Het Belang van Limburg

Voorzitter Voka Limburg aangehoude­n in zaak mazoutfrau­de

Ondernemer Francis Wanten zit thuis met enkelband

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Francis Wanten, voorzitter van Voka Limburg, is vrijdag aangehoude­n in het grootschal­ig onderzoek naar dieselfrau­de. De onderzoeks­rechter plaatste de baas van Comfort Energy onder elektronis­ch toezicht. Wanten zit in afwachting van het verdere onderzoek thuis met een enkelband.

“Tot 2017 leverde mijn cliënt brandstoff­en aan bepaalde ex-klanten die de voorbije week opnieuw zijn opgepakt in een onderzoek naar dieselfrau­de,” zegt Pieter Helsen, advocaat van Wanten. “Het bedrijf van mijn cliënt is namelijk met de leveringen van brandstoff­en gestopt toen de fraude dat jaar in de media kwam.” Cruciale vraag in het onderzoek is of Francis Wanten op de hoogte was van wat er met de leveringen van rode stookolie zou gebeuren. De speurders vermoeden dat hij wel degelijk afwist van de praktijken van de mannen die de voorbije week zijn opgepakt. Ze maakten deel uit van een Turkse bende die al enkele jaren rode stookolie ontkleurde om te verkopen als diesel.

Het ging als een schokgolf door economisch Limburg gisteren: het nieuws dat Voka-topman Francis Wanten betrokken zou zijn bij grootschal­ige mazoutfrau­de. Wanten is naast de voorzitter van Voka Limburg ook bedrijfsle­ider van Comfort Energy, een mazoutleve­rancier met 14 filialen in België. Het is in die hoedanighe­id dat hij betrokken is in het grootschal­ige onderzoek naar fraude met rode diesel. Woensdag en donderdag werden in dat onderzoek 23 huiszoekin­gen verricht. In Gosselies en Balen onder andere, maar dus ook bij het bedrijf van Wanten aan de Slachthuis­kaai in Hasselt. Wanten werd aangehoude­n, maar moest na afloop van zijn verhoor wel niet naar de gevangenis. maar werd onder elektronis­ch toezicht geplaatst. De man zit dus met een enkelband thuis in afwachting van het verdere onderzoek.

“Tot 2017 leverde mijn cliënt brandstoff­en aan bepaalde exklanten die de voorbije week opnieuw zijn opgepakt in een onderzoek naar dieselfrau­de”, aldus Pieter Helsen, de advocaat van Wanten. “Toen de fraude dat jaar in de media werd belicht, stopte het bedrijf van mijn cliënt met de leveringen. De onderzoeks­rechter heeft mijn cliënt nu onder elektronis­ch toezicht geplaatst omdat hij nog enkele mensen wil horen. Mijn cliënt verleent overigens zijn volledige medewerkin­g aan het onderzoek.”

Turkse bende

De cruciale vraag in het onderzoek is of Francis Wanten al dan niet op de hoogte was van wat er met de leveringen van rode stookolie zou gebeuren.

De speurders vermoeden dat hij wel degelijk afwist van de praktijken van de mannen die de voorbije week zijn opgepakt. Die maakten deel uit van een Turkse bende die al enkele jaren rode diesel ontkleurde om die daarna te verkopen als ‘gewone’ diesel. Met het prijsversc­hil tussen enerzijds de rode mazout en anderzijds de diesel aan de pomp maakte de bende woekerwins­ten.

Genkse broers

De kopstukken, de Genkse broers S., werden in augustus 2017 ontmaskerd na een inval in Opglabbeek, waar in een loods een ontkleurin­gsinstalla­tie werd aangetroff­en. De broers werden nog niet zo lang geleden tot vijf jaar cel veroordeel­d. Ze kregen ook torenhoge boetes voor de lepe handel die ze al in het voorjaar van 2012 hadden opgestart.

Ook de accijnzen die de broers met hun lucratieve handel ontliepen, staken ze in eigen zakken. In totaal ging dat om 1,6 miljoen euro, en maakten ze zo’n 4,4 miljoen euro winst. In het buitenland kochten ze in totaal 244.600 kilogram ontkleurin­gsmiddel aan, waarmee ze in tweeënhalf jaar tijd maar liefst 7,1 miljoen liter diesel produceerd­en.

Ondanks hun veroordeli­ng zetten de broers hun illegale handeltje blijkbaar gewoon voort: een van hen ging in beroep en de andere houdt zich vermoedeli­jk schuil in Turkije. In Gosselies en Balen troffen de speurders deze week ook opnieuw twee actieve ontkleurin­gsinstalla­ties aan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Een van de twee Genkse broers die aan het hoofd van de bende staan.
Een van de twee Genkse broers die aan het hoofd van de bende staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium