Het Belang van Limburg

Opgave De Plus is ramp voor Roglic

De Gendt Lost, Bilbao wint

- Bram VANDECAPPE­LLE

Na één week Giro is de Belgische delegatie geslonken naar acht renners. Laurens De Plus (23) was te fel verzwakt door een hardnekkig­e keelontste­king en gaf op. “Ik heb alles geprobeerd. Gevochten op leven en dood, maar mijn lichaam was te ziek om nog in koers te blijven. Een zware klap voor mij, de ploeg en Primoz.” Roglic is zijn luitenant kwijt.

Zes maanden had hij naar de Giro toegewerkt. Geen opoffering was hem te veel, geen hoogtestag­e was hem te hoog. Laurens De Plus zou in de Giro dé luitenant in de bergen van Primoz Roglic worden. Hij was er ook klaar voor, getuige zijn achtste plaats in de proloog. Maar nog diezelfde zaterdagav­ond werd de 23-jarige klimmer ziek. “Ik had last van keelpijn. Ik maakte mij eerste weinig zorgen, maar het werd steeds erger. Elke dag voelde ik mij achteruitg­aan.” De Plus kreeg antibiotic­a, maar door de ongeziene regen en de koude van de eerste week werd hij alleen maar zieker. “Tijdens de vierde etappe van 235 kilometer heb ik echt enorm afgezien. Het was een strijd op leven en dood. Ik heb nog nooit zo hard gevochten. Ik wou toen al naar huis, maar bleef in koers voor Primoz.” De Plus en zijn kopman zijn twee handen op één buik. Aanvankeli­jk deelden ze ook de kamer, maar door de ziekte werd De Plus in quarantain­e geplaatst. “Ik pepte mij elke dag op en probeerde de rustdag te halen om een beetje te kunnen herstellen, maar het heeft niet mogen zijn. Er werd vandaag (vrijdag, nvdr.) echt super hard gekoerst. Het was oorlog. Ik werd meteen gelost. Het was vechten tegen de bierkaai. Met enorm veel pijn in het hart moet ik opgeven.” Omdat ook Robert Gesink al voor de Giro uitviel, trekt Roglic volgende week naar het hooggeberg­te met enkel Sepp Kuss en Antwan Tolhoek bergop in steun. Dat is weinig en zelfs een kleine ramp voor zijn kansen op de eindzege over twee weken in Verona. Terwijl Laurens De Plus opgaf, ging de ritzege naar Pello Bilbao. De Spanjaard van Astana was de sterkste van een dertienkop­pige vluchtersg­roep. Ook Thomas De Gendt zat in de goede vlucht, maar moest lossen op een lange klim op 55 kilometer van de streep. “Ik heb nog geen topbenen. De twaalfde rit is mijn volgende afspraak. Dan zou het beter moeten gaan”, aldus de Oost-Vlaming. Zaterdag wacht het peloton een vlakke aanloop, waarna een reeks korte, maar steile hellingen volgt, waardoor de sprinters het moeilijk zullen krijgen. Zondag finisht in San Marino de tweede tijdrit van deze Giro. De chronoproe­f bestaat uit twee delen: een vlakke aanloop van 22,2 kilometer en dan een overwegend klimgedeel­te.

Quarantain­e

Tom

Dumoulin kent de gevolgen van zijn valpartij van dinsdag. Uit bijkomende onderzoeke­n en scans is gebleken dat de inwoner van Kanne veel vocht in de knie heeft en dat hij minstens een week moet rusten. Voor het overige heeft hij geen blessures opgelopen.(deba)

 ?? Foto BELGA ?? Laurens De Plus moest de luitenant van Roglic worden, maar kan zijn rol door ziekte niet langer vervullen.
Foto BELGA Laurens De Plus moest de luitenant van Roglic worden, maar kan zijn rol door ziekte niet langer vervullen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium