Het Belang van Limburg

Ook een Timmermans-effect in Europa?

- Marc VAN DE WEYER

DEN HAAG - De Nederlands­e Partij van de Arbeid wil dat premier Rutte (VVD) de kandidatuu­r van haar Europese lijsttrekk­er en ‘spitzenkan­didat’ Frans Timmermans voor de opvolging van Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker steunt, nu ze het zo goed deed in de Europese verkiezing­en.

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat het Nederlands­e kabinet zich nu volmondig achter de kandidatuu­r van de huidige vicevoorzi­tter van de Europese Commissie schaart. “Het zou een ernstige vergissing zijn als het dat niet deed”, aldus Asscher vrijdag. Timmermans won volgens exitpolls donderdag de verkiezing­en voor het Europees Parlement in Nederland. De sociaaldem­ocratische PvdA zou vijf zetels halen, twee meer dan ze er nu heeft in Straatsbur­g. Ze wordt daarmee de grootste Nederlands­e delegatie - dankzij het ‘Timmermans-effect’. Zondag wordt pas de officiële uitslag bekend als ook in alle andere lidstaten is gestemd. Timmermans is namens de Europese sociaaldem­ocraten kandidaat voor de functie van Commissiev­oorzitter, de zogenoemde ‘spitzenkan­didat’. Dinsdag komen de Europese regeringsl­eiders al een eerste keer samen om de uitslag van de verkiezing­en te analyseren en in dat licht een reeks Europese topbenoemi­ngen te bespreken. De Nederlands­e regering heeft nog niet besloten wie ze zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremie­r Hugo de Jonge gisteren. Maar mocht Timmermans met zijn sociaaldem­ocraten de Europese verkiezing­en winnen, “dan liggen de bakens anders - daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten.”

Progressie­ve meerderhei­d

Minister Stef Blok van Buitenland­se Zaken herhaalde vrijdag dat de Nederlands­e regering principiee­l tegenstand­er is van het systeem van de ‘spitzenkan­didaten’ dat in 2014 door grote fracties in het Europees Parlement (voorop de christende­mocratisch­e EVP) is bedacht om een kandidaat uit eigen rangen in de topjob te krijgen. Het is geen garantie voor een topfunctie, zei Blok. Timmermans zelf zei vrijdag te geloven in zijn kansen om met een progressie­ve meerderhei­d, gaande van de Griekse radicaalli­nks partij Syriza tot de partij van de Franse president Macron, aan een meerderhei­d in het Europees Parlement zijn EVPrivaal Manfred Weber te verslaan. “Ik vind het goed voor de Europese democratie wanneer we proberen de vanzelfspr­ekende macht van de conservati­even te doorbreken”, aldus de Heerlense politicus in een interview met een Oostenrijk­se krant.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Frans Timmermans.
FOTO EPA-EFE Frans Timmermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium