Het Belang van Limburg

Kampioen

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Ivo VANDEKERCK­HOVE

Voetbal, het is maar een spelletje. Maar voor velen is dat spelletje de belangrijk­ste bijzaak in het leven. Een deel van Limburg, zeker in en rond Genk, loopt dezer dagen op wolkjes. Jong en oud is blij, want voetbalclu­b KRC Genk is kampioen van België. Proficiat aan iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt. Voor de stad Genk is het onbetaalba­re citymarket­ing. De vaak door werklooshe­id of sociale achterstan­d geplaagde stad krijgt positief daglicht over zich uitgestroo­id. De naamsbeken­dheid van Genk vergroot niet alleen in België maar straks ook in Europa als de voetbalclu­b mag deelnemen aan het kampioensc­hap van landskampi­oenen.

Die fase brengt ons bij het alsmaar grotere geld dat vandaag in de voetballer­ij omgaat. Voetbal op het niveau van KRC Genk is big business. Je kan met heimwee terugdenke­n aan de tijd dat het spelletje alleen door amateurs en voor weinig of geen geld werd gespeeld. Maar die tijd ligt ver achter ons. Dankzij de massale aandacht van televisie en andere media zijn de topcompeti­ties in Engeland, Spanje, Italië en Duitsland het podium van wereldster­ren die fabelachti­ge sommen geld per doelpunt en soms zelfs per minuut opstrijken. Op televisie kan je vrijwel elke dag van de week voetbalart­iesten aan het werk zien. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde kijker topvoetbal verwacht als hij naar een match in eigen streek gaat kijken. Een competitie in een klein land als België lokt minder tvkijkers en dus minder tv-geld. Het verschil tussen de kleine en grote landen groeit snel. Om enigszins mee te kunnen, zijn de Belgische topclubs zich gaan specialise­ren in het rekruteren en opleiden van jonge spelers waarvan de besten zo snel mogelijk aan de clubs in grotere competitie­s worden gesleten. Met de miljoenen uit die transactie­s kunnen clubs als KRC Genk budgettair overeind blijven. De kersverse kampioen huisvest een aantal knappe en gegeerde voetballer­s. De trouwe KRC-fan houdt zijn hart vast: wie blijft er eind augustus bij het sluiten van de transferpe­riode nog over van de kampioenen­ploeg? Als het verloop groot is, is het voor de fans elk jaar opnieuw weer wennen aan de nieuwe namen in de ploeg.

Het grote geld in het voetbal trekt jammer genoeg ook lui aan die op kap van spelers en fans snel rijk willen worden: malafide makelaars en soms ook zetbazen van de gokmaffia nestelen zich in het pluche van de duurdere seats. Operatie ‘Propere handen’ geleid door de Limburgse gerechteli­jke politie heeft dit recent blootgeleg­d. Gelukkig is het voetbalspe­lletje onvoorspel­baar en kan een kleintje al eens grootse dingen doen.

Zoals KRC Genk, de enige topclub in België die geen rijke eigenaar heeft maar stoelt op de structuur van een vzw en vooral dankzij goed beleid en misschien wat meeval een mooie oorlogskas achter de hand houdt. De clubdirige­nten staan voor de moeilijke taak om de komende weken het evenwicht te vinden tussen de verzuchtin­gen van de fans en de al even begrijpeli­jke ambities van spelers en staf. En dat alles binnen economisch­e wetmatighe­den die de club op langere termijn financieel gezond houden. Als er goed gehandeld wordt, is dat geen bijzaak maar in het belang van de hele regio.

De clubdirige­nten staan voor de moeilijke taak om de komende weken het evenwicht te vinden tussen de verzuchtin­gen van de fans en de al even begrijpeli­jke ambities van spelers en staf

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium