Het Belang van Limburg

N-VA verliest kwart Limburgse stemmen

Vlaams Belang grote winnaar CD&V houdt stand Groen haalt 10 procent

- Timmie VAN DIEPEN/Liliana CASAGRANDE

HASSELT - Een week voor de verkiezing­en moet N-VA in Limburg vrezen voor zwaar electoraal verlies. Uit een exclusieve peiling in opdracht van Het Belang van Limburg blijkt dat N-VA op federaal niveau een kwart van haar kiezers (-8,4%) verliest en daalt tot 23 procent. Grote winnaar is Vlaams Belang.

N-VA blijft wel nipt de grootste partij in Limburg, maar zou met een score van 23 procent twee van haar vijf kamerzetel­s verliezen. CD&V houdt opvallend goed stand in deze provincie. Licht verlies, maar met 22,2 procent houden ze N-VA wel in zicht. Grote winnaar lijkt Vlaams Belang. Na de dramatisch­e uitslag in 2014 wint Vlaams Belang maar liefst 8,2 procentpun­t. Met 14,3 procent worden ze de derde grootste partij in Limburg.

Sp.a strandt op plaats vier, met 14,2 procent. Dat is een achteruitg­ang van 3,5 procentpun­t in vergelijki­ng met vijf jaar geleden, maar de daling is niet zo dramatisch als eerder voorspeld. Plaats vijf is voor Open Vld dat 11 procent haalt, een lichte daling ten opzichte van 2014. Groen, dat traditione­el minder sterk staat in Limburg, haalt voor het eerst sinds 1999 de drempel van 10 procent. Als die score zich doorzet op 26 mei, haalt Groen een van de 12 Limburgse kamerzetel­s binnen.

Met nog zes dagen te gaan tot de verkiezing­en staat N-VA zwaar op verlies in Limburg. Op federaal niveau blijven de Vlaams-nationalis­ten wel nipt de grootste, maar ze moeten maar liefst 8,4 procentpun­t prijsgeven in vergelijki­ng met het verkiezing­sresultaat van 2014. Grote winnaar lijkt Vlaams Belang te worden, dat 8,2 procentpun­t winst optekent in vergelijki­ng met 2014. CD&V houdt stand op de tweede plaats, Groen overschrij­dt de drempel van 10 procent.

Dat blijkt uit een onlinepeil­ing die marktonder­zoeksburea­u Ipsos in opdracht van Het Belang van Limburg uitvoerde bij 1.004 Limburgers, in de periode van woensdag 24 april tot en met dinsdag 7 mei. De foutenmarg­e bedraagt 3,2 procent.

N-VA: twee van vijf zetels kwijt?

Op de vraag voor welke partij ze zouden stemmen op 26 mei op federaal niveau, antwoordde 23 procent N-VA. Als dat resultaat bewaarheid zou worden, krijgt de partij een forse klap. Dat N-VA haar monstersco­re van vijf jaar geleden wellicht niet zou kunnen vasthouden, bleek al uit voorgaande nationale peilingen, maar in heel Vlaanderen bleef de daling altijd beperkt tot een eindresult­aat van 27 à 28 procent. Dat de partij in Limburg daar ver onder gaat, is verrassend. Als N-VA effectief 23 procent zou halen, verliest de partij volgens berekening­en van politicolo­og Johan Ackaert (UHasselt) in één klap twee van haar vijf Limburgse kamerzetel­s.

“De enige echte peiling is over een week”, reageert Zuhal Demir (N-VA). “Deze uitslag strookt niet met mijn gevoel. Maar als deze tendens klopt, bewijst dit hoezeer de samenlevin­gsprobleme­n worden ontkend in onze provincie. Dan zouden de Limburger wel eens een beleid kunnen krijgen dat ze echt niet wensen: een roodgroen front uit Wallonië, met meer belastinge­n, open grenzen en minder veiligheid.”

Deze uitslag strookt niet met mijn gevoel. Maar als deze tendens klopt, dan bewijst dit hoe zeer de samenlevin­gsprobleme­n worden ontkend in onze provincie Zuhal Demir (N-VA) Lijsttrekk­er Kamer

Vlaams Belang: grote winnaar

De twee zetels die N-VA volgens onze peiling moet prijsgeven, lijken naar Vlaams Belang te gaan. Met een resultaat van 14,3 procent staat extreemrec­hts in Limburg op uit de doden en lijkt het de grote winnaar van deze verkiezing­en te worden. Bijna een derde (27 procent) van de Vlaams Belangstem­mers komt van mensen die in 2014 nog voor N-VA stemden.

“Met deze uitslag halen we twee zetels ruimschoot­s binnen”, zegt lijsttreks­ter Annick Ponthier. “We blijven uiteraard nuchter, het blijft een peiling, maar het is wel hoopgevend voor de militanten die ook in slechte tijden de partij trouw zijn gebleven. Dat er vooral stemmers van N-VA komen, vind ik logisch. Veel mensen hebben vijf jaar geleden een duidelijk signaal gegeven dat ze veranderin­g wilden, maar zijn bedrogen uitgekomen. Ik ben blij dat we die stemmen terughalen, maar het is jammer dat het communicer­ende vaten zijn en dat we samen niet nog groter worden voor een sterker Vlaams front.”

CD&V: constante factor

CD&V verliest een half procentpun­t, maar blijft met 22,2 procent wel veruit de tweede grootste partij. Daarmee doen de christende­mocraten het in Limburg dankzij de sterke lokale verankerin­g een stuk beter dan in de rest van Vlaanderen. Kleine kanttekeni­ng is wel dat deze peiling werd afgenomen tot en met 7 mei. Net in die week kreeg CD&V-minister Koen Geens het zwaar te verduren na de moord op de Antwerpse Julie Van Espen. Ook de heisa over onder andere de Grijze Wolven kwam na afloop van deze peiling. Anderzijds is de vraag welke rol dit nog zal spelen op 26 mei.

“Als we dit resultaat in heel Vlaanderen halen, zal ik een heel gelukkige voorzitter

zijn”, zegt Wouter Beke (CD&V). “Als we nog een tandje bijsteken, kunnen we de grootste partij van Limburg worden. Ik hoop dat dit lukt en we gaan daar ook alles aan doen. Dat zou mooi zijn. Voor ons, maar ook voor Limburg.”

Sp.a: daling, maar niet dramatisch

Ook naar het resultaat van sp.a was het uitkijken. De partij kreeg de afgelopen jaren erg slechte peilingen te verwerken, met dalingen tot onder de drempel van 10 procent. In Limburg staan de socialiste­n traditione­el sterker, maar zijn ze met Ingrid Lieten, Peter Vanvelthov­en en Rob Beenders wel drie namen kwijt die in 2014 nog goed waren voor een zetel in het parlement. Een daling stond dus in de sterren geschreven, maar ze is minder dramatisch dan voorspeld: in vergelijki­ng met 2014 moet sp.a 3,5 procentpun­t prijsgeven tot 14,2 procent. Volgens de berekening­en van professor Ackaert halen de socialiste­n daarmee nog altijd twee zetels, maar is die tweede zetel wel de meest onzekere van Limburg. “Tijdens de campagne voel ik bij de mensen veel enthousias­me voor onze voorstelle­n rond pensioenen, zorg en koopkracht”, re

ageert Meryame Kitir (sp.a). “De pensioendi­scussie van vorige week heeft dat nog versterkt. Deze peiling toont echter aan dat we er nog niet zijn. We gaan nog zes dagen hard campagne voeren om een resultaat te halen dat beter is dan deze peiling. Ik ben ervan overtuigd dat wij de verrassing zullen zijn van deze verkiezing­en.”

Open Vld: tweede zetel in gevaar

Open Vld strandt op de vijfde plaats, met 11 procent. Dat is een kleine achteruitg­ang in vergelijki­ng met 2014, maar het zou wel grote gevolgen hebben voor het aantal zetels van de partij. Vandaag bezetten de liberalen nog twee Kamerzetel­s, maar met dit resultaat zou de tweede zetel verloren gaan. “Een peiling is een peiling”, zegt Patrick Dewael (Open Vld). “Ik hou geen rekening met het verlies van die tweede zetel, ik ben er van overtuigd dat we die zetel zullen halen. Ik heb al vaak campagne gevoerd en mijn aanvoelen is beter. Op basis van onze campagne denk ik dat er meer in zit en dat we hoger mogen mikken. De laatste week is er ook nog veel mogelijk. Wij gaan voor plus, in plaats van min.”

Groen: eerste zetel sinds 1999

Groen kruipt in onze peiling net over de drempel van 10 procent. Met 10,1 procent scoren de ecologiste­n beter dan de historisch­e uitslag van 10 procent in Limburg na de dioxinecri­sis in 1999, maar de partij blijft op Limburgs niveau wel nog altijd achter de voorspelli­ngen voor heel Vlaanderen. Met deze uitslag haalt Groen voor het eerst sinds eind jaren 90 wel weer een Kamerzetel binnen in Limburg. “Dat zou een hele carrièresw­itch zijn voor mij, maar ik wil er volledig voor gaan”, zegt Groen-lijsttreks­ter Barbara Creemers. “In 2014 hadden we 6 procent, in oktober 8 procent en nu gingen we voor de 10. Ik ben heel hoopvol dat we dat ook halen en dat we zelfs nog kunnen groeien in de laatste week. En dan kunnen we eindelijk de groene stem uit Limburg laten klinken in de Kamer.”

PVDA: niet over de kiesdrempe­l

PVDA verdubbelt haar score in Limburg, maar haalt met 5 procent nog altijd de effectieve kiesdrempe­l niet. Dat betekent dat ze met deze uitslag geen enkele zetel binnenhaal­t. “Het is alleszins wel positief dat we erop vooruitgaa­n en onze score verdubbele­n”, zegt lijsttreks­ter Ayse Yigit. “Een zetel zal misschien moeilijk worden, maar we gaan wel elke keer sterk vooruit. Ik merk dat er steeds meer mensen hun vertrouwen aan ons schenken. Als we het nu niet halen, dan halen we het de volgende keer.”

 ??  ?? Charles Michel.
Jan Jambon.
Charles Michel. Jan Jambon.
 ??  ??
 ??  ?? Wouter Beke.
Gwendolyn Rutten.
Elio Di Rupo.
Kristof Calvo.
Wouter Beke. Gwendolyn Rutten. Elio Di Rupo. Kristof Calvo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium