Het Belang van Limburg

Studenten PXL en UHasselt nemen ziekenhuis­afdeling geriatrie over

- Zahra BOUFKER

Studenten ergotherap­ie, sociaal werk en verpleegku­nde van de Hogeschool PXL en studenten kinesither­apie van de UHasselt runnen deze week zelfstandi­g een zone van de afdeling geriatrie in het SintFranci­scuszieken­huis van Heusden-Zolder.

Deze interdisci­plinaire stage kadert binnen het project ‘Patchwork by student teams’. De studenten worden in verschille­nde ziekenhuiz­en en rusthuizen ingezet. “De studenten nemen de verantwoor­delijkheid, de coördinati­e en de planning van opname tot ontslag op zich”, zegt Kim Pauwels, hoofdverpl­eegkundige afdeling geriatrie bij het Sint-Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder. “Hierdoor krijgen zij de kans om hun vaardighed­en te ontwikkele­n en ze leren samenwerke­n. Er is wel telkens een verantwoor­delijke van het ziekenhuis aanwezig die de studenten observeert en opvolgt. We merken dat deze aanpak van stage betere resultaten oplevert omdat de student actief wordt betrokken”, besluit Pauwels.

Ervaring

“Ik heb voornameli­jk bijgeleerd hoe alles draait in het ziekenhuis”, zegt Charlotte Ramaekers (22). “Ik ben student kinesither­apie maar dankzij deze praktijker­varing kwam ik in contact met andere discipline­s zoals verpleegku­nde en de sociale dienst. Het is voor mij een hele ervaring geweest. Daardoor leer je het ziekenhuis­gebeuren in zijn geheel kennen. En dat is cruciaal wanneer je met mensen werkt”, aldus de studente van UCLL. “Normaal gezien loop je stage en observeer je voornameli­jk een profession­ele verpleegku­ndige”, zegt studente aan de PXL Andrea Prezzi (20). “Dankzij dit project krijgen we de kans om samen met andere studenten en andere discipline­s onze toekomstig­e werkplek te ontdekken. Het is juist door het te doen dat we bijleren. We komen dagelijks samen om te evalueren zodat we waar nodig kunnen bijsturen.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De studenten nemen alle taken op zich, van opname tot ontslag.
FOTO ZAHRA BOUFKER De studenten nemen alle taken op zich, van opname tot ontslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium