Het Belang van Limburg

“David tussen drie Goliaths”

Helgtre speelt thuismatch op Final Four in Zonhoven

- Frederik BAETEN

Frisbeetea­m Helgtre uit Houthalen-Helchteren is er als eerste Limburgse club in geslaagd de Final Four te bereiken van het herenfrisb­ee op gras. Helgtre neemt het zondag in de halve finales op tegen Mooncatche­rs Brussel voor een plek in de finale. Ook de Limburgse damesploeg ‘Chili Royal’ strijdt dit weekend in Zonhoven voor de titel in de damescompe­titie.

Wie tijdens de zomervakan­tie graag eens met een frisbee werpt, moet dit weekend absoluut eens afzakken naar de Basvelden in Zonhoven. Daar verzamelen zondag de Hazards en Ronaldo’s van het Belgische Ultimate Frisbee voor het finaleweek­end van de grascompet­itie. Yannick Vanvoorden van de Hasseltse club Diabolic Heaven staat mee in voor de organisati­e. Vanvoorden: “Het is een unieke kans om in de eigen provincie Ultimate Frisbee van hoog niveau te bewonderen. In deze variant op gras (frisbee wordt ook indoor en op zand gespeeld, nvdr.) nemen twee teams van zeven het tegen elkaar op op een klein voetbalvel­d. Doel is de frisbee te vangen in een eindzone. Op dat vlak een beetje vergelijkb­aar met American football, maar het is nog zoveel meer.”

Kampioen

Top of the bill van het finaleweek­end is de Final Four van de herencompe­titie. De deelnemend­e teams zijn Mooncatche­rs Brussel 1 en 2, Gentle Gent en Helgtre. “Ongelofeli­jk dat wij als kleine Limburgse club daar tussen staan”, glimlacht speler en mede-oprichter Tim Vandereyd van Helgtre. “In het kwalificat­ietornooi versloegen we Gent met één punt verschil. Die zege gaf de doorslag in de kwalificat­ie. Nooit eerder is er een team in geslaagd om de heerschapp­ij van Brussel, Gent, Leuven en Brugge te doorbreken. We mogen dus terecht nu al fier zijn, maar het hoeft hier niet te eindigen. Ook al is het David tegen drie Golaths, we zijn zeker niet kansloos in de halve finales tegen Mooncatche­rs 2. Ook in een mogelijke finale liggen er kansen”, aldus Vandereyd.

De 37-jarige Helchteren­aar weet waarover hij spreekt. Samen met Stefan Surowiec richtte hij de club op in 2005. Aanvankeli­jk rekruteerd­en ze vooral bij de Chiro in Helchteren, maar gaandeweg vonden ook aanhangers van voetbal, volley en basket hun weg naar de club. Om de kleine kloof met de top helemaal te dichten, schakelde het duo recent zelfs een techniektr­ainer in. Vandereyd: “We trainen tweemaal per week en werken op alle details. Van de stand van het lichaam bij het werpen tot het maximale benutten van de explosivit­eit. Alle details zijn belangrijk in het Ultimate. Ook de steun van de fans. We hopen dat we naast vrienden en familieled­en zondag ook op de steun van de Limburgse supporters kunnen rekenen.” De dames beginnen zondag op de Basvelden in Zonhoven (Muizenstra­at 32) aan hun halve finales om 9.30u, de heren om 11.00u.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Tim Vandereyd duikt voor de ploegmaats van Helgtre. “Ongelofeli­jk dat wij als kleine Limburgse club in de Final Four staan.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Tim Vandereyd duikt voor de ploegmaats van Helgtre. “Ongelofeli­jk dat wij als kleine Limburgse club in de Final Four staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium