Het Belang van Limburg

Chitir Chicken opent na Astana en Bagdad ook in Genk en Hasselt

- Ruben STEEGEN

GENK - De nieuwste hype in fastfoodla­nd luistert naar de naam Chitir Chicken, een TurksBelgi­sche keten die volgende maand naar Limburg komt. Na Turkije, Irak en Duitsland is eerst Genk aan de beurt.

Nadat donderdag bekendraak­te dat fastfoodke­ten Kentucky Fried Chicken naar onze provincie komt, is er nu het bericht dat ook Chitir Chicken dat voorbeeld volgt. Voor het geesteskin­dje van Ismail Yuruk, een Oost-Vlaamse ondernemer met Turkse roots, gaat het tegenwoord­ig hard. “Zeven jaar na de opening van ons eerst restaurant in de Gentse Overpoorts­traat zijn we vandaag in meer dan tien landen actief.” De populaire keten telt naast vestiginge­n in België, Nederland en Duitsland ook restaurant­s op meer exotische locaties zoals Irak, Turkije, Mozambique, Kazachstan, Oezbekista­n en zelfs ZuidAfrika.

Turkse friteuse

“We zijn zelf verrast door het succes en de snelheid waarmee we groeien, maar blijkbaar valt ons product in de smaak”, vertelt Yuruk, die de keten samen met een Turkse vennoot runt. “Onze recepten en friteuses zijn allemaal in ons thuisland ontwikkeld. We hebben veel werk gestoken in de zoektocht naar de juiste kruidenmix. Het recept is geheim en telt meer dan vijftig verschille­nde specerijen. Daarnaast paneren we onze kip altijd ter plaatse. Dat maakt de snacks minder vettig dan die van de concurrent­ie. Vandaar ook de keuze voor Chitir Chicken, wat in het Turks zoveel betekent als krokante kip.” Hoewel het concept doet denken aan de bekende keten Kentucky Fried Chicken, gaat die vergelijki­ng volgens Yuruk niet helemaal op. “Wij serveren fast-good, geen fastfood. We zetten in op kwaliteit en gezellig tafelen. Die mix slaat overduidel­ijk aan, want we krijgen van over de hele wereld vragen om onder onze vlag een restaurant te openen.”

Blauwe Boulevard

De komende twee jaar hoopt Yuruk meer dan honderd nieuwe zaken te openen. “Onze belangrijk­ste markt blijft Europa, maar we lonken ook naar Canada, de Verenigde Staten en het MiddenOost­en. Over tien jaar wil ik een Chitir Chicken in elke wereldstad.”

Opvallend: ondanks de Turkse roots van de oprichters is gefrituurd­e kip niet meteen een Turkse lekkernij. “Turken zijn en blijven broodeters. We tellen vandaag zelfs meer vestiginge­n in België dan in Turkije (lacht). Maar onze geheime kruidenmix is wel geïnspiree­rd op de keuken van ons thuisland.”

Yuruk is overtuigd dat ook Limburg zit te wachten op de komst van de krokante kip. “De eerste vestiging komt in de Genkse Shopping 1, en volgend jaar volgt een Chitir Chicken aan de Blauwe Boulevard in Hasselt.” De razendsnel­le groei van de keten is enkel mogelijk door te werken met franchiseh­ouders, die zelfstandi­g werken en het grootste deel van de kosten op zich nemen. “Maar op termijn willen we in eigen beheer zaken openen. Net omdat we zo hard in ons product geloven.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Vandaag telt ons land al een tiental vestiginge­n van Chitir Chicken. “Midden juni opent ons eerste restaurant in Limburg”, zegt oprichter Ismail Yuruk.
FOTO WIM KEMPENAERS Vandaag telt ons land al een tiental vestiginge­n van Chitir Chicken. “Midden juni opent ons eerste restaurant in Limburg”, zegt oprichter Ismail Yuruk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium