Het Belang van Limburg

Blanco stemmen

- Door Indra Dewitte

Morgen mogen we weer gaan stemmen. Officieel moeten we gaan, maar eigenlijk is het een voorrecht. Niet zo gek lang geleden is daar lang en hard voor gevochten, toen enkel mannen en hogeropgel­eiden mochten kiezen. Toegegeven, er zijn wat haken en ogen aan ons systeem, maar toch blijven zo’n verkiezing­en de hoogmis van onze democratie. Het is een moment waarop iedereen gedwongen wordt om heel even na te denken over hoe hij of zij wil dat onze maatschapp­ij wordt georganise­erd. Burgerpart­icipatie, soms tegen wil en dank, maar niettemin burgerpart­icipatie.

Net daarom is het zo verontrust­end dat er meer en meer mensen echt geen zin meer hebben om mee te doen. Bij de recente gemeentera­adsverkiez­ingen brachten een miljoen mensen een blanco stem uit of ze gebruikten hun stembrief helemaal niet. Ongeacht mogelijke boetes. Dat belooft weinig goeds voor morgen, want de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en zijn voor veel mensen een echte vervan-mijn-bedshow. De goesting om te gaan stemmen zal ongetwijfe­ld nog een heel pak lager liggen dan bij de regionale verkiezing­en. Doorgaans geldt hoe hoger het niveau van de verkiezing­en, hoe minder zin om te gaan stemmen.

Veel politici steken die blanco stemmers weg in het hok van de ongeïntere­sseerde, domme en waarschijn­lijk extreem-rechtse kiezer. Niks is minder waar. Natuurlijk zitten er links en rechts wat mensen die het allemaal niks (meer) kan schelen. Maar vaak zijn ze gewoon heel erg teleurgest­eld in de politiek. Ze hebben het gevoel dat er weinig met hun stem wordt gedaan. Ze vinden dat de partijvoor­zitters te almachtig zijn en dat in de Wetstraat vooral aan politiek gekissebis wordt gedaan, in plaats van aan degelijk bestuur. Dan moet je niet verwonderd zijn over gele en groene hesjes, betogingen en blanco stemmers. Spijtig, want hoewel onze politici er moeilijk in slagen om dat duidelijk te maken aan de kiezer, is het merendeel van hen een groep hard werkende, degelijke en uiterst sociaal bewogen mensen. Alleen is slechte communicat­ie hun grootste achillespe­es. Opgejaagd door hun achterban, beloven ze voortduren­d hemel op aarde, terwijl iedereen met een beetje boerenvers­tand weet dat koken geld kost en een portemonne­e niet bodemloos is. Misschien moeten ze daarmee beginnen, overmorgen, op 27 mei. Proberen wat meer eerlijkhei­d in hun discours te krijgen. Mensen zijn niet dom, ze willen gewoon een eerlijk antwoord op dingen waar zij wakker van liggen: over pensioenen, koopkracht en klimaat. Meer vragen de mensen niet. En het is de enige manier om het groeiende aantal teleurgest­elde blancostem­mers weer mee aan boord te trekken.

Veel politici steken die blanco stemmers weg in het hok van de ongeïntere­sseerde, domme en waarschijn­lijk extreem-rechtse kiezer. Niks is minder waar. Natuurlijk zitten er links en rechts wat mensen die het allemaal niks kan schelen. Maar vaak zijn ze heel teleurgest­eld in de politiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium