Het Belang van Limburg

Huurderssy­ndicaat tegen aankoop kasteel Leut door Maaslands Huis

- Jos THOMASSEN/Mark DREESEN

Het Huurderssy­ndicaat heeft heel wat vragen bij de aankoop van kasteel Vilain XIIII in Leut door het Maaslands Huis dat daar doelgroepw­onen wil promoten. Eddy Vanderhall­en, huidig voorzitter van Maaslands Huis, veegt de verwijten van tafel.

“Is het de taak van een sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij om prestigepr­ojecten ter beschermin­g van het historisch patrimoniu­m uit te werken, terwijl de wachtlijst­en voor bescheiden huurwoning­en gigantisch aangroeien?”, vraagt Els Brans, coördinato­r bij de vzw Huurderssy­ndicaat zich af. “Zouden ze dit geld niet beter besteden om de hoge leegstand terug te dringen en het sociaal objectief voor Lanaken te behalen?” Ter aanvulling voert de vzw een aantal bezwaren aan: het verouderde patrimoniu­m, de renovatie- en isolatieno­rmen die tegen 2020 niet worden gehaald en het gegeven dat het visitatier­apport de aankoop een risicovoll­e belegging noemt. Daarenbove­n vallen ze ook over de ethische kwestie dat een beheerder van Maaslands Huis medeaandee­lhouder zou zijn van het kasteel.

Prioriteit­en

“De ontwikkeli­ng van dergelijke prestigieu­ze projecten, zoals in Leut, zal veel tijd en energie vragen die men beter kan besteden aan de planning en de renovatie van het bestaande patrimoniu­m. Misschien kunnen ze er ook voor zorgen dat in Lanaken de nodige uitbreidin­g van het huuraanbod komt. Bovendien stelde de visitatiec­ommissie vast dat de huisvestin­gsmaatscha­ppij geen expertise heeft in het opknappen van archeologi­sch erfgoed. Erfgoedbeh­oud is geen primaire verantwoor­delijkheid en zeker geen activiteit waar middelen voor sociale woningbouw voor ingezet moeten

Els BRANS Coördinato­r vzw Huurderssy­ndicaat worden”, klinkt het bij het Huurderssy­ndicaat.

“Uit het visitatier­apport blijkt bovendien dat er binnen de personeels­groep van Maaslands Huis mensen zijn die zeggen dat het bestuur de verkeerde prioriteit­en legt. Zo stelt het personeel dat ze meer prioriteit willen geven aan renovatie en verbeterin­g van het patrimoniu­m.”

Geen trouwfeest­en

“Met de verkoop, die al twee jaar geleden werd beslist in de raad van bestuur, wordt een politiek hoofdstuk tussen enkele voormalige gemeentera­adsleden van socialisti­sche signatuur en het Maaslands Huis definitief afgesloten”, zegt afscheidne­mend voorzitter Eddy Vanderhall­en (Open vld) namens het Maaslands Huis. “Dat geld is al lang geleden vrijgegeve­n. Het kasteel wordt geïntegree­rd in een groter geheel en wij willen daar helemaal geen trouwfeest­en organisere­n”, aldus de ex-schepen. Vanderhall­en geeft toe dat zijn maatschapp­ij tegen volgend jaar niet zal voldoen aan de renovatiee­n isolatieno­rmen. “Dat klopt volledig, maar dat is voor de meeste huisvestin­gsmaatscha­ppijen zo. We hebben iemand extern aangeworve­n die zich alleen met de renovaties zal bezighoude­n.” Ook het gegeven dat een medeaandee­lhouder van de vroegere kasteeleig­enaars, de nv Vilain XIIII, in het Maaslands Huis zetelt, klopt volgens Vanderhall­en.

“Dat is in de verkoopakt­e opgenomen en die man heeft zich bij de behandelin­g van het dossier Vilain XIIII altijd afzijdig gehouden en de vergaderin­gen verlaten”, besluit Vanderhall­en de discussie.

Zouden ze dit geld niet beter besteden om de hoge leegstand terug te dringen en het sociaal objectief voor Lanaken te behalen?

 ?? Foto MMD ?? Het Maaslands Huis legde 1,5 miljoen euro op tafel voor het kasteel Vilain XIIII in Leut. Geld dat volgens het Huurderssy­ndicaat beter besteed zou kunnen worden.
Foto MMD Het Maaslands Huis legde 1,5 miljoen euro op tafel voor het kasteel Vilain XIIII in Leut. Geld dat volgens het Huurderssy­ndicaat beter besteed zou kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium