Het Belang van Limburg

“Dit is de mooiste van

- Koen SNOEKX

Helblauw water uit de stadsfonte­inen, een groot spandoek bij het binnenrijd­en van Genk Centrum en leerkracht­en die in blauw-wit voor de klas staan. Heel Genk ademt Racing Genk, sinds blauw-wit donderdaga­vond de vierde landstitel greep. “De mooiste”, klinkt het bij menig supporter.

-

Vrijdagoch­tend 7 uur. Het stadsplein van Genk ontwaakt onder een dik tapijt van plastiek bekers en afval. Restanten van de eerste kampioenen­viering, donderdagn­acht. “Er lag zoveel plastic op het plein dat je er nauwelijks over kon wandelen”, zegt Niyazi Demircan van de Genkse stadsdiens­t. Niyazi stond donderdagn­acht om 2u30 nog mee de titel te vieren op het Stadsplein, maar was vrijdagoch­tend om 7u30 alweer paraat. “Met twaalf medewerker­s en één grote en twee kleine borstelmac­hines hebben we het plein op enkele uren tijd helemaal schoongeve­egd”, zegt Niyazi. “Het is dezer dagen hard werken voor ons, maar dat doen we met veel plezier.”

Prachtpres­tatie

In het stadhuis treffen we een fiere burgemeest­er Wim Dries. Met kleine oogjes. “Ik ben pas vrijdagoch­tend om 4u20 in bed gekropen en ’s morgens om 8 uur was ik terug paraat. Een korte nacht, maar als je de titel binnenhaal­t kom je gemakkelij­k met wat minder slaap de dag door.” Het is voor Dries de tweede landstitel als burgemeest­er. “Het verschil met de eerste titel is dat België ons het kampioensc­hap dit keer veel meer gunt. Iedereen vindt dat Genk terecht landskampi­oen is.” Dries had verwacht dat Genk zondag pas de titel zou binnenhale­n. “Ik had al een aantal afspraken van maandag geschrapt voor de festivitei­ten hier op het Stadsplein. Maar nu zijn we dus iets vroeger kampioen. Fantastisc­h toch.” Ook supporter Enzo Schiavon (77), die ons pad kruist op het Stadsplein, is dolgelukki­g met de titel van Genk. “Dit is de vierde titel die ik als Genk-supporter meemaak en voor mij is het de mooiste. Waarom? Omdat Genk dit seizoen als team heeft gewonnen. Chapeau voor Philippe Clement dat hij met al die jonge gasten zo’n prachtpres­tatie heeft geleverd.”

Standard-supporter

Iets verderop in het Atlas College is het ook al blauw-wit wat de klok slaat. “Vorige vrijdag had ik mijn 600 collega-leerkracht­en een mail gestuurd om in blauw-wit voor de klas te staan als Genk de titel zou pakken”, zegt wiskundele­raar Jos Lenaerts. “Tegen Brugge lukte het niet, maar tegen Anderlecht wel.” Gevolg: zo’n 200 leerkracht­en van het Atlas College stonden vrijdagoch­tend in de Genkse clubkleure­n voor hun klas. Het Genkse Atlas College ademt ook Niyazi DEMIRCAN Stadsdiens­t Genk helemaal KRC Genk. “Leandro Trossard, Bryan Heynen, Dries Wouters,.. ze hebben hier allemaal op de schoolbank­en gezeten”, zegt Lenaerts. “Ook Tobe Leysen, die donderdag in Anderlecht als derde keeper op de bank zat, zit momenteel bij ons op school. Hij is er vandaag niet, maar dat is hem vergeven. (lacht) Ook heel wat spelers van de U15, U17, U18 en de beloften van KRC Genk, die dit seizoen allemaal kampioen speelden, zitten hier op school. Je ziet: wij maken hier kampioenen op het Altas College.” (lacht) Opmerkelij­k nog: op de groepsfoto staat één leerkracht met roodwitte sjaal. “Ik ben een Standard-supporter”, bekent Wim Lenaerts, leraar Nederlands-Frans. “Normaal zijn ze hier niet zo vriendelij­k voor een Standard-supporter, maar vandaag kan ik hier niks misdoen.” (lacht)

Er lag zoveel plastic op het plein dat je er nauwelijks over kon wandelen. Met twaalf medewerker­s hebben we het plein op enkele uren tijd helemaal schoongeve­egd

 ??  ??
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het is al de vierde titel die supporter Enzo Schiavon (77) meemaakt en voor hem is het de mooiste.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Het is al de vierde titel die supporter Enzo Schiavon (77) meemaakt en voor hem is het de mooiste.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium