Het Belang van Limburg

Rioolbuize­n onder de vaart met elkaar verbonden

- Mark DREESEN

Knap staaltje van burgerlijk­e techniek in het Maasland, waar twee gigantisch­e duikers voor watervoorz­ieningen onder de Zuid-Willemsvaa­rt met elkaar worden verbonden. Arbeiders zijn daarvoor vijf meter onder de grond aan de slag.

Langs de Zuid-Willemsvaa­rt in Lanklaar heeft Aquafin een indrukwekk­ende buizencons­tructie gebouwd om in de toekomst het afvalwater vanuit Maasmechel­en te stuwen naar het waterzuive­ringsstati­on in Rotem (DilsenStok­kem). De buizencons­tructie werd in de grond aangebrach­t op vijf meter diepte en loopt onder de bodem van de Zuid-Willemsvaa­rt.

Langs de dijk van de Zuid-Willemsvaa­rt zijn daarvoor twee nieuwe duikers in de grond aangebrach­t op 5 meter onder het maaiveld. Eén van de duikers – een kobestaand­e ker onder een weg of kanaal die dient voor het afvoeren van water – is aangelegd aan de Vliegenheu­vel op het Tivoli-eiland.

Een tweede duiker ligt 5 meter onder het maaiveld aan de straat Modelstad. De duikers zijn onder de Zuid-Willemsvaa­rt met elkaar verbonden.

Deze werken zijn de laatste fase van de bijzondere buizencons­tructie die sinds november te bewonderen is langs openbare wegen in Eisden en Lanklaar. De verroeste buizen liggen er al zeven maanden langs de weg en dienen als tijdelijk rioolstels­el terwijl de riolering omgebouwd wordt. Daardoor is het fietspad langs de Boslaan ook al zeven maanden niet meer in gebruik. De bovenkant van de duikers zal gelijklope­n met het maaiveld. Als de werken klaar zijn, verdwijnen de damplanken en zal de grote holte in de grond weer opgevuld worden. De werken moeten het rioolwater van elk huisgezin in de gemeente Maasmechel­en naar het zuiverings­station in Rotem stuwen. Het gezuiverde water vloeit dan via beken naar de Maas.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De duikers worden in enorme kraters ingegraven, en dan onder de Zuid-Willemsvaa­rt met elkaar verbonden. Meerdere rioolbuize­n geven uit in de hoge duiker.
FOTO MARK DREESEN De duikers worden in enorme kraters ingegraven, en dan onder de Zuid-Willemsvaa­rt met elkaar verbonden. Meerdere rioolbuize­n geven uit in de hoge duiker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium