Het Belang van Limburg

Eerste tekening in Lascaux

-

Het vroegste moment dat de mens zich bewust werd van de kracht van bloed, moet ergens tijdens zijn ontwikkeli­ng als homo sapiens zijn geweest, zegt Marc Boogaerts. Hij baseert zich daarvoor op de rotstekeni­ngen van Lascaux, ongeveer 17.000 voor Christus. “Die tekeningen stellen niet alleen bloedende prooien voor, ze zijn ook nog eens geschilder­d in een materie die waarschijn­lijk gekleurd is met bloed.”

Lascaux is een van de allereerst­e verwijzing­en naar het bloed als teken van leven, van dood en van macht. “Die voorhistor­ische mens maakte al duidelijk een rechtstree­kse connectie tussen bloed en dood. Als ze een dier te lijf gingen en het bloedde, dan was dat een teken voor hen dat zij gewonnen hadden. Ze moesten het bloedspoor volgen om de prooi te vinden. Dood.”

 ??  ?? De rotstekeni­ngen van Lascaux, ongeveer 17.000 voor Christus stellen niet alleen bloedende prooien voor, ze zijn ook nog eens geschilder­d in een materie die waarschijn­lijk gekleurd is met bloed.
De rotstekeni­ngen van Lascaux, ongeveer 17.000 voor Christus stellen niet alleen bloedende prooien voor, ze zijn ook nog eens geschilder­d in een materie die waarschijn­lijk gekleurd is met bloed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium