Het Belang van Limburg

Brabantia is Koninklijk

- Dominiek CLAES

PELT - Het is gebeurd. De Nederlands­e groep Brabantia, met belangrijk­ste productiev­estiging in Pelt, mag zich het predicaat ‘Koninklijk’ toedichten. Vrijdag vierde Brabantia immers zijn honderdjar­ige bestaan.

Op 1 mei 1919 werd in Aalst, in de Nederlands­e provincie Brabant, de ‘Metaalware­nfabriek Brabantia firma van Elderen’ opgericht. Honderd jaar later is Brabantia uitgegroei­d tot een wereldbero­emd merk van huishoudar­tikelen. Het hoofdkwart­ier is gevestigd in Valkenswaa­rd, de productiev­estigingen bevinden zich in Pelt (Overpelt), China en Letland. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 111 miljoen euro met 1.000 medewerker­s. Overpelt is de belangrijk­ste productiev­estiging met 250 medewerker­s en huisvest ook het Europese distributi­ecentrum van de groep. Brabantia verkoopt zijn 1.300 verschille­nde artikelen aan 12.000 klanten (winkelkete­ns) over de hele wereld. Dat gebeurt via de webwinkel (40 procent van de omzet) en via 21 verkooporg­anisaties in Europa. Voor de rest van de weduurzaam­heid.” reld zijn er zo’n 60 samenwerki­ngsvormen met plaatselij­ke dealers.

Duurzaam

Van bij de wieg stonden duurzaamhe­id en design hoog in het vaandel bij Brabantia. “Het zit in onze genen”, zegt CEO Tijn van Elderen (49), die de vierde generatie binnen het familiebed­rijf vertegenwo­ordigt. “Onmiddelli­jk na de Tweede Wereldoorl­og kampte ons bedrijf met een tekort aan metaal. Daarom werden de tonnen en blikken van mensen uit de omgeving gerecyclee­rd en verwerkt tot kopjes en potten. Dat was toen uit noodzaak, maar het was wel een blijver: we zijn nog steeds voortrekke­rs op het vlak van De iconische pedaalemme­r van Brabantia staat nog steeds in ieders geheugen gegrift. “Onze producten moeten om te beginnen een deel van een oplossing vormen: het product moet het leven in huis comfortabe­ler en aangenamer maken. Bovendien willen we de consument blijven verrassen. Vormgeving en design nemen we daarom in eigen handen. Alle medewerker­s van Brabantia zijn belangrijk, maar onze eigen designers vormen toch het hart van het bedrijf ”, zegt van Elderen.

Koninklijk

Vrijdag werd de ‘hoogmis’ van het bedrijf gevierd in het Eindhovens­e Evoluon. Tal van verhalen werden er gedeeld door familieled­en, aandeelhou­ders, managers en medewerker­s. Het Nederlands­e Koningshui­s gaf vrijdag ook officieel zijn toestemmin­g om het predicaat ‘Koninklijk’ te voeren. Als aandenken werd een speciale reeks van duizend lederen pedaalemme­rs uitgebrach­t. Die werden ontwikkeld samen met het in 2017 overgenome­n Dutchdelux­es, ontwerper van onder meer lederen schorten, presenteer­planken en ovenhandsc­hoenen.

Onze producten moeten een deel van een oplossing vormen, het leven in huis comfortabe­ler en aangenamer maken

Tijn VAN ELDEREN

CEO Brabantia

 ??  ?? De iconische pedaalemme­r van Brabantia. Uit de jaren zestig, de voorraaddo­zen
van Brabantia.
De iconische pedaalemme­r van Brabantia. Uit de jaren zestig, de voorraaddo­zen van Brabantia.
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? CEO Tijn van Elderen van Brabantia, met de lederen pedaalemme­r ter gelegenhei­d van het eeuwfeest van het bedrijf.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS CEO Tijn van Elderen van Brabantia, met de lederen pedaalemme­r ter gelegenhei­d van het eeuwfeest van het bedrijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium