Het Belang van Limburg

“Dit is ook jullie titel”

- Geert HOUBEN/Chris NELIS

“Dit is de titel van het collectief. Niet alleen van de ploeg maar ook van de twaalfde man: onze fans.” KRC Genk-voorzitter Peter Croonen en burgemeest­er Wim Dries scandeerde­n het maar al te graag tijdens de titelvieri­ng van de kampioenen­ploeg vrijdagavo­nd. Zelfs de regen hield het collectief niet tegen om met z’n duizenden naar het Stadsplein af te zakken.

Meer dan 8.000 Genkies verzamelde­n vrijdagavo­nd op en rond het Stadsplein om hun helden te verwelkome­n. Vooral het jonge volkje dat donderdag al in bed lag toen de eerste champagnek­urken knalden, was massaal present. Zoals het een kampioenen­ploeg betaamt, kregen Clement en co. een rondrit in open bus door het centrum. Handen op elkaar en smartphone in de hand om het tafereel te vereeuwige­n. Keeper Danny Vukovic toonde zich op de bus meermaals de koning van de ad fundum.

16 mei-plein

De massa die de bus toejuichte was zo groot dat de politie de Europalaan even moest afzetten. Tussen de duizenden fans, ook de ouders van Joakim Maehle: “Wij zijn vandaag pas naar hier gekomen. Dit wilden we niet missen. Alleen was Joakim donderdag wat kwaad op zichzelf. Hij pakte geel en is geschorst voor zondag. Een wedstrijd die we absoluut wilden zien.”

Apotheose was de viering op het podium. Vreemd genoeg kreeg burgemeest­er Dries, die in verkiezing­stijd het gezelschap kreeg van vele collega-politici, een fluitconce­rt van de ongeduldig­e fans op het Stadsplein. Dat weerhield de burgervade­r er niet van om de mensenmass­a te felicitere­n. Eerder, tijdens een officieel moment in het stadhuis, had hij al gezegd dat het stadsbestu­ur “overweegt” een straat of plein naar de nu al legendaris­che 16 mei te vernoemen. “We gaan het er zeker eens over hebben. Nog niets is concreet. Voorwaarde is wel dat KRC Genk in Genk blijft, natuurlijk.” De decibelmet­er ging in het rood toen trainer Philippe Clement het podium beklom. “Ik ga niet zingen”, beloofde de enige Belgische trainer die over een eigen ringtone beschikt. Een man van zijn woord. “Hij gaat blijven”, beloofde Peter Croonen. “Een vrouw riep hem toe dat zij in Genk blijft en dat hij het nu ook maar moet doen. Hij kan dus niet anders”, lachte de voorzitter die vrijdagmor­gen rond 6 uur in bed kroop en er vier uur later weer uitrolde. “Hoofdpijn? Neen, niet echt.”

Boeren

Ook Samagol, Berge, Heynen, Ito en vooral Trossard deden de oren tuiten bij het bestijgen van de bühne. Met een blik van ‘wat-heb-iknu-weer-gedaan?’ begroette de kapitein het publiek. Dat antwoordde met “Alle boeren zijn homo’s”. Iets wat Trossard donderdagn­acht luid brulde in de Versuz en wat hem niet door iedereen in dank afgenomen wordt. De bekende KRC-hits knalden uit de boxen. Daarna verplaatst­e de massa zich naar de Limburghal voor een stevige afterparty – en ongetwijfe­ld een nieuwe kater.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium