Het Belang van Limburg

“Cadeaus worden

Clement wil seizoen in schoonheid afsluiten met gelegenhei­dsteam

- Roger COX

Het nachtelijk­e feestgedru­is in Genk-Centrum en de Hasseltse Versuz had er bij coach Philippe Clement behoorlijk ingehakt. Na een wedstrijd ziet hij er al eens afgepeiger­d uit. Maar dat is klein bier, vergeleken bij de fysieke toestand waarin hij zich vrijdag na de middag tussen twee feestvieri­ngen door presenteer­de. Zijn stem wilde niet mee en zijn hersencell­en functionee­rden in slow motion. Maar monter was de coach wel. “Ik had me voorgenome­n om van deze titel met volle teugen te genieten en dat heb ik gedaan.” De huidige (en toekomstig­e?) coach van de landskampi­oen in acht hoofdstukk­en.

DE FEESTNACHT

“Ik moet beginnen met droevig nieuws”, trok Clement een lijkbidder­sgezicht en kuchte hij. “We hebben afscheid moeten nemen van de klankman van de club. Ik heb een hele reeks videofilmp­jes zien passeren. De stemmen die je hoort, stroken niet met de realiteit. Er werden dus slechte micro’s geleverd. Nee, alle gekheid op een stokje, als speler heb ik nooit voldoende kunnen genieten van een succes, omdat ik altijd al met de volgende opdracht bezig was. Ik had me voorgenome­n om nu wel maximaal te genieten en dat heb ik gedaan. Het was een fantastisc­h feestje. Eerst met de fans in hartje Genk. Daarna in de Versuz met heel veel mensen van de club. Ik heb ook daar mijn ogen de kost gegeven en heb extra talenten ontdekt bij een aantal van mijn spelers. Gebreken ook trouwens.”

DE LAATSTE TRAINING

“Zaterdag in de vroege namiddag start de voorbereid­ing op de laatste match van het seizoen. Ik ben benieuwd of al mijn spelers daar opduiken en wat hun staat van frisheid zal zijn. Ik zal voor zondag zeker rekening houden met de cijfers op hun individuel­e fiche. Maar goed, voor één keer wil ik wel wat door de vingers zien. Ze mogen doorfeeste­n. Nu vind ik het minder erg dat ik iemand door ziekte of een blessure niet kan selecteren. Het is in ieder geval mijn bedoeling om de best mogelijke ploeg tussen de lijnen te brengen tegen Standard.”

DE LAATSTE MATCH

“We gaan er proberen een feestdag van te maken met en voor de fans. Die mensen willen zondag dat wij de punten thuis houden. Het zou zonde zijn om het seizoen op een slechte manier af te sluiten. Cadeaus worden bij ons niet gegeven, zelfs niet op training. Trouwens, we hebben een sportieve plicht te vervullen. Voor onze tegenstand­er is dit nog een wedstrijd met inzet. Of er een wederdiens­t af kan voor de Rouches, die ons donderdag toch geholpen hebben? Standard heeft tegen Club Brugge in eerste instantie zichzelf geholpen. Dit is een gevaarlijk onderwerp in deze tijden. Wij hebben propere handen en zullen het spel eerlijk spelen. Wat niet wegneemt dat ik andere jongens hun kans zal geven, omdat ze dat verdienen en ik ze ook in playoff 1 eens aan het werk wil zien. Zij hadden de pech dat hun collega’s het zo goed deden dat wissels zich niet opdrongen. Maar ook zij zijn winnaars.”

GEHEIM VAN HET SUCCES

“Ook tijdens het feest heb ik mijn ogen de kost gegeven. Het mooiste vond ik dat er geen verschil was tussen het plezier van de jongens die zowat alles hebben gespeeld, en van de jongens die weinig minuten hebben gekregen. Dat vind ik superbelan­grijk, dat was ook onze sterkte. Als ik spelers die vaak in de tribune zaten, nodig had, stonden die er. En als er problemen waren, zijn er ook altijd spelers opgestaan om te corrigeren.”

EVOLUTIE

“Ik heb niet het gevoel dat ik nu een andere trainer ben dan anderhalf jaar geleden, toen ik in Genk arriveerde. Ik denk dat Johan Van Rumst, met wie ik heb samengewer­kt in Beveren, dat kan bevestigen. Natuurlijk hebben wij speciale dingen meegemaakt en natuurlijk word je als coach beter door ervaringen die je opdoet. Waar je ook van leert, zijn de fouten die je onderweg maakt. Daar moet je lessen uit trekken. Maar ik ben geen andere persoon geworden. De ploeg heeft wel een evolutie ondergaan. Alle spelers zijn gegroeid. Het mooiste voorbeeld daarvan is het doelpunt van Bryan Heynen in Anderlecht. Hij kwam vroeger nooit in de zestien en maakte nu nog maar eens een doelpunt. Na een heel fraaie combinatie van achter uit. Daar ben ik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium