Het Belang van Limburg

Nieuw dienstence­ntrum in gebruik genomen

- Geert VAN BAELEN

In de Peltse deelgemeen­te Neerpelt is het nieuwe dienstenen opleidings­centrum op de Syntra-site vorige week officieel in gebruik genomen. Het imposante gebouw op een zichtlocat­ie aan de centrumran­d van Neerpelt zal naast vormingen ook onderdak bieden aan enkele diensten. Met de realisatie is een investerin­g van ruim 6 miljoen euro gemoeid.

In 2014 al werd de basis van dit project gelegd met een samenwerki­ngsovereen­komst tussen Syntra en de toenmalige gemeente Neerpelt die allebei nieuwe ruimten zochten. Eind augustus 2017 begonnen dan de werken en vorige week konden alle betrokkene­n kennismake­n met het resultaat. “Voor Syntra Limburg betekent deze nieuwbouw extra mogelijkhe­den om een innovatiev­e opleidings­omgeving uit te bouwen in Pelt. De focus zal liggen op creatieve opleidinge­n in bouw, design, interieur en mode. Dagelijks zullen hier 300 mensen komen werken of een opleiding volgen”, stelt Dirk Vanstipele­n, directeur van Syntra Limburg.

Naast de ruime moderne ateliers op het gelijkvloe­rs nemen in het gebouw ook nog enkele diensten hun intrek. Het gaat om Welzijnsre­gio Noord-Limburg en de pas opgerichte dienst Gezin Centraal Noord-Limburg. De derde partner is de VDAB, met de Werkwinkel en een opleidings­aanbod voor werkzoeken­den. Met Basiseduca­tie LiMiNo als vierde huurder werden pas recent afspraken gemaakt. “Voor haar werking wordt nu nog de bovenste verdieping ingericht en de verwachtin­g is dat die ten vroegste in september in gebruik zal genomen worden”, wist burgemeest­er Frank Smeets. Deze realisatie kadert in een groter masterplan dat werd opgesteld voor de volledige site aan de Hoekstraat. “Dit is de eerste fase. De bedoeling is dat nog twee gelijkaard­ige gebouwen zullen worden opgetrokke­n, waarvoor het oude Syntra-gebouw plaatsmaak­t”, vertelt schepen Raf Drieskens die als voormalig Neerpelts burgemeest­er het dossier mee op de rails zette. “Een timing is er nog niet. Die zal worden bepaald door de behoefte. De bedoeling is dat op termijn dit eerste gebouw volledig zal worden ingenomen door Syntra en de overige diensten hun intrek nemen in een tweede bouwvolume.”

 ?? FOTO GVB ?? Vorige week kon men een kijkje nemen in onder andere de moderne ateliers waar de focus zal liggen op opleidinge­n in bouw, design, interieur en mode.
FOTO GVB Vorige week kon men een kijkje nemen in onder andere de moderne ateliers waar de focus zal liggen op opleidinge­n in bouw, design, interieur en mode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium