Het Belang van Limburg

“Auto’s zijn mijn beste vrienden”

NAOMI SCHIFF, de Belgische deelneemst­er in het vrouwenkam­pioenschap

- Marc CORNELISSE­N

“Diamonds are a girl’s best friend” zong Marilyn Monroe, maar dat geldt niet voor Naomi Schiff. Zij werd geboren in het Antwerpse diamantmil­ieu, maar racet nu in de W Series, het racekampio­enschap voor vrouwen. “Diamanten zijn mooi om te dragen, maar niet om te verkopen. Mijn beste vrienden zijn auto’s.”

Naomi Schiff (24) racet dit weekend in Zolder met de Duitse vlag op haar bolide. Ze nam deel aan de selecties als Belgische, maar eens verkozen stapte ze over naar de Duitse nationalit­eit. Het had net zo goed de Rwandese of de Zuid-Afrikaanse kunnen zijn. “Ik heb een stuk van mijn hart verloren in veel landen. Als ik er één kies, maak ik altijd iemand ongelukkig en dan voel ik me schuldig”, zegt ze.

“Ik ben een beetje van alles, maar bovenal toch Belgisch. Mijn vader is een Belg, mijn moeder komt uit Rwanda. Ze hebben elkaar ontmoet in Congo. Zelf ben ik geboren in Antwerpen, maar toen ik vier was, zijn we verhuisd naar Zuid-Afrika omdat mijn vader daar ging werken. Ik heb niets Zuid-Afrikaans in mijn bloedlijn, maar wel in mijn hart omdat ik daar mijn hele jeugd heb doorgebrac­ht, van vier tot achttien. Het was ook in Zuid-Afrika dat ik ben beginnen te racen, onder de ZuidAfrika­anse vlag. Zuid-Afrika is een groot deel van wie ik ben. Toen ik daarna naar België terugkeerd­e, reed ik als Belgische. Nu leef ik al vier jaar in Duitsland en momenteel voelt dat als mijn thuis aan. Vandaar de Duitse vlag.”

Welke taal spreek je thuis?

“Hangt ervan af. Soms spreekt mijn moeder me aan in het Frans en antwoord ik in het Engels. Met mijn vader kan het Engels, Frans of Nederlands zijn. Thuis in Duitsland is het meestal Duits.”

Wat bracht je naar Duitsland?

“Werk. Ik tekende in 2015 een racecontra­ct met het Duitse team Reiter Engineerin­g. Sindsdien race en werk ik voor hen. Ik werk als teammanage­r in de Europese en Duitse GT4-kampioensc­happen en de Creventic 24 Hours Series. Ik bekommer me om de organisati­e, zorg dat alles vlot verloopt en dat iedereen happy is. Ik racete met een KTM X-Bow, maar dat heb ik stopgezet om me volledig op de W Series te concentrer­en.”

Zie je de W Series als een weg naar de F1?

“Dat is natuurlijk de droom, maar het is nooit makkelijk. Dit kampioensc­hap zet ons in de spotlights en laat ons rijden zonder budget. Maar of dat genoeg is, moet blijken als we achteraf opnieuw integreren in gemengde autosport. Maar ik geloof wel dat dit project vrouwen in de autosport helpt. Deze mensen geloven dat wij het talent hebben, maar dat het platform ontbreekt om dat te tonen. Dit kampioensc­hap moet de meningen van automerken veranderen, zodat ze ons ernstig gaan nemen. Het is een start, maar om hogerop te geraken moeten we eigenlijk veel meer rijden dan wij hier doen.”

Wat verkies je: een vrouw in de F1 of een F1 voor vrouwen?

“Het zou niet goed zijn als de top van de autosport gescheiden zou worden. Niemand van ons wil dat. Alle meisjes die hier meedoen, willen uiteindeli­jk opnieuw tegen mannen uitkomen. In de meeste andere sporten heb je een groot fysiek nadeel, maar in de autosport niet. Dit is geen marathon of bokskamp. Wij kunnen ons fair meten met mannen. De hoofdklass­e van de autosport mag niet gescheiden worden. Apart racen is slechts een tussenstap.”

Ik heb een stukje van mijn hart verloren in vele landen. Telkens als ik er een kies, voel ik me schuldig Naomi SCHIFF

Hoe ben je beginnen te racen?

“Op mijn elfde werd ik uitgenodig­d voor een verjaardag­sfeest op

een indoorkart­baan. Ik ben van nature heel competitie­f ingesteld en vond het zo leuk, dat ik mijn vader elke dag gesmeekt heb om opnieuw te gaan karten. Hij had zelf een beetje geracet, maar hij had enkel dochters en had nooit gedacht dat die geïnteress­eerd zouden zijn in autosport. Dat is natuurlijk het fundamente­le probleem: doordat dit niet wordt aanzien als een sport voor meisjes zijn er te weinig die ermee beginnen. De verhouding meisjes/jongens zit fout van bij de oorsprong. Waar ik tot nu toe racete, was ik meestal de enige vrouw.”

Uit ruim honderd kandidates zijn er achttien meisjes verkozen in verschille­nde selectiero­ndes. Zijn er daarbij ogen uitgekrabd?

“Nee. Het was hard, maar we steunden elkaar. Pas toen het echte racen begon, werd het anders. Iedereen wil nu op hetzelfde stukje tarmac zijn.”

Hoe verliep je eerste weekend in Hockenheim?

“In de eerste training was ik vierde, maar daarna in de regen was het niet zo goed. In de race ging het al fout in de opwarmrond­e: ik verremde me en moest de race afwerken met een plat vlak op mijn band.”

Is Zolder een thuisrace?

“Absoluut. Mijn hele familie woont in België en komt naar Zolder. Ik heb er de 24 Uur gereden.”

Ik lees dat je ook een model bent?

“Ik weet niet waarom iedereen dat denkt. Ik heb ooit wel eens geposeerd, maar ik heb mezelf nooit als een model beschouwd. Ik presenteer wel een tv-programma op de Duitse tv: Fahrschule op Sport1, samen met Sidney Hoffmann. We zijn coaches en leren slechte automobili­sten beter rijden. Het is een komische show. Tv-werk is leuk, maar ik zal er de autosportw­ereld niet voor verlaten. Als het racen niets wordt, zie ik mezelf ooit mijn eigen raceteam runnen.”

 ?? Foto HBVL ?? Naomi Schiff, de Belgische in de W Series: “Een apart vrouwenkam­pioenschap is maar een tussenstap. De F1 is de hoofdklass­e van de autosport en moet gemengd blijven.”
Foto HBVL Naomi Schiff, de Belgische in de W Series: “Een apart vrouwenkam­pioenschap is maar een tussenstap. De F1 is de hoofdklass­e van de autosport en moet gemengd blijven.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium