Het Belang van Limburg

Het einde van May

- Marc VAN DE WEYER

En toen waren er tranen. De Britse premier Theresa May heeft vrijdag in een emotionele toespraak aangekondi­gd dat ze op 7 juni aftreedt. “Ik ben dankbaar dat ik het land heb mogen dienen dat ik liefheb”, aldus May die waarnemend aanblijft tot de Conservati­eve Partij een nieuwe leider heeft gekozen.

De druk op Theresa May om af treden nam de voorbije dagen fors toe. Er waren de peilingen voor de Europese verkiezing­en waarin de Brexitpart­ij van Farage de Conservati­even verpletter­de (de echte uitslag is nog onbekend). En als laatste druppel was er May’s ultieme Brexit-voorstel waarin ze de mogelijkhe­id van een tweede referendum opperde, tot grote woede van de Brexiteers. Woensdagav­ond waren er al geruchten dat ze binnen enkele uren weg kon zijn. Uiteindeli­jk kreeg ze respijt om een waardig vertrek mogelijk te maken. Gisteren kondigde ze dan in tranen aan dat ze op 7 mei haar ontslag aan de koningin aanbiedt om daarna waarnemend aan te blijven tot er een nieuwe partijleid­er gekozen is.

De man die volgens de bookmakers de meeste kans maakt, kwam met zuinige lof. Boris Johnson dankte May voor haar “stoïcijnse” dienst aan land en partij - het klonk cynisch vanwege de politicus die haar meer dan wie de duivel aandeed. Want plaaggeest­en achtervolg­den Theresa May tijdens haar drie jaar in Downing Street. Terwijl ze het zichzelf nog eens moeilijker maakte door haar eigenzinni­ge, stugge optreden, pijnlijk zichtbaar tijdens haar toespraken op partijcong­ressen: vechtend tegen de hoest of schuifelen­d op een discodeun.

Outsider

Toen May na het Brexit-referendum (23 juni 2016) en het aftreden van David Cameron kandideerd­e voor het partijleid­erschap, was ze de outsider. Nadat Brexit-zwaargewic­hten Boris Johnson en Michael Gove elkaar uitschakel­den, werd ze verrassend leider en premier. Hoewel May uit het Remain-kamp komt, beloofde ze de referendum-beslissing trouw uit te voeren en tegelijk een nieuwe relatie met de EU op te bouwen. Op 29 maart 2017 ‘triggerde’ ze artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Daarmee startte ze de twee jaar durende termijn waarin het Verenigd Koninkrijk zijn scheiding van de EU moest regelen. Een Brexitstra­tegie was er niet. Ze negeerde het feit dat haar kabinet, de partij en het land diep verdeeld zijn over alles wat met Brexit te maken heeft. Niets is immers minder waar dan ‘Brexit means Brexit’, de dooddoener uit haar beginjaar als premier (die ze later niet meer gebruikte).

Het keerpunt voor May was 8 juni 2017, de dag van de vervroegde verkiezing­en die ze uitschreef in de hoop haar parlementa­ire meerderhei­d en daarmee haar onderhande­lingsposit­ie tegenover de EU te versterken. Het was een rampzalige gok. Ze verloor haar meerderhei­d en werd afhankelij­k van de Noord-Ierse Unionisten in het Lagerhuis. “Dead woman walking” luidde de conclusie van voormalig minister van Financien George Osborne. Het lijk strompelde nog twee jaar door het Brexit-mijnenveld, waarbij zowel Brexiteers als Remainers het haar zo moeilijk mogelijk maakten. Vooral de Ierse ‘backstop’, het mechanisme dat een open grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland moet garanderen, is een struikelbl­ok. Drie keer werd het Brexit-akkoord dat May met de EU gesloten heeft, door het Lagerhuis weggestemd. Eind vorig jaar culmineerd­e de onvrede in eigen achterban in een motie van wantrouwen die ze toch weer overleefde. Om uit de Brexit-impasse te geraken, opende ze gesprekken met de Labour-oppositie die niets opleverden, enkel nog meer kwaad bloed in die achterban zetten. Het ontslag was niet meer te vermijden maar ze klampte zich vast aan haar belofte om “de Brexit uit te voeren”.

Boris

Dat wordt nu de taak van de opvolg(st)er. Kandidaten kunnen zich tot 10 juni aanmelden. De lijst wordt lang, “meer volk dan op Piccadilly Circus”, schampert een BBC-verslaggev­er. De Lagerhuisf­ractie kiest er daar twee uit die dan aan de leden voorgelegd worden. Eind juni kan de Conservati­eve Partij een nieuwe leid(st)er en het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier hebben. Bij de bookmakers ligt Boris Johnson op kop - net als in 2016, toen hij het niet werd. Voor de Europese partners valt te vrezen dat May opgevolgd wordt door een harde Brexiteer. Een Brexit zonder akkoord is een stuk waarschijn­lijker.

 ?? FOTO AFP ?? Theresa May kondigde vrijdag in een emotionele toespraak aan dat ze op 7 juni aftreedt als premier.
FOTO AFP Theresa May kondigde vrijdag in een emotionele toespraak aan dat ze op 7 juni aftreedt als premier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium