Het Belang van Limburg

Internerin­g gevraagd voor moordpogin­g met riek

- Geert HOUBEN

Voor de 64-jarige Peltenaar Gerard J. is vrijdag de internerin­g gevorderd nadat hij in augustus 2015 Antwerpena­ar Alex Koster (61) met een riek in het gezicht stak. De verdachte zei zich door een hersenbloe­ding niets meer te herinneren van de feiten aan de Kenensdijk in Wijchmaal.

Gerard J., een vrijwillig­er en medewerker van Natuurpunt, en het slachtoffe­r leefden al een tijd op gespannen voet. Koster, de man uit Borgerhout, had een chalet in Peer en hij was er die dag met zijn dochter aan het wandelen. Ze kwamen Gerard J. tegen, die struikgewa­s aan het verwijdere­n was. Hoewel tussen de mannen een omheinings­draad stond, voelde de Neerpelten­aar van 1,95 meter zich blijkbaar bedreigd door de Antwerpena­ar die 30 centimeter kleiner was. Hij nam zijn riek en plantte die in het gezicht van Koster. Met levensgeva­arlijke letsels werd hij naar het ziekenhuis gebracht. “Hij stak tot het hersenvlie­s.” Zowel het slachtoffe­r als de dochter waren niet in de rechtbank aanwezig. “Te getraumati­seerd en ze durven hem niet in de ogen te kijken. Het meisje houdt er een ernstige posttrauma­tische stressstoo­rnis aan over”, sprak advocaat Stefaan Van der Velpen. Hij vroeg de aanstellin­g van een deskundige om de schade te begroten.

Intentie om te doden

Gerard J. tekende wel present in de rechtbank. Moeizaam nam hij het woord. “Ik weet het niet meer. Mijn hersenbloe­ding heeft alles gewist.”

Wel heeft de verdachte vlak na de feiten meerdere verklaring­en afgelegd waar de raadsman van de burgerlijk­e partijen handig gebruik van maakte. “Het is erg wat Gerard J. overkomen is. Ik heb er mee te doen. Maar omgekeerd en na lezing van het dossier merk ik dat hij voor zijn hersenbloe­ding geen ogenblik echt te doen had met het slachtoffe­r. Koster had nochtans twee diepe verwonding­en recht in het gezicht. Met volle kracht en met de intentie om te doden heeft hij gestoken. Hij vond dat de natuur alleen van hem was. Die mensen uit Antwerpen moesten er weg. Weg uit hun chalet. Met voorbedach­theid heeft hij toegeslage­n.”

Levensmoe

Het slachtoffe­r vocht vier dagen voor zijn leven. Hij houdt blijvende letsels aan de aanval over. “Apathie, obsessief gedrag, geheugenen aandachtss­toornissen. Zijn vrouw heeft een andere man gekregen”, somde advocate Aniella De Wachter op. “Wij moeten voort. Ik durf mijn man niet meer alleen te laten. Hij is levensmoe. Mijn man kan het niet plaatsen. Wij weten niet wat het gaat worden. Intussen hebben wij zelfs de chalet verkocht. Vijftien jaar aan een stuk heeft J. ons bedreigd. Nooit is er een verontschu­ldiging gekomen.”

Voor het parket is het duidelijk dat het om een moordpogin­g gaat. “In zijn eerste spontane verklaring zegt J.: “Ik ben de dader, schiet mij maar neer.” Hij zegt iemand met voorbedach­ten rade met een riek gestoken te hebben. “Ofwel kreeg ik slaag, ofwel legde ik hem het zwijgen op.” Met volle kracht en met de riek in beide handen heeft hij gestoken. Het oogmerk om te doden was duidelijk aanwezig. Het was J. die de confrontat­ie opzocht. De grote natuurminn­ende vriend en verdediger van zijn natuurgebi­ed. Bewust heeft hij zijn riek genomen, 50 meter gewandeld naar het slachtoffe­r en bewust zijn plan uitgevoerd. Er is een geestessto­ornis, constatere­n de gerechtsps­ychiaters. Ik vorder de internerin­g, alle voorwaarde­n zijn daarvoor aanwezig.”

Opwelling

Advocaten Jan Swennen en Lore Gyselaers namen het op voor Gerard J. “Hij heeft buitenspor­ig geweld gebruikt. Daar bestaat geen twijfel over. Alleen voelde hij zich bedreigd door Koster die als een wilde stier op hem afstormde (wat het parket tegenspree­kt). Een maand eerder was er al eens een incident geweest. Mijn cliënt heeft dan voor een foute oplossing gekozen”, keerde Swennen de rollen om. “Er is sprake van een geestessto­ornis. Maar voor de internerin­g ontbreekt een belangrijk criterium: hij is geen gevaar voor de maatschapp­ij en heeft een blanco strafblad. De waanstoorn­is is beperkt tot enkel het huidig slachtoffe­r. Deze feiten zijn in een opwelling gebeurd”, klonk het. Vonnis op 14 juni.

 ?? FOTO HBVL ?? Gerard J. zegt zich niets meer te herinneren van het voorval.
FOTO HBVL Gerard J. zegt zich niets meer te herinneren van het voorval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium