Het Belang van Limburg

Roglic verlost van het roze

- Bram VANDECAPEL­LE

Italië boven in de vijfde rit in lijn van de Giro. Fausto Masnada (Androni Giocattoli–Sidermec) was de sterkste vluchter en won de etappe. Zijn landgenoot Valerio Conti (UAE Emirates) nam de leiderstru­i over van Primoz Roglic. De Sloveen - die vroeg in de etappe zonder veel erg ten val kwam - en zijn team Jumbo-Visma slaagden zo in hun opzet en moeten niet langer de koers dragen. “Het zou te veel energie hebben gevraagd van mijn ploegmaten om de trui te behouden”, aldus Roglic.

Voor minstens even is Primoz Roglic verlost van de leiderstru­i. Hij had het woensdagav­ond al aangekondi­gd: “Het wordt een mooie dag voor de aanvallers om voorop te blijven.”

Dat hij gisteren ook al na 34 kilometer zou vallen, was dan weer niet gepland. Het stond nochtans in de sterren geschreven. De start was in Cassino, het terrein van een zware veldslag tussen de geallieerd­en en de Duitsers in de Tweede Wereldoorl­og. Toen vielen er 74.000 doden, nu viel de schade mee, ook al lag de helft van het peloton op de grond. Roglic viel op zijn rechterbil en scheurde zijn koersbroek, maar kon er mee lachen. “Ik viel hard op mijn big ass. Ik heb me laten verzorgen door de dokter en heb nergens last van.” Met Ilnur Zakarin (vinger), Mikel Landa, Rafal Majka en Tony Gallopin lagen er nog enkele klassement­srenners bij. Het peloton moest even bekomen en daardoor verzamelde­n de dertien vluchters - met landgenoot Pieter Serry - een mooie voorsprong. Uiteindeli­jk pakte de 25-jarige Fausto Masnada de ritzege. De eerste Italiaanse overwinnin­g in deze Giro en de eerste Giro-zege van zijn ploeg Androni Giocattoli–Sidermec sinds 2012. De illustere ploegmanag­er Gianni Savio (71) trok spontaan een vreugdespr­intje. Landgenoot en medevlucht­er Valerio Conti pakt het roze over. Een opsteker voor UAE Emirates na de dopinggeva­llen van Molano en Durasek deze week.

Ik viel hard op mijn big ass. Ik heb me laten verzorgen door de dokter en heb nergens last van Primoz ROGLIC

Jumbo-Visma blij

Ook Jumbo-Visma was blij. Dat wou het roze al langer kwijt om zo onnodige uren op kop van het peloton te vermijden. “Vandaag waren de ontsnapten te sterk”, aldus Roglic. “Het zou te veel energie hebben gevraagd van mijn ploegmaten om de trui te behouden. Of dit een voordeel is? Je kan er voordeel uit halen en dat is wat ik nu ga doen.”

De Sloveen staat nu elfde op meer dan vijf minuten. Conti blijft binnen schot, maar met Sam Oomen (9de in 2018) en Andriy Amador (4de in 2015) staan er wel enkele interessan­te renners voor hem in het klassement.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Primoz Roglic kwam ook ten val, maar zonder erg.
Foto PHOTO NEWS Primoz Roglic kwam ook ten val, maar zonder erg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium