Het Belang van Limburg

Ooievaars krijgen ooievaar op bezoek

- Mireille MAES

Het ooievaarsk­oppel dat broedt in Maaseik heeft anderhalve maand geleden zelf de ooievaar op bezoek gehad. Erwin Christis van Limburgs Landschap kon met een drone foto’s maken van de vier kersverse kuikens.

Het is nu het vijfde jaar op rij dat er ooievaarsk­uikens uit het ei kruipen in Tösch-Langeren, een natuurgebi­ed dat deel uitmaakt van het grotere Grenspark Kempen-Broek. Net zoals vorig jaar zijn het er vier. “Een groot nest”, bevestigt ook conservato­r Francis Telen van Limburgs Landschap. “Meestal krijgt een ooievaar maar twee of drie kuikens. Dat het er vier zijn, wil zeggen dat het koppel hier voldoende voedsel vindt. Dat er veel amfibieën, muizen, mollen en jonge konijntjes zitten dus.”

Telen denkt dat de kuikens – die al flink uit de kluiten gewassen zijn – ongeveer anderhalve maand oud zijn. “Dat betekent dat ze binnen een kleine maand op de rand van het nest te bewonderen zijn. Dan nodig ik iedereen uit om eens te komen kijken in ons natuurgede bied. En voor wie niet kan wachten, het is nu ook al de moeite. De jongen steken hun kopjes al regelmatig boven de rand uit.”

Geëlektroc­uteerd

Vijf jaar op rij broedende ooievaars in Neeroetere­n, dat is een succesverh­aal. Maar wel eentje met de nodige tegenslage­n. “De eerste partner van moederooie­vaar Lisa kwam enkele dagen na

Zo’n groot nest wil zeggen dat er hier veel amfibieën, muizen, mollen en konijntjes zitten om de kuikens te voeden

Francis TELEN

geboorte van de eerste drie kuikens niet meer terug. Twee kuikens overleefde­n het toch en vlogen richting zuiden. Helaas verongeluk­te er eentje tijdens die tocht tegen een elektricit­eitsdraad.” Een jaar later lokte Lisa opnieuw een mannetje naar Neeroetere­n. Samen kregen ze drie gezonde kuikens in hun nest op een afgeknotte populier in Tösch-Langeren. De drie kuikens overleefde­n het en trokken samen met vader ooievaar naar warmere oorden.

Rampjaar

2017 was voor het enige broedende ooievaarsk­oppel in Limburg tot nu toe het enige rampjaar. Geen enkel kuiken overleefde het. Begin vorig jaar was er meer tegenslag toen de populier waar Lisa telkens haar nest bouwde sneuvelde in een winterstor­m. “Vorig jaar telden we net als dit jaar vier kuikens. En dat bleken er te veel”, zegt Telen. “De ouders kregen amper genoeg voedsel verzameld. En toen Lisa haar poot brak, konden ze die vier jongen niet blijven voeden. Vogelspott­ers konden zelfs filmen hoe Lisa één jong uit het nest werkte omdat het koppel het werk niet meer aankon. De natuur is keihard op zo’n moment.”

Klein ooievaarsd­orp

Schrik dat Lisa opnieuw een kuiken gaat opofferen, heeft Telen niet. “Dat manoeuvre kwam door die gebroken poot. Nu is ze gezond en gaan we ervan uit dat alle kuikens blijven leven.”

En bij vzw Limburgs Landschap hopen ze op nog meer. “Voor het tweede jaar op rij hebben we in de buurt drie volwassen ooievaars zien vliegen. We sluiten niet uit dat het de eerste jongen van Lisa zijn omdat van ooievaars geweten is dat ze naar hun geboortepl­ek terugkeren. Het kan dus. Maar zekerheid hebben we pas als we de ringen kunnen aflezen. Wij hopen er in ieder geval, op en hopen ook dat er hier nog enkele nesten bijkomen. Een groot ooievaarsd­orp zal het hier wel nooit worden, daar is geen plaats voor. Maar enkele koppels zou goed zijn. Dan zijn we voor lang gelanceerd”, besluit Francis Telen.

 ?? FOTO ERWIN CHRISTIS ?? De vier kuikens zitten veilig in hun nest in Neeroetere­n.
FOTO ERWIN CHRISTIS De vier kuikens zitten veilig in hun nest in Neeroetere­n.
 ?? FOTO ERWIN CHRISTIS ?? Moeder Lisa houdt samen met haar partner de wacht.
FOTO ERWIN CHRISTIS Moeder Lisa houdt samen met haar partner de wacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium