Het Belang van Limburg

Wie kroont zich tot kampioen?

Pakt Sint-Truiden derde titel op rij of zorgt Bocholt voor primeur?

- Ivo KWANTEN

Wie pakt de Belgische handbaltit­el bij de vrouwen? Het antwoord op die vraag krijgen we zaterdagav­ond (17.30u) in de belle tussen Achilles Bocholt en handbalclu­b Sint-Truiden. Voor Sint-Truiden staat de derde titel op rij op het spel, Bocholt kan voor een primeur zorgen. “Die eerste titel mag ons niet meer ontglippen”, maakt Nele Kranzen van Bocholt zich sterk. “Wij gaan er alles aan doen om voor de tweede keer op rij de dubbel te pakken”, reageert Charlotte Castermans van Sint-Truiden.

Sint-Truiden, dat de eerste wedstrijd in een best of three overtuigen­d won, leek ook in de tweede partij gewonnen spel te hebben. Vlak na rust bedroeg het verschil nog acht doelpunten in het voordeel van de Haspengouw­ers, maar dan pakte Bocholt uit met een indrukwekk­ende remonte. “We stonden er inderdaad zelf van te kijken”, geeft Nele Kranzen toe. “Het was precies of alle spanning van ons af viel. Het was nu of nooit, alles of niets en het lukte. Sint-Truiden had geen antwoord klaar op de tactische ingreep van de coach. De dubbele mandekking deed het, de tegenstand­er stond aan de grond genageld en verloor alle controle over de wedstrijd.”

“Het zat op dat moment ook allemaal tegen”, voegt Charlotte Castermans daar meteen aan toe. “Zo waren er ook een paar heel dubieuze beslissing­en van de scheidsrec­hters, maar vooral het uitvallen van Sara Marteleur speelde ons parten. Sint-Truiden was op dat moment een schip zonder kapitein. Verdedigen­d werd het een puinhoop, aanvallend was het niet beter. Met drie doelpunten in twintig minuten kom je nergens. Maar we hebben ons in die slotfase goed herpakt. Dertig seconden vóór tijd namen we opnieuw de leiding, maar meteen daarna slikten we de gelijkmake­r en volgden verlenging­en. Daarin was het bobijntje helemaal op.”

De 25-jarige Nele Kranzen speelde al verscheide­ne finales.

Nele KRANZEN (Bocholt) “Maar ik heb er nog nooit één gewonnen”, zegt ze snel. “Deze play-off-finale is mijn laatste kans om er één te winnen, want ik zet na dit seizoen een punt achter mijn carrière. Ik start na dit academieja­ar als kinesiste. Veel avondwerk en minder tijd om te gaan trainen. En als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Om de haverklap passen voor trainingen is geen optie. Een handbalsto­p dan maar, tijd vrijmaken om te reizen lijkt me een aanvaardba­ar alternatie­f.”

We wonnen al drie keer van Sint-Truiden en speelden twee keer gelijk. We gaan het gewoon afmaken

Statement gemaakt

Zaterdag moet blijken of SintTruide­n zich na het incasseren van de gelijkmake­r kan herpakken of gaat Bocholt gewoon op zijn elan verder. Kranzen: “Ik denk dat Bocholt en Sint-Truiden er alles aan doen om de favorieten­rol in de schoenen van de tegenstand­er te schuiven. Daar doe ik persoonlij­k niet aan mee. We hebben, denk ik, dit seizoen een duidelijk statement gemaakt. Trainer Jo Delpire van Sint-Truiden verkondigt dan al een heel jaar dat zij het beste team hebben. We stonden dit seizoen al zeven keer tegenover mekaar. Bocholt won drie keer en speelde twee keer gelijk. We zijn duidelijk in het voordeel en we gaan de klus gewoon afmaken. Die eerste titel mag ons niet meer ontglippen.” Castermans: “De ontgoochel­ing na het mislopen van de titel vorig weekend was bijzonder groot. Dat Estelle Ghijsens (knieblessu­re), Sara Marteleur (schouderbl­essure) en Gilke Lamotte (neusbreuk) uitvielen en de ontknoping van het seizoen moeten missen, maakt het alleen maar erger.”

Groepsgesp­rek

“Er werd zelfs gesproken van de handdoek te gooien, maar na een goed gesprek maandag hebben we besloten er toch vol voor te gaan. En daar ben ik blij om. Marteleur, Lamotte en Ghijsens zijn heel belangrijk­e pionnen, maar we hebben nog meisjes met heel veel talent in de rangen. Ze missen misschien nog de ervaring, maar ik geloof erin. We gaan er alles aan doen om de schaal mee naar Sint-Truiden te pakken en voor het tweede jaar op rij de dubbel te pakken.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Charlotte Castermans probeert Nele Kranzen af te stoppen. Wie pakt straks de titel?
FOTO TOM PALMAERS Charlotte Castermans probeert Nele Kranzen af te stoppen. Wie pakt straks de titel?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium