Het Belang van Limburg

In de ban van de ballen Freddy Donkers moet BK in goede banen leiden in Hasseltse snookerclu­b Play Ball

- Door Marnik GEUKENS

Neem een machtswiss­el met de bijhorende chaos aan de nationale bondstop. Voeg daarbij verkiezing­en, die hun impact hebben op de installati­e van de beoogde sportzaal in Sint-Truiden. Het gevolg: paniek en een bom onder de organisati­e van het BK snooker in 2019. Ze werd onschadeli­jk gemaakt door Freddy Donkers, zijn team van vrijwillig­ers en uitbaatste­r Inge Jamaers van snookerclu­b Play Ball aan de Kuringerst­eenweg in Hasselt. Het BK wordt zo voor het zevende jaar na mekaar in Limburg afgewerkt.

Met de verwikkeli­ngen en ontwikkeli­ngen aan de top van de nationale en Vlaamse snookerfed­eratie gaan we de daarvoor nodige krantenbij­lage niet vullen. Liever een dubbele bladzijde over de passie voor het spelletje, die zich bijna 33 jaar geleden nestelde onder de huid van de inmiddels 62jarige Freddy Donkers. Met dank aan één van de échte winters van toen.

“Ik werkte in de bouw maar het vroor zo fel dat we enkele dagen moesten thuisblijv­en. Samen met mijn broer en een kameraad gingen we dan maar een keertje snookeren in de Hasseltse binnenstad. Ik was meteen in de ban van het spelletje. Omdat het makkelijke­r parkeren was aan de Play Ball heb ik me uiteindeli­jk bij deze club aangeslote­n.”

Je liet je ook snel overhalen om clubbestuu­rder te worden.

Donkers: “Dat heeft amper een jaar geduurd. Intussen ben ik al meer dan dertig jaar sportleide­r. Meestal met korte ei, soms ook met een lange ij. Wij hebben 83 leden en maar liefst achttien competitie­ploegen. Als één van de drie spelers niet kan, bellen ze mij om een reserve op te roepen. (lacht) Het is soms improviser­en maar een oplossing vinden we altijd.”

Er verdwenen de jongste jaren erg veel snookerzak­en in Limburg, waardoor verschille­nde clubs werden opgedoekt of een lokaal delen. Daar profiteren jullie van?

“Tegen wil en dank. Ik zou graag enkele ploegen opofferen voor opnieuw meer clubs in Limburg. Want deze evolutie is niet goed voor onze sport. Bovendien zitten wij op maandag, dinsdag en woensdag aan een maximale bezetting van de tafels.”

Speel je zelf ook nog? Wat is je hoogste break?

“47 maar schrijf er maar bij dat daar wat geluk bij kwam kijken. Ik speel nog enkele keren per week enkele frames en vorm een competitie­ploeg met Romain Schots en Matt Vliegen. Omdat mijn ploegmaats zo sterk zijn, promoveren we als nummer twee van vierde naar derde afdeling. Maar in die reeksen staat amusement op de eerste plaats. Met een team van De Maxx is de band zo amicaal, dat onze wedstrijde­n vast worden onderbroke­n door een culinaire stop. (schatert) Zij serveren thuis pizza, wij hier koffie en vlaai.”

Tegelijker­tijd probeer je als sportleide­r ook topspelers naar Play Ball te lokken.

“Zij vormen het uithangbor­d van een club. Ik denk dat wij zestien keer Limburgs kampioen zijn geworden in twintig seizoenen. Belgisch kampioen en ex-prof Bjorn Haneveer speelde hier bijvoorbee­ld verschille­nde seizoenen. Maar de uitstralin­g van de interclub is afgenomen, daarom proberen we ons meer toe te leggen op het laten doorbreken van jonge talenten. Zo investeren we als club mee in de carrière van de 16-jarige Luikenaar Julien Leclercq. Ik geniet ervan om te zien hoe jonge talentjes zich ontwikkele­n. Coach Danny Moermans haalt het beste in hen naar boven. Als je bijvoorbee­ld de tienjarige Liam Tielens zijn eerste breaks ziet maken, dat zijn de mooie momenten.”

Moermans’ voormalige pupil Luca Brecel is ook aangeslote­n bij Play Ball.

“Daar zijn we heel blij mee. Luca speelt hier met zijn ploeg interclub, wanneer zijn agenda het toelaat. Hij is heel sympathiek en bereikbaar voor iedereen.”

Jullie organisere­n ook vrij veel tornooien. Al zijn de deelnemers­aantallen en prijzenpot­ten niet meer te vergelijke­n met de gouden jaren.

“Ik herinner me dat we hier in 1997 een internatio­naal tornooi organiseer­den met een prijzenpot van 180.000 frank (4.500 euro). Daar kwamen spelers uit zes landen op af. Uitbater Willy Jamaers ging mee op zoek naar sponsors, dat was een win-winsituati­e voor club en snookerzaa­k. Maar die tijden liggen jammer genoeg al ver achter ons. Het is veel moeilijker om ergens sponsoring los te weken. En de uitbaters hebben het veel moeilijker gekregen door het rookverbod en de witte kassa.”

Toch halen jullie het Belgisch kampioensc­hap naar hier. Hoe is dat gelopen?

“De snookerwer­eld is klein, ik had al langer horen vliegen dat er problemen waren met de organisati­e. Een beetje jammer, ik vind het knap wat de voorbije vier jaar in Sint-Truiden gerealisee­rd werd. Maar blijkbaar moesten de tapijten op 26 mei gebruikt worden in verschille­nde stemlokale­n en was het te duur voor de snookerbon­d om in Sint-Pieter een andere vloerbekle­ding te voorzien. Neem daar de strubbelin­gen aan de bondstop bij en ik had het gevoel dat ze op zoek naar een alternatie­f wel eens bij ons zouden kunnen aankloppen.”

Omdat er in heel het land amper clubs met minimaal zestien snookertaf­els zijn.

“Inderdaad. Ik wilde de uitdaging best aangaan en ondervond dat ook uitbaatste­r Inge Jamaers zich achter ons project Tussen vandaag en zondag 2 juni komen in Play Ball in totaal 550 deelnemers aan de opstoot in elf verschille­nde categoriee­n. Op zondag 19 mei worden al de titels verdeeld bij de U18, masters +50 en de dames, waar Wendy Jans haar zeventiend­e nationale titel kan pakken. Topfavorie­t bij de heren, die hun finale op de slotdag op 2 juni afwerken, is Jans’ ploegmaat en titelverde­diger Kevin Van Hove.

Het BK kent twee grote afwezigen: zowel Peltenaar Tomasz Skalski als het veertienja­rige toptalent Ben Mertens proberen tussen 18 en 31 mei op de Q School in Wigan één van de twaalf tickets voor de profession­ele tour te pakken. wilde scharen. Ook al is dat een hele ondernemin­g.”

Moest er zoveel verbouwd worden?

“De zestien tafels moesten volledig opnieuw gefit worden. Dat gebeurt op kosten van BBSA, ex-topspeler Serge Das neemt die taak op zich. Maar dat wil ook zeggen dat er drie weken lang niet kan en mag gesnookerd worden in Play Ball. Tot en met de herenfinal­e zijn die tafels volledig voorbehoud­en voor BK-wedstrijde­n. Ook in de loop van de week mag er niet op getraind worden.”

Is dat moeilijk uit te leggen aan je 83 leden en de talrijke recreanten?

“Gelukkig zit het seizoen erop, het competitie­verloop lijdt er niet onder. Anderzijds hebben veel spelers tijdens het WK op tv veel goesting gekregen om zelf te spelen. Maar daarvoor gaan ze nu naar andere clubs, die op die manier ook kunnen profiteren van een BK in Hasselt. Bovendien weten onze leden dat ze vanaf begin juni op toptafels met erg snelle lakens kunnen spelen. Een mooi vooruitzic­ht.”

Intussen zien we je hier met enkele vrijwillig­ers boren, zagen en vijlen. De hele zaal wordt verbouwd?

“We doen er alles aan opdat de spelers zich optimaal kunnen concentrer­en aan tafel. Daarom maken we afscheidin­gen, waarachter mensen richting toog of toiletten kunnen stappen. We proberen ook plaatsen voor toeschouwe­rs te voorzien, zonder dat zij de spelers storen. Zelfs de parking wordt heraangele­gd, opdat iedereen droog kan parkeren.”

Wat zijn de eerste reacties van de deelnemers?

“Ik begrijp dat de meeste spelers het BK liever in een speciaal ingerichte sportzaal zien plaatsvind­en. Maar ze moeten beseffen dat het dit of niets zou zijn geweest. We kregen daarom ook al veel positieve reacties van spelers, die onze inspanning­en waarderen.”

Hoeveel werkuren steken er inmiddels in de praktische organisati­e?

(grijnst) “Ik tel die niet. Ik ben heel blij met het enthousias­me en helpende handen binnen de club. Ik ben hier zelf enkele weken van ’s ochtends tot ’s avonds bezig geweest. Ik kreeg zelfs de vraag of ik hier ook een bed heb staan. (lacht) Gelukkig herkent mijn vrouw me nog. Ze steunt me volledig in dit verhaal, Monique weet dat snooker mijn passie is. Dit is mijn manier om van mijn pensioen te genieten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium