Het Belang van Limburg

“Het is niet omdat het lente is dat het geld aan de bomen groeit”

-

PENSIOENEN

Mevrouw Demir, uw voorzitter heeft de voorbije dagen voor een ‘shock’ gezorgd door de pensioenle­eftijd te koppelen aan de levensverw­achting. Dus moeten we binnenkort misschien nog langer werken dan 67?

Zuhal Demir (N-VA): “Neen, dat hebben de media ervan gemaakt. We gaan de pensioenle­eftijd de volgende legislatuu­r niet verhogen. We denken aan een heel verre toekomst: als blijkt dat de mensen in 2070 langer leven, moeten we kijken of de pensioenen nog betaalbaar blijven.” Patrick Dewael (Open Vld): “Ik zou het debat niet willen voeren over 2070. Wij hebben de pensioenle­eftijd voor de volgende legislatuu­r al vastgelegd op 66 jaar in 2024 en 67 in 2030. De gemiddelde uitstaplee­ftijd is nu nog altijd 61 jaar.” Wouter Beke (CD&V): “De mensen zijn bezorgd om hun pensioenen. De ouderen omdat hun pensioen te laag zal zijn en de jongeren omdat ze denken dat er geen pensioen meer zal zijn. We moeten ze dus zekerheid geven. Het ergste wat we kunnen doen, is de leeftijd gaan terugschro­even. Mensen met een gevaarlijk of zwaar beroep moeten niet tot 67 werken, daar moeten we de volgende legislatuu­r aan werken.”

Meryame Kitir (sp.a): “Niemand van de regeringsp­artijen had aangekondi­gd dat ze na de verkiezing­en van 2014 de pensioenle­eftijd zouden optrekken. Het resultaat is dat niemand vandaag nog weet wanneer hij met pensioen kan. Er is geen zekerheid meer. Wij willen kijken naar de loopbaan in plaats van de leeftijd. Wij willen een pensioen na 42 jaar werken.”

Dewael: “We kunnen niet minder lang gaan werken en meer pensioen krijgen. De discussie over zware beroepen wordt bijzonder relevant. Je kunt niet zeggen dat iedereen van het onderwijs, politie of spoorwegen een zwaar beroep heeft. We moeten kijken naar de functies van de mensen.”

Barbara Creemers (Groen): “Als je wil dat mensen 42 jaar werken, moet je ervoor zorgen dat het werk doenbaar is. Wij streven naar een loopbaan van 45 jaar.” Annick Pontier (Vlaams Belang): “Iemand die 40 jaar gewerkt heeft, verdient een rechtvaard­ig pensioen van 1.500 euro.” Ayse Yigit (PVDA): “Iedereen heeft het over 1.500 euro, een voorstel dat wij twee jaar geleden hebben gelanceerd.”

Demir: “Wij stellen voor dat de pensioenen weer welvaartva­st worden gemaakt. Als de lonen stijgen, moeten de pensioenen ook omhoog. Dat systeem is in de jaren ’90 door Colla (sp.a) afgeschaft.” Beke: “Het pensioen is wel welvaartsv­ast, het is namelijk aan de index gekoppeld. Iets wat jullie willen afschaffen.”

Demir: “Dat willen wij niet.”

Beke: “Wij willen iets doen aan de zware beroepen en de lage pensioenen. Maar het is niet omdat het lente is dat het geld aan de bomen groeit.”

ASIEL EN MIGRATIE

Hoe moet het nu volgens jullie verder met de multicultu­rele samenlevin­g?

Demir: “We moeten migratie controlere­n en daarna moeten mensen integreren. De Vlaamse regering heeft ook al meer geïnvestee­rd in integratie.”

Yigit: “Ik ben anders wel mijn job verloren door de besparinge­n op integratie.”

Kitir: “Limburg is een voorbeeld voor Vlaanderen. We moeten mensen niet uit elkaar drijven.”

Mevrouw Demir, de kritiek is voor u, van u wordt gezegd dat u mensen uit elkaar drijft.

Demir: “Ik polariseer niet, maar subsidies moeten gaan naar vereniging­en die mensen bij elkaar brengen en niet naar degenen die mensen uit elkaar drijven. Ik stel vast dat Milli Görüs een islamitisc­he school wil starten in Genk, en dat is geen toeval. Want in Genk krijgen deze vereniging­en geld van de stad.”

Beke: “Die riedel heb ik al tientallen keren gehoord. In Genk is er een reglement voor subsidies aan vereniging­en, dat ook goedgekeur­d is door uw partij. Maar dat dateert van nog voor u van Antwerpen naar Genk verhuisde om de gemeenscha­ppen te verdelen.”

Ponthier: “De moskeeën van Milli Görüs hebben anders ook wel 700.000 euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering.”

Beke: “Mevrouw Demir, die erkenning en de financieri­ng van de moskeeën gebeurt door minister Homans (N-VA) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA)? Ja of nee? Wat is uw antwoord?” Demir: “Ook minister Geens (CD&V) is verantwoor­delijk voor moskeeën.” Ponthier: “Een belangrijk migratieka­naal is de gezinshere­niging. We zitten nog altijd met importbrui­den en ook wel wat importbrui­degommen, dat moet strenger.”

KOOPKRACHT

De koopkracht zou door de taxshift toegenomen zijn maar veel mensen betwijfele­n dat.

Dewael: “Dat zal perceptie zijn. Als we naar de cijfers kijken, hebben de mensen die werken 6% aan koopkracht gewonnen. Ook de laagste uitkeringe­n zijn allemaal gestegen.”

Kitir: “Sommigen mogen dan misschien netto wat meer overhouden, je kunt niet ontkennen dat de elektricit­eits-, water- en rusthuisfa­cturen omhooggega­an zijn. Die onrechtvaa­rdigheden zijn de mensen beu. Daarbij komt nog dat de lonen niet mogen stijgen.”

Beke: “Alle studies tonen aan dat de koopkracht gestegen is. We hebben ook ingezet op werkgelege­nheid en voor 240.000 nieuwe jobs gezorgd.”

Demir: “Blijkbaar vinden de mensen met een laag inkomen dat ze netto te weinig overhouden in vergelijki­ng met een uitkering. Je zit ook snel aan de hoogste belastings­chijf van 45%. We willen ook dat sociale voordelen als een korting op de waterfactu­ur niet afhankelij­k zijn van uitkeringe­n. Dit soort kortingen moeten we doortrekke­n naar werkenden.” Dewael: “Het drama is dat we 250.000 banen creëren dankzij de maatregele­n van de regering maar de mensen niet vinden om al die jobs in te vullen. Wij willen de werkzaamhe­idsgraad optrekken van 70 naar 80%.”

Beke: “Als we iets willen doen voor de lage inkomens, moeten we niet de 45%-schijf eruit halen. Dan moeten we iets doen voor de stille Limburgers die werken, de mensen die bruto 2.000 tot 2.600 euro per maand verdienen.” Creemers: “Voor ons is er geen taxshift geweest, maar een tax-cut. We hebben zoveel kansen gehad maar zitten met een enorm begrotings­tekort. Alleen Italië en Frankrijk doen het nog slechter. Wij willen een echte taxshift door grote

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium