Het Belang van Limburg

Ook Mazzu in beeld als coach Genk

- Marnik GEUKENS

Zou hij vrijdagmid­dag nog snel een muntstuk hebben opgegooid? En haalde de munt van Bart Verhaeghe het voor het eerst deze week van de kop van Peter Croonen? We denken eerlijk gezegd van niet. Stellen dat Philippe Clement iedereen een poos aan het lijntje heeft gehouden, is zeker een brug te ver. Maar ‘Truh naar Bruhhe’ - zo heeft West-Vlaanderen ook meteen zijn versie van Michel Preud’hommes ‘Retour à Liège’ - stond toch al een poos als titel boven deze ‘Kroniek van een aangekondi­gd vertrek’.

De sage gaf het afscheid voor veel Genkies een zuur randje, enkele bestuurder­s/directeurs hadden op meer openheid van hun trainer gehoopt. Vooral omdat beide clubs in hun transferbe­leid vaak in dezelfde vijver vissen. Laat het slechts een kleine smet zijn op een schitteren­d blazoen. De gemengde gevoelens staan immers diametraal tegenover het respect voor de sportieve prestatie van Philippe Clement in Genk. Dat is eindeloos.

Het is immers heel straffe kost, die hij het afgelopen anderhalf jaar serveerde in de Luminus Arena. Van een weifelende en twijfelend­e ploeg maakte hij een meedogenlo­ze machine. Een pletwals, die uitgroeide tot één van de mooiste landskampi­oenen in jaren. Clement gaf KRC Genk een nieuw elan en hielp de toekomst van de club via het ticket voor de Champions League veiligstel­len.

Die Champions League volstond niet als nieuwe prikkel voor Clement. Het bloed stroomt waar het niet gaan kan, de lokroep van ‘zijn’ Club bleek onweerstaa­nbaar. De kampioenen­coach neemt daarmee wel een stevig risico. Alles minder dan de landstitel wordt volgend seizoen in Brugge als een falen ervaren, benieuwd hoe groot in dat geval het krediet van de trainer zal zijn.

Zware erfenis

Ook zijn opvolger in de Luminus Arena staat voor een gigantisch­e opdracht, Clement heeft niet alleen letterlijk grote schoenen om te vullen. Zijn greep op de groep was zo groot dat de vergelijki­ng volgend seizoen niet alleen door de buitenwere­ld wordt gemaakt.

Het is geen wonder dat TD Dimitri de Condé voor die zware erfenis in eerste instantie bij Bernd Storck uitkomt. Hij heeft als ex-bondscoach internatio­nale ervaring, met Hongarije plaatste hij zich zelfs voor de achtste finales van het EK 2016 tegen de Rode Duivels. Storck kent naast het klappen van de zweep sinds dit seizoen ook het Belgisch voetbal. En hij staat voor aanvallend voetbal met een hoge pressing. Alleen staat hij eerder boven dan tussen zijn spelers, het is altijd afwachten hoe een groep met zo’n verschil in aanpak omgaat.

Bij de nieuwe landskampi­oen zal men er alleszins alles aan doen om Clements opvolger uit de wind te zetten. Er zullen naar volgend seizoen toe geen onrealisti­sche verwachtin­gen worden uitgesprok­en. Maar op de derde verdieping van de Luminus Arena laait de ambitie hoger op dan ooit.

Philippe Clement ruilt landskampi­oen Racing Genk zoals verwacht in voor Club Brugge. Na enkele dagen van intensieve onderhande­lingen hakte hij vrijdag de knoop door. Hij keert terug naar zijn oude liefde. Met Club veroverde hij als speler twee landstitel­s en drie bekers. Als assistent-coach voegde hij daar nog een titel en beker aan toe. Na een ommetje via Waasland-Beveren en Genk, dat hij naar de vierde landstitel uit de clubgeschi­edenis loodste, verhuist hij opnieuw naar Jan Breydel.

Pas volgende week woensdag wordt Clement officieel voorgestel­d. Maar vrijdag reageerde hij op de website van Club als volgt: “Eerst en vooral wil ik de hele KRC Genk-familie bedanken. Ik had er een fantastisc­he periode met als summum het behalen van de titel. Het was geen evidente beslissing om een keuze te maken tussen twee ploegen waarmee ik heel close ben. Uiteindeli­jk heb ik de knoop doorgehakt. In Genk heb ik prijzen gepakt als speler en als trainer. Bij Club slaagde ik daar ook in als speler en assistent-coach. Het is nu tijd om de kroon op het werk te zetten door ook bij Club prijzen te pakken als hoofdcoach.” Club-voorzitter Bart Verhaeghe was in de wolken met de keuze van Clement: “Hij bezit alle eigenschap­pen van een toptrainer en heeft een groot hart voor Club Brugge.”

Bij Genk wordt intussen de opvolging van Clement voorbereid. Er zouden al contacten zijn geweest met vier coaches, waaronder zeker Bernd Storck. “Maar we gaan niet overhaast te werk gaan”, aldus voorzitter Peter Croonen en technisch directeur Dimi de Condé. “Essentieel is dat we de juiste keuze maken.”

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Ex-Moeskroen-coach Bernd Storck ligt in polepositi­on om volgend seizoen naast het veld te staan in de Luminus Arena.
Foto PHOTO NEWS Ex-Moeskroen-coach Bernd Storck ligt in polepositi­on om volgend seizoen naast het veld te staan in de Luminus Arena.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium