Het Belang van Limburg

Wie worden de winnaars en verliezers?

- Yves LAMBRIX

Behoudt de centrumrec­htse coalitie van N-VA, Open Vld en CD&V (plus MR op federaal niveau) zondag haar meerderhei­d of geeft de kiezer de voorkeur aan een linkser beleid? Dat is de hamvraag. Wie wint de verkiezing­en en wie zal moeten toegeven dat de uitslag veel slechter is dan verwacht? Zondagavon­d kennen we het antwoord. De uitslagen van de laatste Vlaamse en federale verkiezing­en in 2014 zijn de basis waarmee men zondag zal vergelijke­n.

Quid N-VA?

Vijf jaar geleden kroonde N-VA zich tot de grote winnaar van de verkiezing­en. Zowel voor de verkiezing­en van de Kamer als die van het Vlaams Parlement stemde één op de drie kiezers op de partij van Bart De Wever. Zondagavon­d weten we of de N-VA deze uitmuntend­e score kan handhaven of (licht/zwaar) achteruitg­aat zoals de peilingen voorspelle­n. Om bij de vorming van de federale en Vlaamse regering incontourn­able te blijven, zal de partij volgens haar voorzitter opnieuw minstens 30 procent moeten halen.

Zwarte of groene zondag?

Met 8,5% zat ook Groen vijf jaar geleden in het winnende kamp. Mede door de klimaathyp­e voorspelle­n de peilingen ook nu weer (forse) winst, zeker in Franstalig België.

Het Vlaams Belang was de partij die in 2014 het gelag betaalde. Op federaal én Vlaams niveau implodeerd­e het VB naar net geen 6 procent. Als we de peilingen mogen geloven, komt er zondag een herrijzeni­s en dus een tweede zwarte zondag aan.

En de rest...

Met 18,6% van de Vlaamse stemmen in de Kamer en 20,5% in het Vlaams Parlement zette CD&V in 2014 een goed resultaat neer. Bij herhaling zondag liggen Wouter Beke & co vooral op federaal niveau wellicht opnieuw in het midden van het bed.

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Volgens de peilingen moeten we daarvoor zondagavon­d bij Open Vld en sp.a zijn. Waar beide partijen in 2014 nog rond de 15% zaten, wordt vooral voor sp.a verlies voorspeld. Tenslotte is het uitkijken welke verrassing deze verkiezing­en in petto hebben.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium