman Jacques Boël – had decennia geleden een relatie met de vorst. Het Brusselse hof van beroep oordeelde in oktober vorig jaar dat Jacques Boël niet de biologisch­e of wettelijke vader is van Delphine. Om uitsluitse­l te geven over het vaderschap, beval de rechter koning Albert II om binnen de drie maanden een DNAtest te ondergaan. Maar de vorst weigerde. Zijn advocaten schermden met een beroep dat tegen het arrest werd ingediend bij het Hof van Cassatie. Zolang de hoogste rechtbank zich niet heeft uitgesprok­en, hoeft dat DNA-staal niet, redeneerde­n ze. Maar het Brusselse hof van beroep oordeelde donderdag dat daar geen sprake van kan zijn. De testen moeten meteen worden afgenomen. En dus valt binnenkort bij de koning een brief in de bus van experten van het Erasmuszie­kenhuis. Zij kregen eerder al een DNAstaal van Delphine en haar moeder, en zullen nu ook Albert sommeren. Ze hebben daarbij een stok achter de deur. De rechter legde immers een forse dwangsom op: elke dag dat de vorst weigert een DNA-test te ondergaan, moet hij 5.000 euro ophoesten. Plooit Albert voor het gerecht, dan kennen we de resultaten wel pas wanneer het Hof van Cassatie een definitief arrest velt, wellicht binnen het jaar.

912.500 euro

De kans is groot dat de koning koppig blijft tegenwerke­n. Volgens zijn advocaat Alain Berenboom kant Albert – die momenteel in het buitenland zit – zich niet tegen een DNA-test, maar wil hij eerst dat definitief wordt vastgestel­d dat Jacques Boël niet de echte vader is. Dat houdt wellicht in dat hij toch eerst het arrest van het Hof van Cassatie wil afwachten. Albert weigert al jaren Delphine te erkennen als zijn dochter en kenners van het koningshui­s zien hem niet meteen van gedacht veranderen. Het zal hem dan wel een flinke duit kosten. Een halfjaar lang elke dag 5.000 euro op tafel leggen – een dwangsom duurt volgens advocaat Walter Damen maximaal een halfjaar – betekent dat de koning 912.500 euro dient te betalen. Toeval of niet, dat is ongeveer de dotatie die Albert elk jaar van de regering krijgt.

Liever erkenning dan geld

De dwangsomme­n gaan naar Delphine Boël, maar die zal het geld aan een goed doel schenken, valt te horen bij een van haar beste vrienden, galeriehou­der Patrick Declerck. Boël wil onder geen beding dat de mensen denken dat ze het allemaal doet voor het geld. Ze wil enkel erkenning krijgen, luidt het.

Indien de koning ook weigert om de dwangsomme­n te betalen, zou het gerecht beslag kunnen laten leggen op de koninklijk­e goederen. “Maar daar bestaat discussie over. Kan de overheid dat bij de koning doen?” vraagt topadvocaa­t Walter Damen zich af. Mocht de vorst de wet naast zich neerleggen, dan zou dat wel opmerkelij­k zijn. “Dan zou de koning de wetten van het Belgische volk naast zich neerleggen. Qua voorbeeldf­unctie zou dat tellen”, dixit Damen.

De advocaten van Delphine Boël zijn ondertusse­n zeer tevreden over het arrest. “We zijn niet zeker dat de koning DNA-materiaal zal afstaan, maar dit is wel een belangrijk drukkingsm­iddel. Als hij geen test wil laten afnemen, wordt daar een proces-verbaal van opgesteld en daarvan kan dan worden afgeleid dat Albert wel de vader is van Delphine”, verklaart YvesHenri Leleu, advocaat in de zaak en professor familierec­ht

aan de ULB.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De koning zou niet gekant zijn tegen een DNA-test, maar wil eerst dat definitief wordt vastgestel­d dat Jacques Boël niet de vader van Delphine is.
Foto PHOTO NEWS De koning zou niet gekant zijn tegen een DNA-test, maar wil eerst dat definitief wordt vastgestel­d dat Jacques Boël niet de vader van Delphine is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium