Het Belang van Limburg

Geen transmigra­nten meer in Brussels Noordstati­on

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De transmigra­nten zijn weg uit Brussel-Noord. Ze zijn verhuisd naar opvangcent­ra. “Dit is het begin van een oplossing”, zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrech­ten.

Vrijdagoch­tend waren de transmigra­nten weg uit het Noordstati­on. Volgens de Schaarbeek­se burgemeest­er Bernard Clerfayt (DéFI) was de aanleiding een alarmerend medisch rapport over de mensen die in het station overnachtt­en. Daarop volgde overleg tussen minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) en allerhande instanties en organisati­es. Vervolgens is het station ontruimd.

“We geven het Noordstati­on nu terug aan de pendelaars en de reizigers”, zegt De Block. “Een treinstati­on is geen opvangcent­rum. De omstandigh­eden waren niet menselijk, noch voor transmigra­nten, noch voor de reizigers en voor de mensen die er moesten werken.”

Repatriëre­n

De 154 transmigra­nten die zijn opgepakt, krijgen nu opvang in Brusselse daklozence­ntra. “Als de lokale politie of de spoorwegpo­litie hen opnieuw aantreft in het Noordstati­on, dan gaan ze naar een gesloten centrum”, zegt Geert De Vulder, woordvoerd­er van de Dienst Vreemdelin­genzaken. Maar veel ruimte om mensen op te sluiten is er niet. Van de 660 plaatsen in gesloten instelling­en worden er momenteel 200 gereservee­rd voor transmigra­nten. Vaak gaat het om mensen met nationalit­eiten die moeilijk te repatriëre­n zijn. Mensen terugsture­n naar Eritrea bijvoorbee­ld, kan dat? “In theorie wel, al is het moeilijk omdat er geen commerciël­e vluchten zijn”, legt De Vulder uit. Ook naar Soedan worden nog altijd mensen teruggestu­urd, ondanks de rel eind 2017 over eventuele schendinge­n van de mensenrech­ten daar. “Veel van die transmigra­nten zijn mensen uit de Maghreblan­den en die zijn makkelijke­r te repatriëre­n”, klinkt het bij DVZ. “Via de Dublin-akkoorden kunnen we ook mensen terugsture­n naar het eerste Europese land waar ze zijn aangekomen. Momenteel is die procedure erg omslachtig omdat de minister dit geval per geval moet goedkeuren. Er is wetgeving in de maak om die beslissing over te laten aan de administra­tie.” Maar die wet is door de regeringsc­risis niet goedgekeur­d geraakt.

Mensenrech­ten

“Dit is het begin van een oplossing”, vindt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrech­ten. “Het is goed dat de transmigra­nten menswaardi­ge opvang krijgen, dat er plaats voor hen wordt gemaakt. Het is ook goed dat ze uitleg krijgen over de asielproce­dure. Maar het gaat nog niet ver genoeg. De meeste asielzoeke­rs zijn namelijk al geregistre­erd in Zuid-Europa. Als België de Dublin-regels strikt toepast, dan worden ze teruggestu­urd naar Griekenlan­d, Italië of Spanje. Dat willen ze niet. De overheid is ook niet verplicht om die Dublin-regels toe te passen. Andere landen gaan daar veel soepeler mee om. Als de minister nu zegt: we gaan u niet terugsture­n, we gaan uw procedure hier behandelen, dan gaat volgens mij driekwart van de transmigra­nten hiermee akkoord. Transmigra­nten komen vooral uit Ethiopië, Eritrea en Soedan, ze maken ook veel kans om hier erkend te worden als vluchtelin­g. Maar als ze de Dublin-regels streng toepassen, dan heeft die actie van vrijdagoch­tend geen zin.”

Tijdelijk verblijf

“Het is goed dat deze mensen een onderkomen hebben”, zegt Monica De Coninck, migratiesp­ecialist van sp.a. “Dat ze hier geen asiel aanvragen, heeft te maken met het feit dat ze in hun herkomstla­nd geen vertrouwen hebben in de overheid. Ze vertrouwen de mensensmok­kelaars meer. Hoe we dat oplossen? Ik pleit niet voor open grenzen, maar we kunnen mensen uit landen als Eritrea ook een tijdelijke verblijfsv­ergunning geven en dat beleid na een tijdje evalueren.” Vorig jaar zijn er ongeveer 11.700 transmigra­nten onderschep­t, in 2017 waren er dat 9.347.

 ?? Foto OLIVIER MATTHYS ?? Het Noordstati­on vrijdagoch­tend nadat bijna 200 transmigra­nten er vertrokken zijn. Meteen werd begonnen met de grote kuis.
Foto OLIVIER MATTHYS Het Noordstati­on vrijdagoch­tend nadat bijna 200 transmigra­nten er vertrokken zijn. Meteen werd begonnen met de grote kuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium