Het Belang van Limburg

Gegidst door de laatste abdis

-

In Herkenrode wordt u voortaan rondgeleid door Joséphine de Gondrécour­t, de laatste abdis van de abdij. Tien gidsen kruipen in de huid van Joséphine om de rijke geschieden­is van Herkenrode te vertellen.

“Herkenrode was een van de oudste en rijkste vrouwenabd­ijen van België”, vertelt Ann Colin, een van de tien gidsen die zich in het typische gewaad van de zusters van Herkenrode hullen. Colin stond voor haar eindwerk mee in voor de uitwerking van de rondleidin­g. “Omdat Herkenrode deze aandacht verdient. We halen het sfeerbeeld van toen terug boven. Hier en daar is de tour best wel pittig, maar dat moet kunnen.” “De abdis verwacht van haar bezoekers vroomheid en gehoorzaam­heid”, ervaart ook Rik Dehollogne, voorzitter van de abdijsite Herkenrode, meteen. “We laten haar ook altijd voorgaan en hebben het enorme voorrecht om af en toe, als het past, een vraag te mogen stellen. Maar nooit onaangekon­digd of ongevraagd. Wie discreet een hand opsteekt, maakt kans om het woord te krijgen”, spreek de gids streng. Anderhalf tot twee uur duurt de rondleidin­g door het belevingsc­entrum. “Ik vertel de geschieden­is van de site, doorspekt met anekdotes en weetjes over de abdij die normaal binnen deze muren blijven”, vertelt de Joséphine van vandaag. “En geregeld zal ik het Joséphine de Gondrécour­t

alias Ann COLIN publiek ook onderwerpe­n aan pittige vragen. Ik zal aan jonge dames misschien ook wel voorstelle­n om hen te laten intreden in onze orde. We kunnen altijd volk gebruiken. Maar het spreekt voor zich dat het prachtige Herkenrode tonen mijn hoofddoel is.” “We willen de abdij in de

toekomst nog meer in de kijker plaatsen, hier meer activiteit­en organisere­n ook en de belevingsw­aarde nog opkrikken”, zegt Dehollogne. “Daarom bespelen we ook de bedrijfswe­reld, die misschien de faciliteit­en van bijvoorbee­ld ons poortgebou­w niet voldoende kent. Er komen complete pakketten aan, met in het najaar zelfs programma’s voor teambuildi­ngs. Onze vernieuwde site gaat daar zeker ook een groot hulpmiddel bij zijn.”

De rondleidin­g met de abdis kan voorlopig enkel door groepen vanaf 15 mensen geboekt worden. Zij betalen de normale inkomprijs van 4 euro per persoon, en 60 euro voor de gidsbeurt.

→ www.abdijsiteh­erkenrode.be

Van bezoekers verwacht de abdis vroomheid en gehoorzaam­heid.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Wie graag door de abdis door Herkenrode wordt geleid, trommelt best eerst nog veertien vrienden op.
FOTO SERGE MINTEN Wie graag door de abdis door Herkenrode wordt geleid, trommelt best eerst nog veertien vrienden op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium