Het Belang van Limburg

“Hopelijk Real-Genk in Champions League”

THIBAUT COURTOIS OVER DE GENKSE LANDSTITEL­S, POZUELO, NONG EN NEYMAR

- Kristof LIBERLOO

Thibaut Courtois (27) is een wandelend prijzenkan­on. De Bilzenaar verzamelde al maar liefst 10 trofeeën, de individuel­e onderschei­dingen niet eens meegereken­d. Zijn allereerst­e pakte Courtois op 17 mei 2011 met KRC Genk. Acht jaar later blikt de Real-doelman vanuit Madrid exclusief terug op de vierde blauw-witte landstitel. Heb je de kampioenen­wedstrijd van donderdag gevolgd?

Courtois: “Ja, natuurlijk. Ik heb hier in Madrid PlaySports via satelliett­elevisie. Toen Genk al vroeg op 0-1 kwam, hoopte ik dat Standard de klus snel zou klaren, maar na die rode kaart van Fai en de 1-1 zag ik het toch even somber in. Gelukkig hebben de Luikse vrienden toch nog de zege gepakt, ik zag dat de ontlading bij Genk enorm was. Want vorige week liep het toch nog mis in Brugge. Die match heb ik niet live kunnen volgen, omdat ik toen zelf speelde met Real. Net voor de opwarming had ik nog opgemerkt dat Genk 0-1 was voorgekome­n via Dewaest, maar tijdens onze rustpauze zag ik dat ik een bericht gekregen had, waaruit bleek dat het feest waarschijn­lijk niet voor die dag zou zijn.”

Heb je nog contact met het huidige Genk, je bent er intussen al een hele poos weg.

“Genk blijft een erg belangrijk­e club voor mij. Ik heb donderdag nog een bericht gestuurd naar Guy Martens en Leandro Trossard, die ik ken van bij de nationale ploeg en ook van op school vroeger, om hen te felicitere­n met de titel. Die hebben ze dubbel en dik verdiend. De ontlading was dan ook enorm.”

Met Pozuelo kan je het ook goed vinden, maar die is intussen weg?

“Met Pozo heb ik inderdaad een heel goede band We ontmoetten mekaar toevallig en omdat ik Spaans spreek, klikte het meteen tussen ons. We hebben ook gede

Thibaut COURTOIS meenschapp­elijke vrienden. Weet je dat hij met Betis nog twee keer tegen mij gescoord heeft?” (lacht)

Heb je hem tips gegeven toen hij Genk wilde verlaten?

“Op het moment dat Saoedi-Arabië ter sprake kwam, heb ik hem gezegd dat ik het geen goed idee vond, omdat het leven daar toch anders is. Over Canada hebben we het niet meer gehad. Ik denk dat hij graag gebleven was om de titel te pakken met Genk, maar dat hij het aanbod niet kon weigeren. Ik ben vooral blij dat Genk toch nog titel gepakt heeft, zo zijn alle partijen tevreden. Want niet vergeten dat Pozo toch een groot aandeel in deze titel heeft gehad. Daarom hoop ik ook dat de Genkse fans Pozuelo kunnen vergeven. Eind goed, al goed.”

Welke Genk-speler kan jou bekoren?

“Maehle zie ik erg graag bezig, ik vind hem een uitstekend­e rechtsback, hij heeft snelheid en kracht. Berge is heel sterk, Trossard kennen we allemaal, Malinovsky­i heeft een hemelse linker en Lucumi valt me ook op in positieve zin. Benieuwd wat dat wordt deze zomer in Genk?” (grijnst)

Zou iemand als Berge mee kunnen bij Real Madrid?

“Dat is moeilijk te voorspelle­n. Real Madrid is natuurlijk enkele stappen hoger dan KRC Genk. Ik geloof wel dat Berge erg ver kan geraken, maar weet niet hoe ver.

Thibaut COURTOIS Dat hangt er van af hoe jonge spelers ‘door-evolueren’. Blijven ze stappen zetten en halen ze de absolute top of blijven ze op een bepaald moment hangen en wordt het de subtop? Dat kunnen we alleen maar afwachten.”

Kennen je ploegmaats bij Real Madrid KRC Genk?

“Sommige jongens waarschijn­lijk wel. Maar in Spanje ben je als club pas echt bekend als je in Europa een krachttoer hebt uitgehaald. Denk aan Ajax dit seizoen, daar wordt veel over gepraat. Clubs als Anderlecht, Club Brugge en Standard kennen ze hier beter, maar mogelijk verandert dat in de toekomst. Stel dat Genk volgend seizoen in de Champions League bijvoorbee­ld zou kunnen stunten tegen Manchester City, dan kent heel Madrid Racing. Maar ik hoop zelf dat Genk niet tegen City, maar tegen ons geloot wordt. Dat zou een mooie affiche zijn.”

Denk jij nog vaak aan die 17de mei in 2011?

“Op een dag zoals donderdag, dan denk je daar inderdaad wel aan. Ik word ook nog vaak herinnerd aan die redding op het schot van Nong, in die match tegen Standard. De spanning was toen enorm.”

Mijn redding op het schot van Nong leverde de titel op, de redding op Neymar bracht ons in de halve finale van het WK, ik koester ze dus allebei

Pozo had ook zijn aandeel in de titel, ik hoop dat de Genk-fans hem kunnen vergeven, eind goed al goed

Welke redding verkies jij, die op Nong of die op de krul van Neymar tijdens het WK in Rusland?

(lacht) “Die van Nong ging om de titel, die van Neymar bracht ons in de halve finale van het WK. Moeilijke keuze, hé? Natuurlijk is het WK nog grootser, zeker als je tegen Brazilië speelt. Maar ik koester ze allebei.”

Weten ze in Spanje dat je ooit landskampi­oen werd in België?

“Ik postte donderdag een foto op social media van mijn landstitel met Genk en toen kreeg ik daar wel vragen over. En vrienden uit Genk plaagden me al een beetje, dat wij niet langer de helden van Genk zijn, nu er nieuwe kampioenen worden gehuldigd.” (lacht)

Waar plaats je die titel met Genk?

“Het blijft mijn allereerst­e, dus is die heel speciaal. Ook omdat ik toen pas in de basis kwam en al van mijn zevende bij Genk voetbalde. Maar je kan moeilijk vergelijke­n. Neem nu de titel met Atlético Madrid. Die was ook fenomenaal. Normaal gezien maak je weinig kans in Spanje als je niet bij Real Madrid of Barcelona speelt. Wij deden het toen toch. Genk zit intussen ook al aan vier stuks. Dat is knap. Op dit moment boeren ze goed en hebben ze de juiste visie. Als ze die kunnen blijven aanhouden, kan Genk blijvend de strijd aangaan met Anderlecht, Club Brugge en Standard. Daar ben ik zeker van.”

 ??  ??
 ?? FOTO TWITTER ?? Courtois postte donderdag deze foto van de kampioenen­viering in 2011. “Het blijft een fantastisc­h moment.”
FOTO TWITTER Courtois postte donderdag deze foto van de kampioenen­viering in 2011. “Het blijft een fantastisc­h moment.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium