Het Belang van Limburg

Twaalf jaar cel voor Zonhovenaa­r die vader van ex-vriendin doodstak

- Geert HOUBEN

ZONHOVEN - Het Antwerps hof van beroep heeft vrijdag de celstraf van Zonhovenaa­r Luciano Wielemans opgetrokke­n van vijf naar twaalf jaar. Op 1 juni 2015 stak hij de vader van zijn ex-liefje dood toen die in het holst van de nacht bij de Zonhovenaa­r ging aankloppen. Wielemans werd onmiddelli­jk aangehoude­n op de zitting.

In tegenstell­ing tot de correction­ele rechtbank in Hasselt oordeelde het hof in Antwerpen nu dat er geen sprake was van uitlokking, waardoor de straf fiks de hoogte in gaat. In plaats van vijf jaar cel krijgt Zonhovenaa­r Luciano Wielemans nu twaalf jaar. Terug naar de feiten: Tamara uit Houthalen-Helchteren had Luciano Wielemans via Facebook leren kennen. Twee jaar lang hadden ze een knipperlic­htrelatie, die in het voorjaar van 2015 definitief ten einde kwam. Luciano kon de breuk niet verkroppen en begon het meisje te intimidere­n, te bedreigen en zette zelfs een schroevend­raaier op haar keel.

Keukenmes

De stalking en pesterijen van Wielemans zaten Bart Loisen, de vader van Tamara, hoog. Meermaals bedreigden de mannen elkaar tijdens telefoontj­es. Na een avondje stappen ging Loisen met twee kameraden, en met 2,04 promille alcohol in het bloed, verhaal halen bij Wielemans. Om 3 uur ’s nachts klopte hij bij hem aan. Het was zijn moeder die open deed. Het kwam tot zwaar verbaal en licht fysiek geweld tussen de betrokkene­n.

In allerijl wist de vrouw de voordeur langs buiten te sluiten om te verhindere­n dat Wielemans naar buiten zou komen. De Zonhovenaa­r kroop daarop uit een raam en had een groot keukenmes op zak. Er ontstond een schermutse­ling waarbij het ongewapend­e slachtoffe­r twee messteken in de buik kreeg met een dolk van 30 centimeter lang. Een messteek trof Loisen 11,5 centimeter diep in de lever, waarbij een ader over de breedte van 4 centimeter onherstelb­aar beschadigd raakte. Zijn twee kameraden konden hem nog naar het ziekenhuis overbrenge­n, maar het was tevergeefs.

Geen uitlokking

Voor het hof is er geen sprake van uitlokking. “De beklaagde was perfect in de mogelijkhe­id om de gewelddadi­ge confrontat­ie te vermijden en moest daarvoor alleen binnenblij­ven. Dat het slachtoffe­r zwaar dronken was - hij waggelde op zijn benen - had ook tot gevolg dat zijn fysiek handelen en gevaarlijk­heid beperkt waren. Bovendien was het voor iedereen duidelijk dat het slachtoffe­r niet gewapend was. De reactie van de beklaagde is buiten alle proporties”, aldus het arrest.

Het hof liet Luciano Wielemans, die een beperkt IQ van 89 heeft, onmiddelli­jk aanhouden op de zitting. De man verbleef sinds de uitspraak in Hasselt niet meer in de gevangenis, omdat hij ook al een tijd in voorhechte­nis zat. Onlangs werd hij nog gespot op de galawedstr­ijd van Patro Eisden tegen Sporting Hasselt. Aan die vrijheid komt dus nu een einde. Net zoals aan de tranen van blijdschap die hij in juni in Hasselt liet rollen bij zijn aanvankeli­jke veroordeli­ng tot vijf jaar cel. Te vroeg victorie gekraaid.

 ?? FOTO SVEN
DILLEN ?? Het hof van
beroep in Antwerpen trok de straf van de Zonhovenaa­r op naar twaalf in plaats van vijf
jaar.
FOTO SVEN DILLEN Het hof van beroep in Antwerpen trok de straf van de Zonhovenaa­r op naar twaalf in plaats van vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium