Het Belang van Limburg

Vlaamse provinciet­oets

-

West-Vlaanderen wordt jaarlijks voor 314 miljoen euro aan Vlaamse middelen

ondergefin­ancierd. Voor Limburg is dat 184 miljoen euro. Vlaams-Brabant is met 245 miljoen euro surplus de middelenka­mpioen. Dat blijkt uit de Limburgtoe­ts die sp.a-voorzitter en UHasselt-gastprofes­sor John Crombez op alle Vlaamse provincies heeft

toegepast.

Toen deze krant in februari 2015 uitpakte met de Limburgtoe­ts veroorzaak­te dit heel wat controvers­e, en leidde dit tot scherpe debatten in het Vlaams Parlement. Om die toets vorm te geven had econoom en UHasselt-professor Lode Vereeck bij 24 ministers uit de federale en Vlaamse regering de overheidsa­ctiviteite­n opgevraagd die niet in de ministerie­s en centrale diensten in Brussel gebeuren, maar gedecentra­liseerd op het terrein: investerin­gskrediete­n, toelagen en personeels­kosten. Die resultaten zette hij af tegenover de meest voor de hand liggende parameters zoals bevolking, doelgroepe­n, oppervlakt­e en toegevoegd­e

Met een jaarlijkse onderfinan­ciering van 313,88 miljoen euro is het West-Vlaanderen van Vlaams regeringsl­eider Geert Bourgeois (N-VA) en zijn viceminist­er-president Hilde Crevits (CD&V) het kneusje van de Vlaamse klas.

Het beleidsdom­ein is de grootste schuldige. Meer bepaald de KULAK (KUL-campus in Kortrijk) en de hogeschole­n krijgen in verhouding met het aantal 18-24-jarigen voor 192 miljoen euro te weinig werkingsmi­ddelen. Ook in het beleidsdom­ein (sociale huisvestin­g en woonlening­en) wordt de provincie voor 115 miljoen euro ondergefin­ancierd. In verhouding tot het bevolkings­aantal komt er te weinig uit het

(70 miljoen euro) en het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek en de steunprogr­amma’s van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologi­e (53 miljoen euro).

Gemeentefo­nds

Het enige beleidsdom­ein waar West-Vlaanderen opvallend meer krijgt dan waar het recht op heeft, is

(+86 miljoen euro). Goed 85 procent van dit bedrag komt uit de investerin­gstoelage voor ziekenhuiz­en van het Vlaams Instituut voor Personen met een Handicap (VIPA).

Ouderenzor­g

Onderwijs

Wonen

Steden- en

Welzijn en

waarde. Volgens de toets had Limburg jaarlijks recht op 2,74 miljard euro aan federale en Vlaamse middelen, maar kreeg het slechts 2,41 miljard euro. “Limburg loopt elk jaar 326 miljoen euro mis omdat politiek Brussel niet geeft waar de provincie recht op heeft. Dat is 12 procent of 381 euro per Limburger”, concludeer­de Vereeck, die toen Open VldSenator was. “Vooral ons spoor, hoger onderwijs en de cultuursec­tor krijgen veel te weinig.”

Als gevolg van het ziekteverl­of van Vereeck neemt sp.a-voorzitter John Crombez al enkele maanden diens lessen openbare en publieke financien aan de UHasselt over. Het is vanuit die functie dat Crombez de Limburgtoe­ts mee heeft uitgebreid en gefinalise­erd naar de vier andere Vlaamse provincies.

Let wel: door het wegvallen van het NMBS-investerin­gsplan - dat verklaarde het grootste deel van de scheeftrek­king van de federale uitgaven - heeft Crombez deze provincial­e toets enkel toegepast op de Vlaamse middelen. Goed om weten is dat het om de middelenve­rdeling uit de periode 2012-2015 gaat. Die verdeling mag anno 2019 met enkele punten en komma’s zijn aangepast, toch geeft ze op macro-economisch niveau nog altijd een juist beeld over de verdeling van de middelen. Wat zijn de resultaten? Waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. OostVlaand­eren behoort tot deze laatste categorie want die provincie krijgt jaarlijks 171,89 miljoen euro meer dan waar ze recht op heeft.

Onderwijs:

De gulste gever is het beleidsdom­ein terwijl de personeels­kosten en investerin­gskrediete­n lager uitvallen dan waar het bevolkings­aandeel (0-24 jaar) recht op geeft, maakt de post ‘werkingsmi­ddelen voor hogeschole­n en universite­iten’ veel goed. Daar zit Oost-Vlaanderen met een overfinanc­iering van 141 miljoen euro. Ook het speelt de provincie in positieve zin parten. Vooral dankzij Gent krijgt Oost-Vlaanderen jaarlijks 64 miljoen euro meer uit het fonds dan waar het volgens zijn bevolkings­aantal recht op heeft. Tenslotte zorgen ook de Vlaamse woonlening­en voor een surplus van 47 miljoen euro.

Steden- en Gemeentefo­nds

In hoofdzakel­ijk twee beleidsdom­einen krijgt OostVlaand­eren opmerkelij­k minder dan waar het recht op heeft. In de vloeit er jaarlijks 68 miljoen euro te weinig naar de provincie. Daarnaast kampen de met een onderfinan­ciering van bijna 14 miljoen euro op jaarbasis.

VIPA-investerin­gsbetoelag­ingen

VDAB-kantoren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium