Het Belang van Limburg

Groepswoni­ng voor elf personen met jongdement­ie in Velm

- Jan BEX

Dit weekend opent vlakbij het Truiense kerkdorp Velm een groepswoni­ng voor elf personen die lijden aan jongdement­ie. “Er is een grote nood aan goede woonvormen voor die groep zorgbehoev­enden”, zegt zorgcoach Maartje Wils van de Velmse campus.

Er was op de campus van vzw Triamant al een zorghotel, een brasserie, een zwembad (voor iedereen toegankeli­jk), een fitness, een buurtwinke­l, een kapper, een geïntegree­rd woon-zorgcentru­m, vijf gezinswoni­ngen - kinderfiet­sjes staan voor de deur - en een resem flats voor ouderen en jongeren, al dan niet met een zorgbehoef­te. En niet te vergeten, een park achter het ‘kasteeltje van Peten’. Op deze gevarieerd­e campus - noem het een gevarieerd­e buurt voor 250 inwoners - komt er vanaf vandaag (zaterdag, red.) een groepswoni­ng bij voor elf mensen bij wie jongdement­ie is gediagnost­iceerd.

Grote vraag

“Zeg nooit jongdement­en”, benadrukt Maartje Wils, zo met het vingertje, als ons die woordkeuze toch ontsnapt. “Men is daar zeer gevoelig voor. Het zijn mensen met jongdement­ie, bij wie dus dementie is vastgestel­d voor hun 65ste levensjaar. Jongdement­ie wordt nu sneller vastgestel­d dan vroeger. Vaak zijn dat vijftigers, maar ik ken ook iemand bij wie het vastgestel­d is toen die 27 was. Wat dan als die diagnose er is? Een inkomen valt weg, het huis moet vaak nog afbetaald worden, de kinderen moeten nog studeren? En als de zorg thuis niet meer lukt, komen zo’n mensen vaak terecht in rusthuizen. Ze komen terecht bij tachtigers en negentiger­s, toch een andere leefwereld. Vandaar dat er een grote vraag is naar wonen op hun maat. Zeker in deze

regio is er weinig aanbod.”

Witte Parel

Elf mensen met jongdement­ie kunnen dus aangepast wonen in Velm. “We beginnen altijd in het Ontmoeting­shuis. Daar krijgt de familie thuisonder­steuning en kunnen ze ook lotgenoten leren kennen”, zegt zonemanage­r Heidi Werckx. “Van daaruit organisere­n we ook een buddywerki­ng, vrijwillig­ers die zich engageren en samen activiteit­en doen die de patiënt ook graag doet.” Maartje Wils: “Maar als het thuis niet meer gaat, bijvoorbee­ld door gedragsver­anderingen, dan kan De Witte Parel, zoals onze groepswoni­ng zal heten, een oplossing bieden.”

Wat kost dat? Heidi Werckx: “De gewone dagprijs bedraagt hier 64 euro. Zolang onze aanvraag voor een erkenning als instelling voor mensen met jongdement­ie nog loopt, komen we daarin tussen met een mantelzorg­verminderi­ng van 15 euro. Als de erkenning een feit is, komt er van Vlaanderen een tegemoetko­ming van 25 euro. Dan zal de dagprijs 49 euro bedragen. Die erkenning zal ook extra personeels­middelen meebrengen.”

Cijfercode

Is de woning anders? Maartje Wils: “Hun eigen kamer zal jonger ingericht zijn dan bijvoorbee­ld een rusthuiska­mer. Het zijn dan ook jongere mensen. Dat zal in samenspraa­k gebeuren.” Een opvallend detail, toch een cijfercode aan de toegang tot de groepswoni­ng vlakbij de leefkamer en een gezellige keuken: “We houden niet van de term ‘gesloten instelling’, maar je moet dus wel die code kunnen onthouden om naar buiten te gaan. Wie naar buiten wil, kan dat dan met hulp doen. Hier leggen we de nadruk op een eigen dagritme en eigen keuzes.” → Triamant Haspengouw, Halingenst­raat 76, Velm, www.triamantgr­oup.com/jong-dementie. Op 23/06 is er de ‘Dag van het Leven’, een opendeurda­g

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Heidi Werckx (l) en zorgcoach Maartje Wils: “Er is een behoefte aan aangepaste woonvormen voor mensen met jongdement­ie.”
FOTO SVEN DILLEN Heidi Werckx (l) en zorgcoach Maartje Wils: “Er is een behoefte aan aangepaste woonvormen voor mensen met jongdement­ie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium