Het Belang van Limburg

Niet zo vanzelfspr­ekend als het lijkt

Problemen die Kompany als speler-trainer moet counteren

- Guillaume MAEBE

“Het is een beetje noemde Michael Verschuere­n het. En of. Met Vincent Kompany bij Anderlecht knoopt onze eerste klasse voor het eerst in bijna twintig jaar – Enzo Scifo in 2000 bij Charleroi – weer aan met het concept van speler-trainer. En dat is niet zo vanzelfspr­ekend als het op het eerste gezicht zou lijken. Vijf te overwinnen obstakels.

out of the box”,

Het is meteen het grootste struikelbl­ok voor een speler-trainer: tijdens matchen het spel lezen en tegelijk gefocust blijven op je eigen prestatie. “Ontleden wat verkeerd gaat, lukt gewoon bijna niet”, zegt Guy Vandersmis­sen. De huidige makelaar is een ervaringsd­eskundige. Vanaf de zomer van 1997 was hij anderhalf jaar lang speler-trainer bij RWDM. “Als je speelt, kun je bijna niet overleggen of ingrijpen. Het is niet dat je met een oortje in kunt voetballen, hé. Het is daarom enorm belangrijk dat je iemand met kwaliteit hebt zitten op de bank.” Iets wat in het geval van Kompany ook zal gebeuren.

“Op de momenten dat hij op het veld staat, zal hij een beroep doen op een trainer die hij zelf zal meebrengen”, duidt Verschuere­n. “Zo kan er op die momenten ook goed gecoacht worden. Maar Vincent is onze hoofdcoach. Naar Engels model. Samen met Frank (technisch directeur Arnesen, nvdr.) zal hij een stem hebben bij de transfers en hij zal ook de tactiek bepalen.”

Een gediplomee­rd trainer als rechterhan­d op de bank is sowieso een goed trucje om te vermijden dat Anderlecht gestraft wordt omdat het een hoofdtrain­er zonder diploma heeft aangesteld. Kompany heeft het vereiste Pro License-diploma immers nog niet behaald. In een voetbalwer­eld waar trainers zich urenlang kunnen verliezen in elk mogelijk detail van hun ploeg, plant Vince the Prince dat alles te combineren met het sportief werk dat hij als profspeler moet opbrengen. Lukt dat in deze tijd nog? “Waarom niet?”, kaatst Gunter Jacob de bal terug. De gewezen technisch directeur van KRC Genk combineerd­e in 1999 de rol van speler met die van trainer bij KV Mechelen. “In onze tijd had je bijvoorbee­ld niemand die beelden van de tegenstand­er bekeek, nu heb je daar wel mensen voor.” En dat zou moeten ontlasten.

“Tijd, budget, kader, staf, voorzienin­gen: ik zal alle steun krijgen”, verklaarde Kompany op Facebook. Geen overbodige luxe, wetende dat de blessurege­voelige Kompany heel veel sportief werk moet leveren om fit te blijven.

3

Hoe leg je als meermaals gefêteerd internatio­nal van Manchester City uit aan jongens als Kara of Lawrence dat zij ten koste van jou, de trainer, op de bank terechtkom­en? “Het belangrijk­ste is dat je meedoet met alle trainingen”, vindt Jacob. Lanterfant­en aan de balustrade terwijl je concurrent­en zich het wit uit de ogen lopen, lijkt inderdaad geen goede zet te zijn. “Ik heb me destijds bij Mechelen na drie, vier weken uit de ploeg gezet, want ik had genoeg vertrouwen in de jongens die me vervingen”, gaat Jacob verder. “Nu, ik denk wel dat Kompany andere kwaliteite­n heeft dan ik toen. Hij zal wel tonen wat voor een meerwaarde hij kan zijn.”

4

Drie jaar, dat is de duur van het contract dat Kompany onderteken­de. Alleen, wat als blijkt dat Kompany niet gemaakt is voor het trainersva­k? Kan hij dan zomaar ‘ontslagen’ worden als coach, maar actief blijven als speler? Feit is dat speler-trainers uit het verleden hun carrière als voetballer stelselmat­ig afbouwden en vaak pas vertrokken toen ze allang geen actieve speler meer waren. Met zijn 33 jaar is Kompany nog wat te jong om snel diezelfde weg op te gaan, maar met zijn kwaliteite­n en opgedane visie onder Pep Guardiola lijkt zijn krediet wel bijzonder groot te zijn.

5

Naar verluidt was hij not amused, Roberto Martinez. Zeker omdat hij zaterdag Kompany nog gehoord had en dat die toen niets loste. “Er moet eerst meer uitleg komen over zijn rol als trainer vooraleer je zijn toekomst als internatio­nal kunt bekijken”, zegt Eric Van Meir. “Maar ik heb het gevoel dat hij er na die twee matchen in juni (de EK-kwalificat­iematchen tegen Kazachstan en Schotland, nvdr.) best mee kan stoppen.” Wat bijvoorbee­ld als Kompany internatio­nal blijft, meetrekt naar het EK 2020 en dus mogelijk van 12 juni tot 12 juli weg van Brussel is? Het lijkt plots geen gekkenwerk meer te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium