Het Belang van Limburg

3D-metaalprin­ter voor technologi­ecampus T2

-

GENK - De technologi­ecampus T2 van Syntra Limburg, VDAB en Stad Genk, heeft zijn eerste 3D-metaalprin­ter in huis gehaald. De demonstrat­iemachine kost alles samen meer dan een half miljoen euro.

3D-printers voor kunststoff­en had de campus T2 al in huis. Voor de metaalverw­erkende bedrijven is er nu ook een eerste 3D-metaalprin­ter aangekocht. Die maakt het mogelijk om complexe producten uit metaal te vervaardig­en. Een aantal bedrijven in onze provincie heeft al dergelijke technologi­e in huis, bijvoorbee­ld om tandprothe­ses uit titanium te vervaardig­en. De bedoeling is dat ook andere Limburgse bedrijven uit de maakindust­rie kunnen ervaren hoe zo’n metaalprin­ter te integreren valt in hun eigen productiep­roces. Daarom bouwde het kenniscent­rum voor de technologi­sche industrie Sirris in Diepenbeek al een volledige productiek­eten van verschille­nde innovatiev­e productiet­echnologie­ën, waaronder ook het 3D-printen.

Opleidinge­n

Van de andere kant moeten er ook operatoren en designers worden opgeleid om dergelijke machines te bedienen. Sirris ging daarvoor een samenwerki­ng aan met Syntra Limburg en stelde de demomachin­e ter beschikkin­g in T2 voor opleidinge­n en interactie­ve workshops. Voor het hele project werd ruim een half miljoen euro geïnvestee­rd. Europa neemt via het EFRO-fonds daarvan ruim 220.000 euro voor zijn rekening. Vlaanderen draagt 55.000 euro bij en de provincie Limburg zelfs 110.000 euro. “Gezien de sterke vertegenwo­ordiging van de maakindust­rie is dit een belangrijk project voor Limburg”, motiveert gedeputeer­de voor Economie Tom Vandeput de steun (CD&V).

 ?? FOTO RL ?? De bekende designer Peter Donders (rechts) toont de mogelijkhe­den van 3D-printen in metaal.
FOTO RL De bekende designer Peter Donders (rechts) toont de mogelijkhe­den van 3D-printen in metaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium