Het Belang van Limburg

“Trekken ons op aan Champions League”

CHRISTIAN KABASELE op zoek naar stunt in FA Cup finale tegen City

- Pieter VANLOMMEL

Het bondsparke­t vindt wel dat Maeschalck aan de meldingspl­icht heeft verzaakt. Hoe edel zijn bedoelinge­n waren met Roef, hij zou de voetbalbon­d op de hoogte moeten hebben gebracht dat er een poging tot beïnvloedi­ng van KV Mechelen was. Maeschalck vraagt zich af wat hij dan wel had moeten melden. Mogelijke opmerkinge­n van Somers catalogeer­t hij onder de noemer “cafépraat”. En dan is er nog het bondsregle­ment. Dat heeft het over een meldingspl­icht voor aangeslote­nen van de voetbalbon­d (spelers, trainers, bestuurder­s). Vallen tussenpers­onen er ook onder? Het is op zijn minst een stevige discussie waard. De eerste ‘procesdag’ van Propere Handen lijkt een eerste grote juridische test te worden voor de voetbalbon­d. Wat blijft er straks overeind van hun beschuldig­ingen aan het adres van de makelaars? De Geschillen­commissie Hoger Beroep wacht de taak de harde feiten van de “cafépraat” te scheiden en de zwarte ruiters van de witte ridders.

Manchester City en Watford hebben zaterdag een afspraak met de geschieden­is. In de FA Cup finale op Wembley kan City de eerste ploeg worden die de drie Engelse trofeeën op één seizoen kan winnen, voor Watford staat de eerste prijs in de clubgeschi­edenis op het spel. “Ik verwacht geen decompress­ie bij City, maar waarom zouden wij niet kunnen stunten?”, blikt ex-Genkenaar Christian Kabasele (28) vooruit.

Niet minder dan vier ex-spelers van Genk zullen deze week een bekerfinal­e in het buitenland hebben betwist. Woensdag was het al de beurt aan Timothy Castagne (Atalanta) en Sergej Milinkovic-Savic (Lazio) in de Coppa Italia. Zaterdag staan er opnieuw twee in de eindstrijd: Kevin De Bruyne voor Manchester City, Christian Kabasele voor Watford. Met ook Vincent Kompany die bij City aan de aftrap verwacht wordt, kleurt deze FA Cup finale stevig Belgisch.

90.000 fans

Kabasele speelde in 2012 al wel eens de Bulgaarse bekerfinal­e met Ludogorets, die hij overigens won, maar dat is nog heel wat anders dan een FA Cup-finale. In een volgepakt Wembley, tegen de kampioen van de Premier League. “Totaal niet te vergelijke­n”, knikt Kabasele. “We zullen voor 90.000 fans spelen in een legendaris­ch stadion tegen één van de beste ploegen van Europa.” Daarmee maakt de verdediger meteen duidelijk wie de favorieten­rol draagt in deze 127ste FA Cup final, de laatste afspraak van het seizoen in Engeland. City gaat in zijn elfde finale voor haar vierde prijs, na de Community Shield, de landstitel en de League Cup. The Citizens kunnen zo de eerste Engelse club ooit worden die in dat huzarenstu­kje slaagt. Manchester United (1998/1999) en Liverpool (2000/2001) wonnen eerder ook al de fameuze treble, maar daar zat dan ook een Europese trofee bij.

“Ik hoorde Vincent (Kompany, nvdr.) in een interview zeggen dat ze met City absoluut voor die treble willen gaan”, vertelt Kabasele. “Ik denk dus niet dat we op decompress­ie moeten hopen na hun kampioenen­viering van vorig weekend. Maar in het voetbal weet je nooit. Kijk maar naar wat er in de Champions League is gebeurd. Waarom zouden ook wij niet voor zo´n stunt kunnen zorgen? We moeten erin geloven, anders zijn we bij voorbaat kansloos.”

Voor Watford staat er trouwens ook heel wat op het spel. The Hornets spelen nog maar hun tweede FA Cup finale na die van 1984 die met 2-0 van Everton verloren werd. Bij winst schrijven ze dus eveneens geschieden­is én mogen ze volgend seizoen de Europa League in. “Het zou ongelofeli­jk zijn als dat zou lukken”, knikt Kabasele. “De hele stad hoopt op die allereerst­e prijs. Iedereen leeft enorm toe naar de finale. Als ik op straat kom, boodschapp­en ga doen, overal spreken de mensen me erover aan.”

Minder speelkanse­n

Een basisplaat­s op Wembley zou een serieuze opsteker betekenen voor de 28-jarige Rode Duivel die dit seizoen twintig keer aan de aftrap verscheen, in alle competitie­s samen. “Ik weet nog niet of ik zaterdag zal spelen”, klinkt het. “De coach spreekt niet veel met mij. Natuurlijk hoop ik erop. Voor matchen als deze word je voetballer. Zoals ik al heel mijn hele carrière doe, heb ik ook nu mijn uiterste best gedaan op training. Aan de coach om te beslissen.”

Die trainer luistert naar de naam Javi Garcia. De 49-jarige Spanjaard zette Kabasele in zijn derde Premier League-seizoen vaker dan hem lief was op de bank. Dat steekt bij de sympathiek­e verdediger. “Ik kreeg minder speelkanse­n dan vorig seizoen. Dat is niet leuk want ik ben ambitieus. Ik ben geen achttien meer hé, op mijn leeftijd wil ik zo veel mogelijk spelen. De club wil al sinds oktober mijn contract verlengen. Er zijn ook al gesprekken gevoerd maar ik heb de knoop nog niet doorgehakt. We zien wel wat er na het seizoen gebeurt.”

Vakantie in België

Eén zekerheid heeft Kaba wel al voor na de finale: dan keert hij terug naar eigen land om er te genieten van een welverdien­de vakantie. Geen typische vliegreis dus naar Marbella, Dubai of Saint-Tropez, maar de Eurostar naar België. “Niet zo exotisch nee. (lacht) Maar ik kan er wel mijn vrienden en familie bezoeken en quality time inhalen. Dat is mij minstens evenveel waard.”

 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kabasele: “Als we er op voorhand niet in geloven, zijn we sowieso kansloos.”
FOTO PHOTO NEWS Kabasele: “Als we er op voorhand niet in geloven, zijn we sowieso kansloos.”
 ??  ?? Evert Maeschalck.
Evert Maeschalck.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium