Het Belang van Limburg

Hoe het panturkism­e onze verkiezing­en infiltreer­de

-

Een week geleden werd Yasin Gül, kandidaat op de Limburgse CD&V-lijst, uit de partij gezet omdat hij in een filmpje zijn sympathie voor de Grijze Wolven liet blijken. “Compleet van de pot gerukt”, vindt de Turkse gemeenscha­p. Maar hoe gevaarlijk en gewelddadi­g zijn de Grijze Wolven echt?

Tot op heden actief

“Ook het imago van het gewelddadi­ge bendegedra­g van toen leeft nog steeds, ze worden er nog altijd mee geassociee­rd. Maar is dat helemaal onterecht? Ik vind van niet”, zegt de Nederlands­e politieke analist en Turkijeken­ner Joost Lagendijk, die tot voor kort door zijn kritische stem Turkije 2,5 jaar lang niet meer binnen mocht. “Hun optreden nu is behoorlijk gematigd tegenover toen, maar hun ideologie blijft in de ogen van vele Vlamingen en seculiere Turken bijzonder nationalis­tisch, radicaal en extremisti­sch.”

“In Turkije en in West-Europa zijn er wel nog actieve bendes, zeker niet zo grootschal­ig als vroeger weliswaar”, vertelt Mehmet Köksal. “Geweld en intimidati­e komen nog zeker voor, voornameli­jk gericht op zogenaamde landverrad­ers. Dat wil zeggen: alevieten, andersdenk­ende Turken of Koerdische of Armeense minderhede­n.”

“Turkije boven alles”

Turks nationalis­me

Waarom slaat deze ideologie aan in Europa? “De eerste Turkse migranten kwamen niet uit grote metropolen als Istanboel en Izmir, maar uit rurale gebieden waar veel armoede en ongeletter­dheid heersten”, vertelt Mehmet. “In Europa verliep de integratie moeizaam. De Turken kregen heimwee en kwamen in feite in een soort identitair­e malaise terecht, waardoor ze vatbaarder waren voor de ideeën van het Turks nationalis­me.”

“Nationalis­me, dat is een fact of life voor veel Turken. Het is omnipresen­t, het is wijdverspr­eid en het zit ingebakken in hun samenlevin­g. Je zult overal Turkse vlaggen zien wapperen en folklorist­ische liederen en gedichten horen. Je zult de facto heel weinig Turken tegenkomen die niet trots zijn op hun land, het merendeel is bijzonder chauvinist­isch. De ultranatio­nalistisch­e visie van de Grijze Wolven gaat echter nog veel verder, zélfs voor seculiere Turken. Het gaat over het ontkennen van de Armeense

“Anderzijds is de ultranatio­nalistisch­e retoriek van de Grijze Wolven, en bij uitbreidin­g de MHP, veel radicaler, vijandiger en scherper dan die van Erdogan. Het kan zich ontladen in haat tegenover Koerden en andersgelo­vigen. Turkije en de Turken boven alles, in feite”, zegt Rochtus.

“Keer de rollen om en stel je nu eens voor dat een Vlaamse politicus plots met de vlag van het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) zou zwaaien. Kun je je voorstelle­n wat voor commotie dit zou teweegbren­gen? Wij beschouwen dat niet als folklore, omdat we goed genoeg weten waartoe dit in de jaren 30 geleid heeft. De Turken hebben nooit afgerekend met het geweld in hun geschieden­is. Ze zien er de gevoelighe­den niet in en dat is problemati­sch. Zeker als het gaat over Vlaamse politici die zich daar openlijk mee associëren.”

Geheime agenda

Stamcafés voor Wolven

En zo circuleren vandaag de spraakmake­nde beelden van onder andere Yasin Gül, kandidaat op de Limburgse CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement. Daarop is te zien hoe hij met gelijkgezi­nden in een Ülkü Ocagi zit, een soort stamcafé voor Grijze

Volgens Joost Lagendijk is het dan ook cruciaal dat partijlede­n en -leiders hun verantwoor­delijkheid nemen en zich vragen stellen bij kandidaten als Gül. “Bij zulke uitingen moet je je afvragen wat de eigenlijke bedoelinge­n zijn van een kandidaat. Daarbij valt niet uit te sluiten dat de politicus in kwestie een min of meer geheime agenda heeft, die hij misschien als geheel wil doen aannemen in de partij. Je zou moeten vragen aan de kandidaat om zich volledig te distantiër­en van de ideologie van Grijze Wolven. Als er gestemd wordt over iets, zoals bijvoorbee­ld de Armeense genocide, zou het anders kunnen dat kandidaten als Gül zich gaan verweren. De ideeen die zij aanhangen, gaan ze verder blijven verdedigen.”

Van de pot gerukt

Yasin Gül mag zijn ambt als onafhankel­ijke schepen ondanks de heisa wel blijven uitoefenen. Zelf wil hij geen commentaar geven, maar het merendeel van de Limburgse Turken is het er unaniem over eens: “Wat Gül overkomt, is een pure moddercamp­agne. Het is niets meer dan een vuil politiek spel, dat zijn opposanten ten goede komt voor de verkiezing­en”, zegt de Genkse Hakan Celiköz, bestuursli­d bij de Turkse Unie, die zichzelf als een chauvinist en een Turkse nationalis­t omschrijft, niet als een Grijze Wolf. “Dit verdient Gül niet. Als je oude koeien uit de sloot wil halen, kun je evengoed foto’s van Zuhal Demir (N-VA) in vraag stellen. Zij dweept met de Koerdische PKK die - in tegenstell­ing tot de Grijze Wolven - wel een erkende internatio­nale terreurbew­eging is. Maar geen haan die daarnaar kraait.” Volgens Hakan en vele anderen is de discussie over Gül compleet van de pot gerukt. “Het klopt dat hij daar een lied zong dat oorspronke­lijk een politieke connotatie had. Ondertusse­n is het niets meer dan folklore. Mijn kinderen zingen het ook gewoon mee.”

En de wolvengroe­t? “Die wordt onterecht vergeleken met de Hitlergroe­t. Het symbolisee­rt niet de identiteit van de MHP of Grijze Wolven. Het verwijst naar de Turk, net zoals de leeuw de Vlamingen symbolisee­rt, en de haan Wallonië. It’s as simple as that.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium