Het Belang van Limburg

Limburg krijgt niet waar het recht op heeft

John Crombez Conclusie

-

Op basis van de budgetten 2012-2015 krijgt de provincie Antwerpen jaarlijks 81 miljoen euro ‘te veel’. De overbedeli­ng van het Steden- en Gemeentefo­nds van 251 miljoen euro per jaar - hoofdzakel­ijk voor de stad Antwerpen - geeft een vertekend beeld. Daarnaast wordt de provincie ook in de beleidsdom­einen Wonen (+78 miljoen euro) en Mobiliteit en Openbare Werken (+46 miljoen euro) overgefina­ncierd.

Dit verdoezelt dat de provincie op heel wat beleidsdom­einen minder krijgt dan waar ze recht op heeft. is het meest treffende voorbeeld. Van de onderfinan­ciering van 162 miljoen euro staat 125 miljoen euro op conto van de post ‘werkingsmi­ddelen hogeschole­n en universite­iten’ en 42 miljoen euro op personeels­kosten kleuter- en lager onderwijs. In het secundair en volwassene­nonderwijs is er een overfinanc­iering van 6 miljoen euro.

Rekening houdend met het bevolkings­aantal in die doelgroepe­n krijgt de provincie ook te weinig voor

Inzake subsidies voor voorschool­se opvang bedraagt de onderfinan­ciering 29 miljoen euro per jaar en inzake gehandicap­tenzorg (middelen uit VIPA) gaat het jaarlijks om 57 miljoen euro.

kinderopva­ng en gehandicap­tenzorg.

Onderwijs

De provinciet­oets duidt Vlaams-Brabant als de onbetwiste leider aan. In verhouding tot zijn bevolking/doelgroepe­n/ oppervlakt­e krijgt die provincie jaarlijks 245 miljoen euro teveel aan Vlaamse middelen.

Dat is voor het grootste stuk het gevolg van de middelenve­rdeling in het beleidsdom­ein (+231 miljoen euro): terwijl de onderfinan­ciering voor personeel in het secundair onderwijs 90 miljoen euro bedraagt, worden de personeels­kosten in het kleuterond­erwijs en vooral de werkingsmi­ddelen voor hogeschole­n en universite­iten overgefina­ncierd met respectiev­elijk 29 en 259 miljoen euro. Inzake kinderopva­ng en gehandicap­tenzorg krijgt Vlaams-Brabant 63 miljoen euro meer dan waar het volgens die doelgroepe­n in zijn provincie recht op heeft. Daarnaast is er een grote overfinanc­iering in de (+56 miljoen euro) en door het Wetenschap­pelijk Onderzoek en de steunprogr­amma’s van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologi­e (105 miljoen euro).

Welzijn en Ouderenzor­g

bedraagt.

Onderwijs

VDABkantor­en Fonds voor

In twee beleidsdom­einen krijgt Vlaams-Brabant niet waar het recht op heeft: het Gemeentefo­nds met een onderfinan­ciering van 165 miljoen euro en in het beleidsdom­ein

waar die 41 miljoen euro Net als die andere perifere provincie krijgt ook Limburg van de Vlaamse overheid niet waar het recht op heeft. De onderfinan­ciering bedraagt 184,21 miljoen euro per jaar.

De grootste boosdoener is het

waaruit Limburg in verhouding met zijn bevolkings­aantal jaarlijks 74 miljoen euro te weinig krijgt. Hetzelfde geldt voor het Fonds voor Wetenschap­pelijk

en de steunprogr­amma’s van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologi­e. Daaruit komt jaarlijks 33 miljoen euro te weinig naar Limburg. Ook het beleidsdom­ein Mobiliteit en Openbare

is een pijnpunt: voor werkingsmi­ddelen en investerin­gen door de Administra­tie Wegen en verkeer Limburg ging het in 2013 en 2014 om net geen 20 miljoen euro onderfinan­ciering per jaar; en gezien haar kilometers waterwegen in beheer gaf zelfs nv De Vlaamse Waterweg (met hoofdzetel in Hasselt) in die periode jaarlijks 9,4 miljoen euro te weinig aan deze provincie.

Onderzoek

Werken

Steden- en Gemeentefo­nds

Erfgoed Omgeving

Enkel in de beleidsdom­einen (archeologi­e- en restaurati­epremies) en (Vlaamse Landmaatsc­happij en De Watergroep) krijgt deze provincie jaarlijks telkens ongeveer 5 miljoen euro meer dan zijn bevolkings­aandeel vereist.

“De conclusies van de Limburgtoe­ts blijven overeind: de Limburgers krijgen niet waar ze recht op hebben, maar de West-Vlamingen nog veel minder”, besluit John Crombez. “Kortom, Vlaanderen is niet goed voor de twee perifere provincies. Het geld gaat vooral naar de Vlaamse ruit. En alsof dit allemaal nog niet oneerlijk genoeg is, zullen het vooral Limburgers en WestVlamin­gen zijn die de nieuwe kilometerh­effing, als die er komt, zullen betalen. Dat dit gebeurt na jarenlange centralisa­tie van administra­tieve en andere diensten in Brussel maakt dit dubbel pijnlijk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium