Het Belang van Limburg

Shortcut naar de snelweg voor trucks in Tongeren

- Dirk ROEFFLAER

Goed nieuws voor het Tongerse vrachtverk­eer, dat sinds gisteren een nieuwe verbinding heeft tussen het industriet­errein TongerenOo­st en de E313. Zo moeten ze niet langer met hun trucks over de Maastricht­ersteenweg.

“De nieuwe verbinding­sweg werd aangelegd om TongerenOo­st nu en in de toekomst te ontsluiten”, zegt schepen van Mobiliteit Patrick Jans. Op de rotonde aan het op- en afrittenco­mplex met de E313 sluit de verbinding­sweg aan op de carpoolpar­king. “De nieuwe verbinding zorgt voor een vlottere en veiligere aansluitin­g van het industriet­errein”, zegt ook Marc Hoogmarten­s, schepen van Economie.

De stad Tongeren sloot eerder al een samenwerki­ngsovereen­komst af met bouwondern­eming Cordeel uit Hoeselt, die de uitbreidin­g van het bedrijvent­errein voor haar rekening zal nemen. “Wij zullen het terrein bouwrijp maken, de wegen en nutsleidin­gen aanleggen en de gronden dan ook nog verkopen”, zegt Paul Ivens van Cordeel. Zij stonden ook in voor de verbinding­sweg die gisteren opende.

60 miljoen euro

Door de nieuwe verbinding­sweg vinden ook heel wat nieuwe bedrijven hun weg naar Tongeren. Waterdicht­ings- en isolatiefa­brikant Soprema ging als eerste op de nieuwe industriez­one van start. De bouw van een gloednieuw­e isolatiefa­briek moet op vijf jaar tijd zorgen voor honderd nieuwe jobs. “De komende drie tot vijf jaar investeert Soprema 50 tot 60 miljoen euro voor de bouw van een duurzame isolatiefa­briek en een centraal distributi­ecentrum voor België”, bevestigt Leo Hoekstra, CEO van Soprema Noord-Europa.

Nieuwe jobs

“Met meer dan 2.250 ondernemin­gen in diverse sectoren is Tongeren het vierde grootste economisch­e centrum van Limburg”, aldus burgemeest­er Patrick Dewael. “Het bedrijvent­errein Tongeren-Oost kent een bezetting van 98 procent. Recent werd dit bedrijvent­errein nog uitgebreid met 50 hectaren. Die extra economisch­e groei levert Tongeren nieuwe jobs op, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium